Danmarks første varmekraftverk som bruker konsentrert solenergi åpnet nylig i Thisted.
Anlegget består av parabolformede speil som retter en konsentrert solstråle mot et vannrør.
Speilarealet på kraftverket er omtrent 830 kvadratmeter. Varmen det tilfører fjernvarmeanlegget i Thisted tilsvarer 500 MWh i året.
Les også: Slik lader du mobilen på bålet
Mye brukt i Sør-Europa
Teknologien har lenge blitt brukt i utlandet, men dette er det første anlegget i Norden.
– For oss er anlegget til Thisted Fjernvarme en liten prototype, men vi har lenge kjent til teknologien som er mye brukt i Sør-Europa. Vi har laget en dansk modell som er forsterket for å motstå været her hjemme, sier Teddy Norre fra Aalborg CSP til Ingeniøren.
CSP står for Concentrated Solar Power. Konseptet går ut på å bruke speil for å konsentrere solstråler mot et punkt, og på den måten oppnå høyere temperaturer enn ved vanlige solfangere. I brennpunktet er solstrålingen 82 ganger kraftigere enn i vanlig sollys.
Les også: Vindmølle begynte å brenne
Dreier mot solen
Anlegget består av to 72 meter lange, parabolformede speilkledde former.
Speilene reflekterer solens stråler videre til et isolert varmerør, som er plassert i brennpunktet. For å utnytte solstrålingen maksimalt, er anlegget plassert slik at panelene kan dreie optimalt mot solen, aksen er rettet mot 23 grader NØ.
Et trackingsystem justerer panelene, slik at anlegget får en optimal utnyttelse av solens innstråling.
For å holde på varmen, er røret der solstrålingen samles, isolert med en glasskappe med vakuum. Dette fungerer på samme måte som et thermovindu. Vannets temperatur styres gjennom å regulere hvor raskt det strømmer gjennom røret.
Les også: Se hvordan søpla gjenvinnes
200 - 250 kroner pr MWh
Thisted varmeforsyning forsyner nær 4500 hustander med varme. Energien kommer fra geotermi, avfallsforbrenning, brenning av halm, samt det nyåpnede CSP-anlegget.
Solvarmen kan konkurrere med flisfyrte varmekraftverk. Prisen er mellom 200 og 250 danske kroner pr MWh, ifølge Aalborg CSP.
Les også:
Nye solceller kan gi billigere strøm
USAs største solpark skal drive iCloud