En skylagringstjeneste lar deg lagre filer på en tjener på internett, og er en praktisk måte å ta vare på filer på.
Bruker du en slik tjeneste trenger du ingen USB-pinne så lenge du har internettilgang. Og det er i alle fall mye mer hendig enn den gode gamle «sende filen til seg selv på e-post»-metoden.
Du trenger ikke all verdens plass dersom du bare lagrer et og annet dokument i skyen. Da holder 2 til 5 GB i massevis.
Å kunne ta sikkerhetskopi av bilder og video du tar med telefonen man imidlertid være store plasstyver. Spesielt nå som telefoner kan ta video i 4k-oppløsning, og enkelte knipser bilder i 20 megapiksler eller mer. Da er 2, 5 eller 10 GB i aller minste laget.
LES OGSÅ: Slik får du bildene rett til PC-en
Er du kunde hos for eksempel Dropbox må du ut med 10 euro i måneden for 100 GB. OneDrive tar nesten 300 kroner i året for 100 GB. Box tar 10 dollar i måneden for samme lagringsplass.
De fleste tjenestene lar deg «tjene» mer plass ved å verve folk og annet, men vi vil tro de fleste av oss ikke ønsker å spamme venner og familie med invitasjoner til en skytjeneste for å karre til seg noen ekstra gigabyte.
LES OGSÅ: Her får du mest mobildata for pengene
Det er selvsagt ingen dum idé å betale noen kroner for å ha mye lagringsplass til alt mulig i skyen, men det er åpenbart bedre å betale ingenting.
For om du går utenom de store og kjente skylagringsaktørene er det flere interessante alternativer som gir deg en hel haug med lagringsplass helt gratis.
Her er noen alternativer som gir fra ganske mye til absurd mye plass gratis, fungerer på Android og iOS og lar deg laste opp bilder automatisk.
LES OGSÅ: Et gratis og ubegrenset sky-alternativ
Adrive: 50 GB
Begrensinger: Reklame i app, 2 GB filstørrelse, ingen PC-klient for gratisbrukere
Pris for mer plass: 2,5 USD pr mnd for 100 GB
Adrive er en aktør som tilbyr opptil 50 GB gratis til alle brukere. Ti ganger mer enn for eksempel Jottacloud, med andre ord.
Mobilappen er imidlertid ikke spesielt brukervennlig. Du må selv velge hvilke mapper som skal synkroniseres, og det er ikke støtter for automatisk synkronisering. I stedet må du velge synkroniseringsintervaller på fra en gang i timen og oppover.
Du kan også velge å synkronisere kun via Wi-Fi om du vil. Begrensninger i filstørrelse gjør at denne løsningen ikke egner seg til store videofiler, så om du tar opp mye 4k-video eller lengre HD-videoer fungerer det ikke så bra.
Les mer hos Adrive.
Mega: 50 GB
Begrensinger: Maks 10 GB overføring om gangen.
Pris for mer plass: 9,99 EUR pr mnd for 500 GB og 1 TB overføring.
Mega er en skytjeneste som gir deg mye plass, men med begrensninger. Selv om du får 50 GB å lagre filer på, er det ikke ubegrenset bruk. Det er satt en grense på 10 GB båndbredde. Det vil si at du kan overføre denne mengden, så reduseres båndbredden. Når du ikke lenger overfører noe, får du 500 MB ny båndbredde hver halvtime inntil 10 GB.
10 GB vil antakelig vil være mer enn nok dersom du først og fremst bruker tjenesten til å laste opp bilder og video fra mobilen din. Det er heller ingen begrensning på hvor store filer du kan laste opp, annet enn det som begrenses av hvor stor plass du har tilgjengelig.
Appen er også brukervennlig, og lar deg opprette mapper på tjeneren og slikt. Automatisk synkronsiering av bilder og video er satt opp på et blunk.
Mega hevder også at de har bransjens beste krypteringsløsning på både overføring og lagring av filer. Filene krypteres før de lastes opp, og dekrypteres etter at de er lastet ned. Dermed skal i teorien ingen kunne se hva du faktisk lagrer her.
Forgjengeren, Megaupload.com, ble stengt ned av amerikanske myndigheter i 2012. Den gangen var beskyldningen at de drev piratkopiering. Alle brukerne mistet dermed sine filer. Bedre kryptering kan antakelig gjenskape noe av tillitten til tjenesten.
Les mer hos Mega.
SurDoc: 100 GB
Begrensinger: Filer som ikke er media/dokumenter kan være maks 10 MB. Koster penger etter ett år.
Pris for mer plass: 2,5 USD pr måned etter ett år for 100 GB, ubegrenset lagringsplass for 8,33 USD pr måned.
SurDoc gir deg 100 GB gratis lagring. Tjenesten er dokumentfokusert, men fungerer også til mediafiler. Det er ingen begrensninger på hvor mye data du kan overføre eller hvor store filene er, så lenge det er snakk om komprimerte mapper, databaser, programfiler og slikt. Slike filer kan være inntil 10 MB, og det er totalt plass til 5 GB med slike filer.
SurDoc vil dermed ikke fungere spesielt bra dersom du ønsker å for eksempel ta sikkerhetskopi av telefonen eller PC-en din og lagre dette i skyen.
Likevel, 100 GB er såpass bra med plass at det kan være verdt å bruke denne tjenesten til bilder og video, og en annen tjeneste til andre filer.
Verdt å merke seg er at du må begynne å betale etter det første året. Dette koster 2,5 dollar i måneden, eller 30 dollar (ca 180 kroner) for et helt år. Det er ikke all verden. Men da kan du like greit gå for den heftigste avtalen, som gir deg ubegrenset lagringsplass for mediafiler og 100 GB til andre filtyper for 100 dollar i året (ca 600 kroner).
Les mer hos SurDoc.
Tencent Cloud: 10 TB(!)
Begrensinger: Du bør kunne kinesisk, antakelig også andre begrensninger.
Pris for mer plass: Trenger du egentlig mer plass?
Om 100 GB er i minste laget finnes det en kinesisk skytjeneste som gir deg smått utrolige 10 TB i året. Altså 10 000 GB. Gratis!
Men denne tjenesten kommer med en heftig hake: Den er praktisk talt bare tilgjengelig på kinesisk. Ikke veldig praktisk, med andre ord.
For å skaffe deg denne lagringsplassen må du registerer deg hos på en (heldigvis) engelskspråklig side som gir deg all informasjonen du trenger. Deretter laster du ned en mobilapp til Android eller iOS. Når alt er klart krever du dine 10 TB på nettsiden.
Filene dine kan du senere få tilgang til via en i alle fall delvis engelskspråklig side. Den store haken er at appene bare er på kinesisk. Det kommer dermed til å kreve en hel del fikling å finne ut hvordan saker og ting fungerer. Med mindre du kan lese kinesisk, da.
Den andre haken er at siden tjenerne er i kina, er overføringene ganske trege. Men du slipper i alle fall å bekymre deg for å gå tom for plass. Men vi ville kanskje ikke lagret sensitiv informasjon her. De kinesiske brukervilkårene har vi ikke klart å sette oss inn i, kan du si.
Nå tipper vi du antakelig aldri har hørt om Tencent før, og at du trolig er like skeptisk som oss. Men ifølge Wikipedia er Tencent faktisk verdens femte største internettselskap, bak Facebook, eBay, Google og Amazon.
Les mer hos Tencent Weiyun.
LES OGSÅ:
10 smarte dingser til mobilen din
5 apper du kan glemme på iPhone
4 tips for å få mer ut av iPad
Tre tjenester du bør slutte å betale for