BYGG

Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Med PIR-isolasjon.

Etterspørselen etter tynne isolasjonsplater blir stadig større ettersom flere ønsker å bygge plusshus. Illustrasjonsbilde: Multikomforthuset i Larvik.
Etterspørselen etter tynne isolasjonsplater blir stadig større ettersom flere ønsker å bygge plusshus. Illustrasjonsbilde: Multikomforthuset i Larvik. Bilde: Optimera
27. nov. 2014 - 07:00
Vis mer

Stadig strengere energikrav til bygg har gitt mer fokus på isolasjon. Produsentene kjemper nå om å tilby den mest effektive og dermed tynneste isolasjonen.

I august skrev Teknisk Ukeblad om Jackons nye isolasjonsplate Jackon super XPS, som med en lambdaverdi på 0,027 (se faktaboks) kunne gi opptil 20 prosent tynnere isolasjon enn standardplatene.

Nå har det kommet en enda mer effektiv isolasjonsplate på det norske markedet, nemlig PIR-isolasjon (polyisocyanurateisolasjon).

Økt boareal

PIR har en lambdaverdi på 0,023 og kan ifølge importøren brukes i både tak, yttervegger, gulv og betongelementer.

Rådgivende ingeniør i Union Consult, Bjørn Vik sier det kan være mye å hente på å benytte seg av PIR-isolasjon kontra standardisolasjon i bygg.

– Standard tykkelse på norske yttervegger er gjerne 25 centimeter. Om man ved bruk av PIR kan redusere tykkelsen på veggen med ti centimeter kan det være svært verdifult, sier han.

Spesielt i områder med høy kvadratmeterpris kan PIR ha stor betydning for verdien på boliger. Vik viser følgende eksempel:

Sett at man har et toetasjes hus på 200 kvadrat med 40 meter yttervegg i hver etasje vil man ved å ha samme isolasjonsgrad spare 10 centimeter veggtykkelse rundt hele. Det vil gi åtte kvadratnmeter mer boareal.

– Om man da bor midt i Oslo der kvadratmeterprisen er på oppmot 80.000 kroner per kvadrat kan man med andre ord tjene godt på redusert isolasjonstykkelse, sier Vik.

Og legger til at han tror mange vil være villige til å gå opp i pris på isolasjon dersom gevinsten er såpass høy.

Les også: Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang

Høy pris

Det er de stadig strengere kravene som gjør at SPU Isolering nå har valgt å føre PIR-isolasjon i Norge.

– Prisen på PIR er et godt stykke over standard-isolasjon. Men om man regner på plassbesparelsen og ser hvor mange flere kvadratmeter bolig man får vil nok mange konkludere med at det er verdt merkostnaden. Ved å benytte seg av PIR i stedet for standardisolasjon kan man få opptil ti prosent mer boareal, sier Torstein Svennevig i SPU Isolering.

Prosjektdirektør Ole-Petter Haugen i Selvaag bolig kjenner godt til PIR.

– PIR har langt bedre isolasjonsverdi enn EPS-isolasjonen vi benytter i dag. Men dessverre er prisen per isolasjonsenhet såpass høy i forhold til isolasjonsverdien at det ikke benyttes i noen stor grad her i landet, sier han.

I tillegg stilles det strengere brannkrav til isolasjon i Norge enn de de øvrige europeiske landene.

– Kravene i Teknisk forskrift gjør at PIR ikke kan benyttes på samme måte i Norge som i for eksempel Sverige. Om man skal isolere med PIR i norge bygg må isolasjonen dekkes til av ikke-brennbarematerialer, noe som igjen gir en enda høyere pris, sier Haugen.

TUTV:

Ulike brannkrav

For å kunne utvide bruken av PIR i Norge har Spu isolering utført branntester av ulike konstruksjoner ved SP Firelab i Trondheim.

– Vi kan i dag enkelt bygge tak og veggkonstruksjoner med brannmotstand opp til EI60/ REI60, sier Svennevig.

Bjørn Vik har jobbet med brannspørsmål knyttet til isolasjon i en rekke år. Han undres over de ulike brannkravene til isolasjon i Norge kontra nabolandene.

– Vi har strengere ubrennbarhetskrav til isolasjonsmaterialer i Norge enn i andre land, samtidig som vi har langt mindre strenge regler når det kommer til bruken av tre. Man kan jo spørre seg hvorfor det er sånn, sier han.

Og legger til at han merner kravene bør være de samme i alle de europeiske landene.

– At PIR bør holdes unna det klassiske norske trehuset er jeg helt enig i. Men det er ingen grunn til at vi ikke skal benytte oss av PIR-isolasjon i norske betong- og murbygg, sier han.

Les også:

Rapport: Alle nybygg bør bygges 100 prosent «energifleksible»

– Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt

Slik så betongveggen ut etter at trykktestingen gikk galt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.