Det er knapt mulig å kjøpe en ny smarttelefon i dag uten at den støtter NFC. Denne teknologien er nesten en selvfølge på Android-telefoner og Windows Phone-telefoner.
Unntaket er iPhone. Til nå har Apple droppet NFC i sine telefoner, men det kan komme til å endre seg.
I forkant av neste iPhone-lansering har det dukket opp en del rykter som mer enn antyder at Apple har ombestemt seg, og puttet en NFC-brikke inn i telefonen.
Les mer: iPhone 6 kan bli ditt neste kredittkort
I skrivende stund er dette bare et rykte, men om vi legger til grunn at dette blir en realitet kan en spørre seg hvorfor Apple har ventet så lenge.
Antakelig har det mest med å gjøre at dette ikke har vært en nødvendighet enda. Om vi skal tippe, vil vi tro at få eiere av NFC-telefoner har brukt teknologien til noe som helst enda.
Det virkelig store potensialet ligger sannsynligvis i betalingsløsninger, og det er akkurat dette Apple nå får på plass ifølge ryktene.
Les også: iPhone 6-datoen er satt
NFC-betaling
Ikke at NFC-betaling i seg selv er noe nytt. For eksempel har Visa utviklet løsningen Paywave, og Mastercard løsningen Paypass. Disse baserer seg på en NFC-brikke i betalingskortet. Løsningen gjør det mulig å betale småbeløp under 200 kronerved å berøre betalingsterminalen med kortet.
I tillegg har Telenor og DNB utviklet løsningen Valyou, som skal gjøre det mulig å betale med NFC på telefonen i Norge. Om banken din tilbyr løsningen, vil du kunne laste ned kortet ditt til Valyou-appen, og betale ved å berøre betalingsterminalen.
Valyou skal etter planen rulles ut i løpet av i år eller neste år. Denne løsningen fungerer på samme måte som Paywave og Paypass, men lar deg i tillegg velge å bruke PIN-kode om du ønsker det.
Nå er det selvsagt for tidlig å spekulere i hvordan Apples løsning skal fungere - dersom det i det hele tatt stemmer at de kommer med en mobil betalingsløsning.
Ubekreftede opplysninger forteller i skrivende stund at Apple har gjort avtaler med Visa, Mastercard og American Express, og det er nærliggende å tro at brukerne vil kunne knytte eksisterende kort mot en Apple-løsning og betale på samme måte som med Valyou.
Selv om betaling gjerne er bruksområdet som vil gjøre NFC kjent for folk flest, brukes NFC til mer enn dette. Dersom den neste iPhone-modellen faktisk har NFC-støtte, vil disse mulighetene muligens også bli tilgjengelige på Apples telefon.
Les også: Nå kommer Visas Paypal-konkurrent
Hva er NFC?
NFC er egentlig ikke annet enn en metode for trådløs kommunikasjon. Teknologien er først og fremst egnet til å overføre små datamengder. Overføringshastigheten er som regel ikke høyere enn 400 kbps, så det er lite hensiktsmessig å overføre store filer via NFC.
I stedet benyttes Bluetooth eller Wi-Fi til selve overføringen, mens NFC brukes til å «sette opp samtalen» mellom enhetene.
I motsetning til de andre trådløse kommunikasjonsteknologiene i telefonen din fungerer den bare over svært korte avstander, typisk 2 centimeter eller mindre. Dermed er det i praksis ikke behov for paring eller passord som med Bluetooth og Wi-Fi.
Dette åpner for en rekke praktiske muligheter.
Les også: Dette trenger du å vite om NFC
Muligheter med NFC
Deling: Du kan dele innhold mellom telefoner og andre enheter ved å berøre baksidene mot hverandre. For eksempel kan to Android-telefoner dele bilder, nettsteder og annet ved å berøre baksidene til hverandre. Siden NFC har lav båndbredde vil som regel en Bluetooth- eller Wi-Fi-forbindelse settes opp mellom enhetene for selve overføringen.
Tilkobling: Det har etter hvert blitt ganske vanlig å benytte NFC for tilkobling av Bluetooth-utstyr. Om du for eksempel vil koble til en håndfri kan du bare berøre den med telefonen. Det er mye mer praktisk enn å måtte sette håndfrien i paringsmodus, søke den opp med mobilen og oppgi en PIN-kode. Dette fungerer også med annet utstyr. Det finnes for eksempel trådløse nettverksrutere du kan koble deg opp til med berøring. Praktisk for gjester.
Automatisering: Det finnes en rekke løsninger for automatisering av oppgaver på telefonen din. Alt du trenger er en passende app og noen passive NFC-merker. Appen kan kjenne igjen identifikasjonsnummeret til NFC-merket, og utføre oppgaver på Android-telefonen din når du berører dette. Om du for eksempel ønsker å sette telefonen til lydløs modus når du legger deg, kan et NFC-merke på nattbordet skannes. Mulighetene er mange.
Programmering av merker: Det er mulig å skrive til NFC-merker. Her kan du for eksempel lagre en lenke, eller visittkortet ditt. Noen automatiseringsløsninger kan dessuten skrive instruksjoner til merkene, slik at alle som bruker samme app får utført den samme operasjonen på sin telefon. NFC-merker har imidlertid begrenset kapasitet. Billige merker har en kapasitet på noen få titalls byte (tegn), mens noen har så mye som 4 kilobyte. Større kapasitet betyr høyere stykkpris.
Det finnes for øvrig NFC-merker i flere former enn bare klistremerker. Du får tak i kredittkortstørrelser, NFC-armbånd, nøkkelringer, ringer og annet. Det er også en del Android-apper som lar deg gjøre forskjellige ting med NFC, som for eksempel å låse opp telefonen når du leser et gitt merke. Har du behov for å logge arbeidstiden din, kan du stemple inn og ut ved å lese et merke.
Les mer: Slik tar du i bruk NFC-merker
Hvilke telefoner har NFC?
Stort sett de fleste Android-telefoner av nyere dato, med unntak av de billigste, har NFC. Det samme gjelder for Windows Phone-telefoner. De billigste har som regel ikke støtte for NFC.
Kjøper du en toppmodell i dag, har den støtte for NFC. Unntaket er inntil videre iPhone.
Les også:
Dette armbåndet logger alt du gjør