KARRIERE

Slik får du mest ut av studietiden. Og jobb etterpå

Gode råd til ferske studenter.

Når fadderfesten er over og alvoret begynner, kan det være greit å ha noen gode råd med i skolesekken, slik at du som student er best mulig rustet etter tre eller fem års studier. Omar Gamal, leder i Nito studentene, mener noe av det aller viktigste er å gå på alle forelesningene.
Når fadderfesten er over og alvoret begynner, kan det være greit å ha noen gode råd med i skolesekken, slik at du som student er best mulig rustet etter tre eller fem års studier. Omar Gamal, leder i Nito studentene, mener noe av det aller viktigste er å gå på alle forelesningene. Bilde: NTNU
Ina AndersenIna AndersenJournalist
22. aug. 2015 - 10:00

August er synonymt med studiestart, og i disse dager inntar tusenvis av ferske studenter norske universiteter og høyskoler.

Når fadderfesten er over og alvoret begynner, kan det være greit å ha noen gode råd med i skolesekken, slik at du som student er best mulig rustet etter tre eller fem års studier.

Kompetansedirektør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, Are Turmo, mener det er lurt  å tenke på tiden etter studiene allerede fra første dag.

– Vi er opptatt av studenter søker kontakt med mulige arbeidsgivere, slik at de kan få kontakt med næringslivet og begynne å bygge erfaring og kompetanse i løpet av studiet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette sjekker arbeidsgiveren før du får jobben

– Bedrer studiekvaliteten

Turmo nevner praktikantopphold i en bedrift og å skrive bacheloroppgave i samarbeid med en bedrift, som eksempler på kontakt.

Men han mener også det er lurt å benytte seg av karrieredager på studiestedet, gjesteforelesere fra bedrifter og studieprogrammer som jobber for å introdusere studenter og bedrifter, for å komme i kontakt med næringslivet.

– Det er mange måter å samarbeid med bedrifter på, og dette er noe studentene bør tenke på tidlig. Det er gjort en del undersøkelser, både blant studenter og ansatte på universitet og høyskoler, som konkluderer med at kvaliteten på studiene blir bedre når studentene får erfaring også utenom studiene, forklarer han.

I tillegg skal de aller fleste studentene ut i arbeid i næringslivet etter endt studie.

– Derfor er det lurt å koble seg på det miljøet du etter hvert skal ut i. Du starter å bygge nettverk, noe som er viktig når du skal søke din første jobb, påpeker Turmo.

Øystein (50) har CV få kan matche: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

– Engasjer deg

Å engasjere seg utenom studiene er også et godt råd, ifølge kompetansedirektøren.

– Du får mye igjen for erfaringene dine fra studietiden, både de faglige og de mindre faglige. Verv og arbeidserfaring gir verdifull erfaring som du kan ta med deg inn i arbeidslivet. Og når du skal søke jobb er det noe som kan skille deg ut i positiv forstand, poengterer han.

Han råder også studenter til å være med og påvirke eget studie, om de har muligheten.

– Det kan de gjøre gjennom å engasjere seg i fagutvalg, hvor studenter i hvert fall i noen grad kan være med og påvirke studiet. Her kan du få frem studentperspektivet og være med og bestemme hvordan studiet skal være. Her har studenter mulighet til å tenke innovativt innenfor eget fag, mener Turmo.

Les også: 7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror

– Trivsel er nøkkelen

Omar Gamal, leder i studentorganisasjonen Nito studentene, er klar på hva han mener er det absolutt viktigste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Det beste rådet jeg kan gi er du må studere noe du trives med, noe du synes er interessant og spennende, sier han til Teknisk Ukeblad.

Synes du studiene er et ork, tror han kanskje det vil være bedre å finne noe annet, noe som fenger akkurat deg.

– Du må føle at du er motivert og lærer noe hver dag. Det er nøkkelen til å trives og gjøre det bra i studiet sitt, påpeker Gamal.

Når du så vet at du har funnet studiet for deg, har han noen flere råd til hvordan du best kan komme deg gjennom studenthverdagen. Stikkordet her er disiplin.

– Det er mange som sier det, igjen og igjen, men det å møte opp i forelesningene er viktig. Foreleseren kommer med viktig stoff, og går du glipp av en forelesning, er det tungt å ta igjen det stoffet. Det har jeg erfart selv også. Du sier gjerne til seg selv at dette er et kapittel du kan lese senere, så blir det gjerne ikke noe av, og så blir du hengende etter, poengterer Gamal.

Les også: Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Ta notater

Studentlederen oppfordrer også til å ta notater på forelesningene, og slår et slag for penn og papir.

– Ta notater, men bruk noe som ikke forstyrrer deg. Har du en datamaskin med deg til å skrive på, så er det for eksempel veldig lett å havne på Facebook i stedet for å følge med, påpeker han.

Gamal råder dessuten studenter til å studere og lese pensum kontinuerlig.

– Har du vært i en forelesning, jobb med øvingsoppgavene samme dag eller samme uke. Går det for lang tid glemmer du gjerne det du har lært i timen, og det blir tyngre å gjøre oppgavene. Da hoper det seg ofte opp, sier han.

Og det gjelder å ikke gi seg, uansett hvor mye det måtte friste.

– Det vil komme tunge dager, dager det kan være vanskelig å komme seg opp om morgenen, for å gi jernet. Da må du bare si til deg selv at for å gjøre det bra så gjelder det å stå på. Det er akkurat på de tyngste dagene at det er viktigst, mener Gamal.

Les også: Disse 7 tingene bør du aldri si til sjefen

Spe på CV-en

Som leder for en studentorganisasjon er det også naturlig at Gamal synes det er viktig å engasjere seg, også utenom studiene.

– Det er utrolig viktig å engasjere seg. Studenter bruker mye tid på studiene, og da er det viktig å finne noe annet også å interessere seg for. Som å ha et verv i Nito studentene, jobbe frivillig på studentpuben, eller være aktiv i idrettslag, sier han.

For det gjelder å ha noe meningsfylt å drive med på fritiden også.

– Du kan ikke bruke all tiden på å studere. Da møter du veggen, tror han.

I tillegg sitter du igjen med verdifull erfaring, som tar seg godt ut på en CV, når du skal søke jobber etter fullført studie.

– Du sitter igjen med mye erfaring. I Nito studenten har jeg for eksempel lært mye om å organisere møter, kommunisere med mennesker og det å ha et verv. I tillegg får du et nettverk. Dette er noe arbeidsgivere ser etter og vektlegger, påpeker studentlederen.

Les også: Dette blir de viktigste ferdighetene på fremtidens arbeidsmarked

Karakterene teller

Teknisk Ukeblad har tidligere snakket med rekrutteringssjef i Statoil, Tone Rognstad, om hva oljeselskapet ser etter når de rekrutterer studenter.

Det kan gi en pekepinn i hva du bør ha med deg i bagasjen etter endt studietid.

Konklusjonen er at de akademiske resultatene alltid vil veie tungt.

– Når vi vurderer kandidatene, så ser vi på hvilke fagkombinasjoner de har og hvilken kompetanse de har tilegnet seg. Det er det som er det viktigste, sier hun.

Deretter vil de se etter om du har studert utenfor Norge, enten hele eller deler av studiet ditt. Internasjonal erfaring og gode engelskkunnskaper blir vektlagt.

Les også: Unngå denne fellen hvis du vil ha matteflinke barn

– Kan skille deg ut i mengden

Statoil som arbeidsgiver vil også se på hva du har gjort i tillegg til studiene dine.

– Her er det et stort mangfold i hva som vil være interessant for Statoil. Praktiske prosjekter i forbindelse med bacheloroppgaver vil kunne være det, det samme vil for eksempel det å være aktiv i studentfestivalen Uka. Det kan hjelpe deg å skille deg ut fra mengden om du først har kommet så langt i screeningen, sier Rognstad.

Hun la til at det også finnes praktiske prosjekter som gjøres gjennom Statoil, ved studenter som skriver masteroppgaver eller er i internships.

– Da blir vi i tillegg kjent med kandidatene, og det teller mye, forklarer Rognstad.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.