OLJE OG GASS

Slik kan Vision Io ta klare bilder nede i oljebrønner

Ny kamerateknologi skal gjøre det billigere å plugge brønner.

1. okt. 2014 - 07:00

KRISTIANSAND: I vår skrev Teknisk Ukeblad at det finnes over 3000 brønner på norsk sokkel som ennå ikke er plugget og forlatt. Flere av disse må plugges permanent, men det kan ta sin tid.

20 år

Ifølge et regnestykke fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass kan det ta nesten 20 år, basert på at hver plugging i snitt tar 35 dager.

I tillegg har organisasjonen tatt høyde for at det kommer til å komme 144 brønner hvert år fremover, noe som betyr at det har kommet 2880 nye brønner som også skal plugges på de 20 årene man har brukt på å plugge gamle brønner.

Det vil da ta 39,2 år å plugge totalt 5880 brønner med 15 rigger på heltid.

Med en gjennomsnittlig riggrate på to millioner kroner, kan prislappen for dette bli over 429 milliarder kroner.

Les også: Statoil: Vi kan revolusjonere måten man borer brønner på

Billigere

Med andre ord trengs det ny teknologi som kan gjøre dette arbeidet billigere og mer effektivt.

Det mener det lille Stavanger-baserte selskapet Vision Io at det har klart å utvikle.

– For noen år siden utfordret BP bransjen til å finne gode måter å se ned i brønner for å finne ut hva som var galt. Det er nyttig å finne ut om brønnene er revet av, kollapset eller skadet på annen måte. Det gir god kunnskap når man skal planlegge tiltak for behandling av hver enkelt brønn, sier gründer og daglig leder Øyvind Hovland til Teknisk Ukeblad.

Her ser man en illustrasjon av kameraet til høyre og den klare væsken som blir skjøvet foran kameraet for å gjøre det mulig å ta bilder.
Her ser man en illustrasjon av kameraet til høyre og den klare væsken som blir skjøvet foran kameraet for å gjøre det mulig å ta bilder.

Skyver væske foran seg

Løsningen til Vision Io er et kamerasystem som fysisk sett ikke er lengre enn halvannen meter og har en diameter på rundt 6 centimeter.

Systemet fraktes nedi brønnhullet sammen med en klar væske, og fungerer på mange måter som en sprøyte.

Væsken skyves nedover med kameraet, erstatter den uklare brønnvæsken midlertidig og gjør det mulig å ta høyoppløselige bilder.

Systemet lager altså et klart «vindu» i et ellers partikkelfylt miljø.

Les også: Har du en radikal oljeidé du ikke tør å si høyt? Det kan gi deg 10 millioner kroner

Eget Linux-system

Opp av hullet kommer rådatabilder som er tatt med en superbred vidvinkellinse.

En Linux-pc i kameraet har en svært kraftig prosessor som både bruker en algoritme som «vasker» bildene for partikler og et system som omformer bildene til 3D.

På denne måten får man et detaljert og geometrisk riktig bilde opp av brønnen.

Kameraet har en oppløsning på fem megapiksler, noe som gir en bildestørrelse på 25 megabyte per bilde. Systemet prosesserer 100 megabyte i sekundet.

Tåler stort trykk

Alt dette er ikke i seg selv revolusjonerende, men det spesielle med systemet er at det er bygget for å tåle arbeidsforhold på dyp ned til 3000 meter, 135 grader og trykk på 10.000 psi.

I tillegg sørger egenutviklet kjøling for at elektronikken som prosesserer bildene er kjølt ned til riktig arbeidstemperatur, mens internminne og prosesseringskraft i kameraet gjør det mulig å operere systemet uten kommunikasjon til overflaten.

Det fungerer også i sanntid, vel å merke.

Les også: Dette er selskapene som vil lete på norsk sokkel  

Håper på kommersialisering

Håpet er at teknologien skal gjøre det lettere for selskapene å plugge brønnene sine til en langt billigere penge.

Kamerasystemet kan gi ingeniørene verdifull informasjon om brønnens tilstand, som gjør det mulig å skreddersy planleggingen av pluggingen for hver enkelt brønn.

Til sammen har det blitt investert 35 millioner kroner i selskapet siden oppstarten i 2008. Vision Io har fått støtte fra Innovasjon Norge, Norsk Forskningsråd og fått med seg BP som industriell partner. Løsningen skal nå testes på Valhall-feltet i Nordsjøen.

 – Nå skal vi bygge og produsere mange systemer. Vi er veldig fornøyde med at vi som et lite selskap har klart å komme så langt med dette prosjektet, og nå er vi spente på resultatet fra Valhall. Målsetningen er at vi sammen med BP er ferdige med testingen på Valhall i løpet av året og at flere av våre avanserte kamerasystemer blir klare for markedet, sier daglig leder Hovland.

Les også:

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

1000 tonn tung kompressor skal gi olje for milliarder på Kvitebjørn

Her er norske Sevans flytende Fukushima-erstatter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.