TV-markedet er i stor endring. Kundene får stadig mer å velge i og innholdseierne presser på for å få mest mulig betalt.
Midt i mellom står distributørene, som må tilby mest mulig på en enklest mulig måte for å beholde kundene.
Nå viser Canal Digital kabel sine nye dekodere, eller plattform, som er en mer presis betegnelse i dag.
Selskapet har jobbet sammen med Ericsson for å bygge den nye tjenesten.
Les også: Samsung + HBO = sant
Tjenester i nettet
For i løpet av første kvartal er det ikke lenger bare PVR-en som skal stå i fokus. Canal Digital fyller også på med tjenester i nettet.
PVR-en gjorde slutt på at folk måtte se programmet når det gikk på TV. Med den nye plattformen trenger de ikke lenger programmere PVR-en heller.
Nå vil de få tilgang til et ukearkiv der alle programmene fra de 30 kanalene i grunnpakken vil ligge ferdig tatt opp.
Når uka er omme blir de flyttet over i et eget TV-arkiv, hvor de fleste vil ligge et halvt år, men her er rettigheter et viktig spørsmål. Ikke alle rettighetshavere vil tillate slik lagring.
– Det å kunne gjøre såkalt timeshift i nettet i stedet for på boksen representerer noe helt nytt. Og dette er ikke en såkalt OTT-funksjon som mange andre benytter. Vi setter opp hele 72 servere i nettet vårt over hele landet som brukerne kan hente programmene fra, sier produktsjef for kabel-TV i Canal Digital, Øystein Holte.
TEST: Viasat: Dekoder med ekstraservice
Nye bokser
Men selv om de nye tjenestene i nettet vil være helt sentrale, kommer det også nye dekoderbokser. En ny boks fra ADB vil ha hele 8 innebygde tunere og gjøre at man kan se på en kanal og ta opp tre andre programmer samtidig.
Boksen har også fått ny og mye kjappere prosessor og er utstyrt med en ny fjernkontroll som understøtter de nye egenskapene.
Den sender signaler både infrarødt og med radio, slik at boksen kan stå inne i et skap. Dessuten er den såkalt "universal", slik at den kan programmeres til også å kontrollere de andre dingsene man har hjemme.
I tillegg kommer en ny såkalt zapperboks. Den har ikke harddisk og bare én tuner, men passer godt til en ekstra TV.
I en senere versjon av programvaren vil man kunne bruke denne til å se opptak frahoved-PVR-en.
Les også: IKEA lanserer TV
Mer i vente
Den nye plattformen som snart skal ut til kunder i betaversjon er bare første del av en utvikling som vil pågå i mange år.
– Vi skal utvikle dette videre, og kundene vil få tilgang til langt flere funksjoner fremover. Seners vil det komme superraskt kanalskifte, omtrent som på gamle analog-TV-er. Vi vil lansere multiskjermsløsninger, fjernkontroller og EPG-er gjennom apper på mobiler, nettbrett og PC-er. Brukerne vil også kunne se programmer på andre enheter enn TV-en, sier Holte.
Gamle kunder som har den første generasjonen av ADB-boksen vil også få tilgang til den nye plattformen.
De vil kunne oppgraderes, selv om maskinvaren og antallet tunere er noe annet. Prisen på de nye boksene vil være den samme som i dag.
Les også:
Nå kan du ta med Altibox på tur
Denne appen kjenner igjen TV-serier