KARRIERE

Slik får du jobben gjort selv om du ikke har lyst

Gjør slutt på prokrastineringen.

Stipendiaten henviser til forskning på mennesker som har lykkes med kunst, bøker eller innovasjon. Det var arbeidsrutiner som førte til at de gjennomførte jobben, uansett hvor lite inspirert de følte seg.
Stipendiaten henviser til forskning på mennesker som har lykkes med kunst, bøker eller innovasjon. Det var arbeidsrutiner som førte til at de gjennomførte jobben, uansett hvor lite inspirert de følte seg. Bilde: Colourbox
11. mai 2014 - 03:37

Heidi Grant Halvorson har doktorgrad fra Columbia University Business School i USA og har forsket på motivasjon og prokastinering.

Ifølge henne utsetter vi ofte arbeidsoppgaver fordi vi er redde for å mislykkes. En annen vri er at vi unnskylder oss selv med å si at vi ikke "føler" for å trene, jobbe eller studere akkurat nå.

I Harvard Business Review kommer hun med et kontant råd for den som ikke føler for å gjøre jobben.

– Ignorer følelsene dine. De er bare i veien.

– Vi har alle kjøpt ideen om at for å bli motiverte og effektive, må vi føle for å gjøre det. Ja, til en viss grad bør du være dedikert til det du driver med. Du må ønske å fullføre et prosjekt, bli sunnere eller stå opp tidligere. Men du trenger ikke føle for å gjøre det, skriver Halvorson.

Stipendiaten henviser til forskning på mennesker som har lykkes med kunst, bøker eller innovasjon. Det var arbeidsrutiner som førte til at de gjennomførte jobben, uansett hvor lite inspirert de følte seg.

Les også: Fire grunner til at lederkurs er bortkastet tid

Rydde på pulten

Karriereveileder og coach Mette Manus sier at alle har perioder hvor det er et ork å jobbe uansett hvor spennende jobb man har.

Det kan være for eksempel fordi jobben ikke gir nok utfordringer, privatlivet gjør deg nedstemt eller at du mangler energi.

Hun sier at å planlegge, ha struktur og prøve nye utfordringer kan virke motiverende.

– Bare det å rydde opp på pulten og i mailboksen kan hjelpe. Gjør unna de rapportene du lenge har grudd deg til. Ta den vanskelige samtalen som du må ta, og som ligger og knuger bak i hodet ditt. Begynn å trene slik at du får mer overskudd, sier Manus.

Les også: Ikke følg disse karriererådene

Ta på oksygenmaske

Manus legger vekt på at hvis man er stresset og sliten, glemmer man ofte å puste.

– En grunnleggende læresetning når det er oksygenmangel i en flykabin, er å hjelpe deg selv med å ta på masken før du hjelper andre. Du må med andre ord puste før du kan gjøre noe, sier Manus.

Det å få oksygen til hjernen kan nemlig hjelpe å føle seg bedre.

Les også:  Dette er de aller beste yrkene

Tøm hodet for tanker

Manus anbefaler å tømme hodet for alle tanker som svirrer i hodet når du våkner opp på morgen.

– Du tenker på alt du må gjøre og du har lyst til å gjemme deg under dynen. Skriv ned alle tanker, og velg ut de viktigste tre tingene. Skriv dem på et nytt ark eller på gule lapper og stryk eller fjern lappen etter hvert som du får gjort tingen.

Ifølge motivasjonseksperten tar denne enkle øvelsen vekk stress og får frem dine prioriteringer.

– Vi blir stresset av alt vi ikke får gjort, og stress ødelegger for motivasjonen for å jobbe.

Les også:  Dette er det ikke lov å spørre om på jobbintervjuet

Ta initiativ på jobb

For å bli mer motivert kan man også tenke mer faglig. Manus sier at man kan tvinge seg selv til å tenke positivt om jobb.

– Det å holde seg godt oppdatert, følge med og interessere deg for faget ditt vil hjelpe på arbeidslysten. Ikke tenk på at det er lenge til fredag hver mandag morgen, men tving deg til å tenke positivt rundt jobben din.

Manus anbefaler også å ta et kurs eller videreutdanning for å lære noe nytt.

– Ta initiativ for å gjøre det mer hyggelig og morsomt på jobb. Foreslå en felles aktivitet eller ta med ballonger og kake når du har bursdag, og så videre. Ikke vent på at de andre ordner det for deg.

Hjelper det ikke og du føler at noe er genuint galt, kan det være lurt å skifte jobb.

– Du er jo ingen «naver», men har jobb, så du kan ikke tillate deg å ikke ville jobbe. Alle elsker vel ferie bortsett fra den arbeidsledige. Han/hun blir bare mer og mer sliten av ikke å ha jobb, sier Manus.

Les også: Dette er lunsjpausen som gir deg mest energi

Vær med andre

Hva gjør man hvis man ikke vil bytte jobb, og mangler motivasjon til å jobbe?

Manus sier at da trenger man inspirasjon og energi som man får enten ved å være med andre eller være for seg selv.

– For noen er det å treffe mennesker som gir deg et løft, som for eksempel venner og familie og så videre. Høre et godt foredrag, ha gode samtaler, sosial omgang med folk du liker kan også virke inspirerende. Prøv yoga, trening, lese bøker eller gå og se et godt teaterstykke eller en kunstutstilling.

Har du ingen hobby? Skaff deg en. Eller begynn å planlegge en spennende reise.

– Det er viktig å følge seg delaktig og satt pris på, så en god sparringspartner er helt nødvendig.

Les også:

I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.