T2

Slik finner du ut hva Google vet om deg

 Google vet mye om deg dersom du er jevnlig bruker av tjenestene deres.
Google vet mye om deg dersom du er jevnlig bruker av tjenestene deres. Bilde: Skjermdump
Marius ValleMarius ValleJournalist
27. mai 2015 - 14:56

Hver gang du bruker internett legger du igjen spor etter deg. Noen aktører vet mer om deg enn andre.

Et godt eksempel på det er når du bruker Googles digitale personlige assistent Google vet alt om deg: Slik kan du bruke det til noe fornuftig . Denne ser ut til å vite det aller meste om hva du foretar deg. Ikke bare hvor du jobber, men også når du pleier å dra på jobb. Den vet hvilke nettsider du leser, og hvilke interesser du har.

Det er ikke rart at det kan oppfattes som litt urovekkende at en amerikansk IT-gigant sitter på så mye informasjon om deg.

Ifølge deres egen personvernerklæring lagrer de ikke bare hva du har søkt etter, men også hva slags enhet du bruker, serienummeret til enhetene, hvilken operatør du bruker, IP-adresse og GPS-posisjon. Bruker du Gmail, vil Google også analysere e-postene dine.

Dette kommer i tillegg til den informasjonen du eventuelt aktivt har forsynt Google med ved å fylle ut Google+-profilen din. Det kan være kjønn og alder. Om du ikke har fylt ut dette, gjør Google et kvalifisert gjetning basert på aktiviteten din.

Du er imidlertid ikke maktesløs. Du kan stoppe store deler av datainnsamlingen, og du kan både laste ned og slette loggene dine.

Les også: Hva skjer med ditt digitale liv etter døden?

Kontologg

Informasjonen bruker de til å skreddersy tjenestene sine for deg. Det betyr for eksempel at du får Google-treff som du opplever som mer relevant når du søker på nettet.

Det viktigste for Google er åpenbart at denne informasjonen gjør det mulig for dem å servere deg reklame som oppleves relevant.

Uansett hva du syns om informasjonsinnsamlingen kan det være greit å vite at det er mulig både å undersøke hva Google har lagret om deg, stoppe en del av innsamlingen og slette allerede innsamlet data.

Du finner disse valgene ved å gå til myaccount.google.com. Her finner du alt Google har lagret om deg, inkludert enheter koblet til kontoen din, hvor mye skylagring du har brukt og slikt.

Under valget «Kontologg» kan du se og velge hvilke data Google samler inn om deg. Her finner du alt fra søkeaktivitet til videoer du har sett på YouTube.

Les også: Googles nye Android skal være overalt

Søk og surfeaktivitet

Undervalget «Søk og surfeaktivitet» er en logg over søkeaktiviteten din. Det vil si alle søkestrenger du har fóret inn i Googles søkemotor, og som Google har knyttet til din konto. Disse lagres med dato og tidspunkt, og du kan hoppe tilbake mange år og se hva du søkte etter.

I søkeloggen vises også hvilke nettsider Google har registrert at du har besøkt etter søket.

Søkeloggen viser alle Google-søkestrenger som er generert av din Google-bruker. Dermed vil også søk via andre apper, som Google Maps, også vises her.

Loggen viser dine søk ned til klokkeslett, og du kan gå flere år tilbake i tid for å undersøke hva du har søkt etter.

Herfra kan du slette deler av eller hele loggen. I så fall må du markere enkeltsøk, eller krysse av i boksen ved siden av «Fjerning av elementer» for å markere alt.

For å stoppe innsamling av disse dataene deaktiverer du det under Kontologg. Merk deg at du ved å deaktivere innsamlingen ikke samtidig sletter loggen over tidligere søk.

«Netflix for pirater»: Popcorn Time gjør det enda enklere å se filmer gratis

Posisjonslogg

Om du bruker Google på en mobiltelefon, så har de sannsynligvis samlet inn posisjonsdata. Det vil si at de har loggført alle steder du har beveget deg.

Spesielt om du bruker en Android-enhet er det stor sannsynlighet for at Google har en posisjonslogg over dine bevegelser. I alle fall om du ikke tok stilling til dette da du tok i bruk telefonen din. Under oppsett får du spørsmål om hvilke tillatelser du vil gi Google med tanke på posisjonstjenester.

Du finner Googles posisjonslogg under Kontologg. Her vises bevegelsene dine i et kart, og du kan vise posisjonene dine i peroder fra én til 30 dager.

Det er lett å få god oversikt over bevegelsene dine, og du kan spille av bevegelsene dine i kronologisk rekkefølge ved å trykke på play-ikonet på kartet.

Google lagrer ikke utelukkende posisjonen din basert på GPS, men også nettverks­plassering. Det kan gi noen merkelige utslag. For eksempel tror Google at vi var et par minutter i USA da vi var tilkoblet wi-fi under en flyreise.

Om du ønsker å slette posisjonsloggen din, kan dette gjøres herfra. Du kan også slette perioder, og laste ned hele loggen om du ønsker det.

Du deaktiverer posisjonsloggføring under Kontologg. Du kan også deaktivere posisjonslogging på Android-telefonen din, ved å gå til innstillingsvalget «Posisjon» eller tisvarende, og se etter posisjonslogg. Herfra kan du deaktivere logging av enkeltenheter om du ønsker det.

Informasjon fra enheter

I Kontologg finner du en oversikt over hvilke enheter som har vært koblet til kontoen din, og hva slags informasjon som har blitt lastet opp til Google.

Her ser du blant annet om kontaktlisten din er synkronisert, og hvilke andre sikkerhetskopier som er lagret, og hvilke enheter dataene stammer fra.

Du kan stoppe denne loggføringen fra Kontologg, og du kan slette loggen ved å åpne valget «Informasjon fra enhetene dine».

Hvor mye fikk du igjen på skatten? Får du igjen på skatten? Altinn-appen lar deg sjekke på et blunk

Talesøk

Har du brukt stemmegjenkjenning på Android-telefonen din? Da har Google lagret dette som lydklipp.

Når du bruker stemmefunksjoner i Android, foregår nemlig ikke talegjenkjenningen på telefonen, men ved at et lavoppløst lydklipp sendes til Googles tjenere, som tolker tale. Alle lydklippene lagres, og loggføres i taleloggen.

Du finner disse under valget «Talesøk og kommandoene dine». Her finner du lydklippene og eventuelle transkripsjoner, dersom Google har forstått hva du har sagt.

Vi ble overrasket over å finne en rekke klipp uten transkripsjoner. Disse viser seg å stamme fra situasjoner hvor vi uforvarende har aktivert talegjenkjenning på telefonen, slik at den har lyttet og forsøkt å kjenne igjen en kommando eller tekststreng.

I mange av klippene foregår det tydelig samtale i bakgrunnen, og det er lett å plukke opp hva som blir sagt. I de aller fleste tilfeller er det bare snakk om et par sekunders opptak.

Du kan slette talesøkene enkeltvis eller i en bolk, eller deaktivere loggføringen i Kontologg.

Les også: Fiberkablene nærmer seg bristepunktet

YouTube-logg

Kontologgen har også en oversikt over hva du har søkt etter og sett på YouTube. Disse er snarveier til loggen din på YouTube.com, som du kan få tilgang til uten å gå via kontologgen.

Om du ønsker å stanse loggføringen må du imidlertid innom kontologgen.

Facebook på mobilen? Facebook på mobilen? Disse triksene gjør hverdagen din enklere

Anbefalinger fra venner

Du har kanskje lagt merke til at venners vurderinger dukker opp når du søker etter for eksempel hoteller eller produkter på Google.

Dette skjer fordi dere er i samme kretser på Google+, og Google antar at du gjerne vil vite hva vennene dine har anbefalt, enten ved å trykke +1 eller skrive en anbefaling.

Du kan selv styre om vennene dine skal få dine anbefalinger opp i sine søkeresultater. Det enkleste er kanskje å la være å skrive anbefalinger, men om du senere angrer deg er det i alle fall mulig å skru av dette.

Gå inn på «anbefalinger fra venner»-siden, og fjern haken nederst på siden.

Annonser

Nederst på Kontologg-siden finner du annonseinnstillingene dine. Her finner du Googles­ profil for deg. Kjønn, alder, inter­esser og språk brukes til å avgjøre hvilke Google-­annonser som vises på Googles tjenester og andre nettsteder som bruker Google Ads.

Om du har fylt ut en Google+-profil, vil kjønn og alder være basert på informasjonen du har oppgitt. I motsatt fall har Google gjettet kjønn og alder basert på aktiviteten din.

Fra denne siden kan du velge bort visning av annonser basert på interessene dine. Du kan velge vekk for Google-tjenestene og Google Ads på andre nettsider.

Selv om du velger bort disse, betyr det ikke at du ikke vil se annonser lenger. Du vil fortsatt bli vist annonser på bakgrunn av kjønn og alder.

Les også: Google vil la deg vinne veddemål i en fei

Sikre passordet ditt

Om noe viser all informasjonen Google har lagret om deg hvor viktig det er å sikre kontoen din med et sikkert passord, og gjerne totrinnsinnlogging med engangskoder på SMS.

Hvis uvedkommende får tilgang til kontoen din, vil de tross alt sitte på en hel del personlige detaljer om deg.

Aktiverer du togrinnsinnlogging vil du måtte bekrefte identiteten din hver gang du logger inn et nytt sted. Aktiverer du dette vil du også bli nødt til å sette egne passord for å få tilgang til for eksempel Gmail fra et epostprogram. Sånn sett får du bedre kontroll over hvilke enheter som har tilgang til kontoen din.

Totrinnsinnlogging støttes av mange andre tjenester også, som Apple ID, Microsoft-konto, og Facebook.

Les mer: Slik tar du i bruk totrinnsinnlogging

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.