T2

Slik får du orden på bildene dine

Den komplette guiden til bildeorganisering.

Bilder: Mye å holde orden på.
Bilder: Mye å holde orden på.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeKI-ansvarlig
17. juli 2014 - 18:10

Det finnes hundrevis av løsninger for hvordan du skal holde orden på bildene dine, men ingen som dekker alle behov. I  praksis er det kanskje de færreste som har full kontroll på hvor alle bildene blir av etter at de er tatt.

Kommer neste generasjon til å finne igjen familiebildene som tas i dag? Klarer du i det hele tatt å finne igjen bildene fra ferien i fjor?

I denne artikkelen skal vi beskrive noen grunnleggende prinsipper for å ta vare på bildene, og noen forslag til praktiske løsninger. Det finnes mange måter å behandle bildene sine på, og derfor oppforderer vi også våre lesere til å komme med tips og spørsmål i kommentarfeltet.

Les også: 10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

En komplett fotoløsning består grunnleggende sett av tre ulike elementer:

1) Lagring, tilgjengelighet og backup

Dette innebærer at bildene ligger trygt lagret et sted du får tak i dem, og at de ikke forsvinner hvis harddisken går i stykker.

2) Bildebehandling

De fleste bilder krever litt bildebehandling for å se best mulig ut. Du bør kunne gjøre enkle endringer direkte i bildesystemet ditt, mens mer avanserte endringer kan overlates til spesialprogramvare som for eksempel Adobe Photoshop.

3) Deling

Noe av det beste med gode bilder er å vise dem til andre! Du bør ha enkle muligheter for å vise bildene på sosiale medier, og eventuelt få dem ut på gammeldags papir.

Organisering av digitale bilder er et komplisert område, der det ikke finnes én enkel løsning for alle. Derfor bør vi begynne med å definere hva behovet ditt er.

Les også: Nikon med nytt entusiastkamera

Hvor mye fotograferer du egentlig?

Hvis du bare bruker mobilen som kamera, kan det enkleste være å ha en ren nettbasert løsning. En app på mobilen kan sørge for at alle mobilbildene også lagres på nettet og på datamaskinen din. Dermed har du alle bildene tilgjengelig både på mobilen, på datamaskinen og på nett - med backup. Det er flere tilbydere av slike tjenester, for eksempel Dropbox og norske Jottacloud.

Hvis du også bruker vanlige kameraer og tar mange bilder, bør du finne en løsning med utgangspunkt i datamaskinen. En enkel løsning kan være å lagre alt i daterte mapper på en ekstern harddisk, som du kan bla i direkte eller ved hjelp av bildevisere som for eksempel Picasa. Mac-brukere kan ha nytte av det medfølgende programmet iPhoto.

Les også: Er dette framtidens systemkamera?

Adobe Photoshop: Verdens mest avanserte og anerkjente bildebehandlingsprogram lar deg gjøre mye med bildene, men du trenger mer for å organsiere dem.
Adobe Photoshop: Verdens mest avanserte og anerkjente bildebehandlingsprogram lar deg gjøre mye med bildene, men du trenger mer for å organsiere dem.

De kraftigste verktøyene

For ivrige amatører og profesjonelle trengs et kraftigere verktøy for organsiering av bildene. Adobe Lightroom ansees som et av de kraftigste programmene til dette, og er tett integrert med Photoshop.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

For Apple-brukere var Aperture inntil nylig et godt alternativ, men Apple har nå varslet at programmet ikke vil bli videreutviklet.

I stedet kommer Photos, et program som vil erstatte både iPhoto og Aperture og dessuten satse på nettskyen. Det er fortsatt ikke klart om dette vil egne seg til profesjonell bruk. Et mer ukjent alternativ er AfterShot fra Corel. Alle disse lar deg lagre og behandle bildene i raw-format, som gir deg bedre kvalitet og fleksibilitet på bildene.

Les også: Gratis Photoshop-alternativ er endelig kommet i ny utgave

Backup og deling

Hvis du lagrer bildene primært på egen datamaskin, trenger du egne rutiner både for backup og deling.

En god løsning for backup kan være norske Jottacloud, som akkurat har senket prisene til 59 kroner i måneden for såkalt ubegrenset lagring. De har også et enkelt gratisalternativ. Ved å bruke dette, Dropbox eller lignende tjenester har du også en enkel måte å dele bildene på, ettersom bildene her kan gjøres tilgjengelig både på mobilen og for andre.

En mer rendyrket backupløsning er CrashPlan, som fokuserer mer på backup enn deling. Det finnes også aktører med servere i Norge som bruker den samme programvaren, som ServeTheWorld.

Du kan selvsagt også bruke eksterne harddisker for å sikre bildene dine. Fordelen er at det går raskere enn å sende alt over internett til en ekstern server, men med mindre du setter opp en hjemmeserver blir ikke bildene tilgjengelig utenfra. Du er heller ikke sikret ved innbrudd eller brann.

Hvis du trenger ekstra stor plass eller fleksibilitet kan du bruke en NAS-server hjemme. Et eksempel på en slik er Drobo, som enkelt lar deg bruke harddisker av ulik kapasitet om hverandre. Dette er en relativt kostbar løsning.

Fra ditt eget bildearkiv kan du enkelt dele bildene til sosiale medier som Facebook og Twitter, eller til Instagram fra mobilen.

Les også: Årets innovative kameraer

Arkiv på nettet

Men hva om du ønsker å ha de fleste bildene tilgjengelig i et arkiv på nettet? Også her er tjenester som Dropbox eller Jottacloud en enkel løsning, men disse tjenestene er ikke primært bygget for å vise fram bilder.

Til dette finnes det en lang rekke tilpassede løsninger, både gratis og for noen kroner i måneden. Generelt vil det være mulig å ha bildene gratis på nettet, men hvis du har mange bilder eller stiller høyere krav til kvalitet og muligheter bør du belage deg på å betale. Dette er noen av alternativene du kan vurdere:

Flickr: Verdens største bildetjeneste, med millioner av bilder fra hele verden.
 

Flickr

Dette er den gamle storheten innen bilder på nettet, med sin enorme bildesamling og store fanskare. Etter hvert ble tjenesten “glemt” av eieren Yahoo!, og mangelen på videreutvikling har sendt mange brukere vekk til andre tjenester. De siste par årene er imidlertid tempoet oppe igjen, og tjenesten forbedrer seg stadig. Flickr har fordelen av mange brukere og mye tilpasset programvare. Ulempen er rotete innlogging og noe umoderne struktur. Har begrenset støtte for video. Pris: Fra gratis til $24,95 i året.

Expono

Denne norske utfordreren hører vi ikke så mye fra, men er faktisk blant de mest avanserte alternativene der ute. De er bygget for å være et personlig og langsiktig bildearkiv på nettet, der du lett kan velge hvem som skal ha tilgang på bildene. Støtter ikke video. Pris: Fra gratis til $9,9 i måneden.

Smugmug

Dette er en ren betalingstjeneste, men også en av de flotteste bildetjenestene. Den lekre løsningen gir både lagringsplass, enkel deling og flotte portfolioer. Du kan til og med selge bildene dine med den innebygde betalingsløsningen. Tjenesten støtter video inntil 20 minutter i full HD. Pris: Fra $5 til $35 i måneden.

Photoshelter

Dette er laget primært for profesjonelle, med fokus på bildesalg og et profesjonelt arkiv. Til å være en profesjonell løsning er den både rimelig og avansert, og passer spesielt godt for frilansfotografer. Du kan sende inn bilder med FTP, og lagre raw-filer rett på nett. Støtter ikke video. Pris: Fra $9,99 til 49,99 i måneden.

Canon Irista

Ny tjeneste fra Canon som fungerer på bilder fra alle produsenter. De forsøker å samle alle funksjoner på ett sted, med enkel import fra både mobil, datamaskin og sosiale medier. Lar deg enkelt sortere på metadata som tidspunkt, sted og kamera. Fungerer ikke med video. Pris: Fra gratis til £10,99 i måneden.

FacebookInstagram

, og andre sosiale medier

Det er tross alt på sosiale medier de fleste legger bildene sine for tida. Bildene blir sett, og du kan relativt enkelt finne dem igjen. Men det er begrenset hvor mange bilder du kan publisere uten at det blir rotete, du har ikke originalbildene i full kvalitet og du har ikke spesielt god kontroll over bildene. Pris: Gratis

Les også: Så god er iPhone 5s som kameramobil

Kameraer og minnekort: Det kan bli mange bilder å holde styr på etter hvert.
Kameraer og minnekort: Det kan bli mange bilder å holde styr på etter hvert.

Slik arkiverer du best bildene:

Det er viktig å overføre bildene fra kameraet snarest mulig etter at du har tatt dem, slik at du ikke mister dem om noe skjer med kameraet eller minnekortet. Med mobilkameraet kan du som nevnt bare overføre over nettet fortløpende.

Det er viktig å tekste bildene skikkelig idet du lagrer dem, bare slik finner du dem enkelt tilbake senere. Med egne programmer som Lightroom eller iPhoto gjør du dette i samme prosess som du overfører bildene fra minnekortet.

Hvis du ikke bruker et slikt program, bør du ha et eget program som både importerer og tekster bildene fra minnekortet til harddisken.

Teksten bør lagres som såkalt IPTC, en standard for bildeteksting. Da lagres informasjonen i selve bildet, og følger bildene dersom du senere skulle skifte system eller sende dem til andre. Bruk stikkord og informativ tekst som du kan bruke for å søke etter senere.

Et av de råeste programmene for rask teksting og lagring av bilder er Photo Mechanic, lenge brukt av sportsfotografer verden over.

Les også: Går speilrefleksen mot sin død?

Husk dato og klokkeslett

Pass på å ha riktig dato og klokkeslett lagret på kameraet ditt, denne informasjonen følger bildene videre og er viktig for arkiveringen. Flere kameraer og de fleste mobiler lagrer også GPS-informasjon i bildet, som lar deg plassere bildene på et kart eller lar deg finne alle bildene fra ett sted.

Husk også å lagre bildene i høyest mulig teknisk kvalitet. I beste fall betyr det raw-formatet som finnes på de mest avanserte kameraene, men i det minste den høyeste oppløsningen kameraet tillater. Du trenger store bildefiler hvis du senere skal trykke dem på papir, skal ta utsnitt eller generelt bruke bildene i stort format. Husk at du ikke alltid vet hva bildene senere kan bli brukt til, og du sikrer deg ved å lagre høyoppløste bilder.

Les også: Dette er de beste kameramobilene nå

Metadata: Et godt bildeprogram lar deg se kamerainnstillingene, og redigere søkbare bildetekster som hjelper deg å finne tilbake til bildene senere.
Metadata: Et godt bildeprogram lar deg se kamerainnstillingene, og redigere søkbare bildetekster som hjelper deg å finne tilbake til bildene senere.

Slette og beholde bilder

Lagringsplass er en begrenset ressurs, spesielt på nettet. Derfor kan det være lurt å slette bildene du absolutt ikke kommer til å få bruk for. Fjern de uskarpe bildene, eller de dårligste variantene av det samme motivet. Men tenk også at noen motiver kan være nyttig å ha senere. Skill mellom bildene du vil beholde i arkivet og de du aktivt vil vise fram til andre. Programmer som iPhoto og Lightroom lar deg gi en stjernekarakter til hvert bilde, noe som kan hjelpe deg å sortere etter kvaliteten på bildene.

Gigapikselbilde: Se Bergen i gigapikselformat

Video

Vi synes at et godt bildesystem også skal fungere noenlunde likt for videofiler, i hvert fall der de arkiveres. De fleste nyere kameraer og mobiler har tross alt muligheten til å produsere begge deler, og bør sorteres og behandles samme sted. Tjenester som iPhoto og Lightroom fungerer på denne måten.

Gigapikselbilde: Oslo-utsikten ingen kan kjøpe

Rutiner

Viktigst av alt i et godt bildesystem er at du følger dine egne rutiner konsekvent, slik at du alltid vet hvor bildene dine er. Derfor er det også lurt å ha et system som du faktisk orker å gjennomføre hver gang. 

Har du noen andre tips eller spørsmål om organisering av bilder? Bruk gjerne kommentarfeltet under.

Les også:

Slik skal Amazon ta opp mobilkampen med Apple  

Disse mobilene sparer du 2000 kroner på  

10 smarte dingser til mobilen din  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.