OLJE OG GASS

Slik lager de verdens mest avanserte og realistiske boresimulator

Kobler sammen testrigg med simulator.

Å kombinere det fysiske maskineriet i Ullrigg med en virtuell respons fra en simluator, skal Iris utvikle den mest avanserte og realistiske boresimulatoren i verden.
Å kombinere det fysiske maskineriet i Ullrigg med en virtuell respons fra en simluator, skal Iris utvikle den mest avanserte og realistiske boresimulatoren i verden. Bilde: IRIS/ Hung Ngo
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. mars 2015 - 07:00

Ullrigg i Stavanger er verdens mest avanserte fullskala testrigg, med tilgang til syv brønner boret ned i bakken på Ullandhaug.

Nå ønsker Iris, International Research Institute of Stavanger, å koble den sammen med sin simulator, for å skape et unikt testsenter for ny teknologi. Det vil bli den mest avanserte og realistiske boresimulatoren i verden.

Målet er å bidra til utvikling og implementering av nye boreløsninger, som kan få ned brønnkostnadene på norsk sokkel.

Les også: Martin Linge har allerede gått på milliardsmell. Nå går det mot nye Korea-utsettelser

Unik kombinasjon

I dag kan Iris bruke Ullrigg og den virtuelle simulatoren til forskning og testing hver for seg.

Ved å koble dem sammen kan de kombinere bruken av virkelige, fysiske maskiner og en virtuell respons, i det de har valgt å kalle «Virtuell Arena».

Det vil være unikt i bore- og brønnsammenheng.

– Du vil sitte på Ullrigg, et realistisk miljø med ordentlige maskiner. Boreutstyret vil så vidt være nede i brønnen, og du vil få en realistisk respons fra simulatoren som borer en virtuell brønn, uten at det gjennomføres en faktisk boreoperasjon, forklarer Helga Gjeraldstveit, forskningssjef for boring og brønn i Iris, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker

– Kan prøve og feile

Hun påpeker  at dette gir billigere, enklere og tryggere testing av ny teknologi, i tillegg til at du kan utføre tester med uønskede hendelser, noe som ofte vil være for dyrt eller for farlig i den virkelige verden.

Målet er at ingeniører, forskere og brukere sammen skal kunne bruke plattformen til å utvikle, teste og kvalifisere ny teknologi.

– Det vil ikke kunne eliminere behovet for testing offshore. Men du kan bruke systemet til å teste i tidligfase, prøve og feile, og luke ut problemer. Virtuell Arena er ideell til å demonstrere ny teknologi og gjøre den mest mulig klar, slik at tiden offshore blir mest mulig vellykket, sier Kristin Margrethe Flornes, leder for Iris Energy.

Les også: I dette prosjektet ville epost og Excel ha skapt kaos

Ullrigg på Ullandhaug i Stavanger er verdens mest avanserte fullskala testrigg, med syv fungerende brønner.
Ullrigg på Ullandhaug i Stavanger er verdens mest avanserte fullskala testrigg, med syv fungerende brønner.

Vil ha fortgang i innovasjon

For å teste nye løsninger offshore er både tidkrevende og dyrt. Dermed er det gevinster å hente ved å kunne utføre tester på land.

– Det handler om å redusere borekostnadene på norsk sokkel. Vi har en lønnsomhetsutfordring, uavhengig av om oljeprisen er høy eller lav, og det er milliarder å spare på å finne billigere løsninger for boring og brønn. Vi har tro på at blant annet automatisering er en viktig del av dette. Men det tar lang tid og det er høy terskel for å få implementert ny teknologi, sier Flornes.

Det er anslått at nye boreteknologier kan spare oljeselskapene og samfunnet for 20 milliarder kroner i løpet av få år.

Hun tror Virtuell Arena kan bidra til å få fortgang i utviklingen av ny teknologi, fram til kommersialisering, fordi det kan fungere som et alternativ til noe av testingen som i dag gjøres offshore.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Simulatoren som brukes på Iris i dag befinner seg i et lite rom i forskningsinstituttets lokaler. Ved å koble den til Ullrigg vil de få et langt mer realistisk miljø å utføre testene i.
Simulatoren som brukes på Iris i dag befinner seg i et lite rom i forskningsinstituttets lokaler. Ved å koble den til Ullrigg vil de få et langt mer realistisk miljø å utføre testene i.

Åpner for andre

I dag brukes simulatoren og Ullrigg i stor grad til forskning. Ved å utvikle Virtuell Arena er visjonen å bli et verdensledende testlaboratorium for boreteknologi, hvor de i større grad åpner for at andre skal få teste sine løsninger.

Iris håper å kunne tiltrekke seg selskaper som vil bruke testsenteret, både lokalt, nasjonalt og globalt.

En del av konseptet for Virtuell Arena er dessuten at teknologien skal være tilgjengelig på nett, men da uten den fysiske fordelen ved å bruke Ullrigg.

Arbeidet med Virtuell Arena er startet, men Iris avventer en søknad om midler fra Forskningsrådet, før de setter i gang for fullt.

Les også:

For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

Statoil skal utvinne 250 millioner nye fat olje i Brasil

Kommer det én alvorlig hendelse til, må Petroleumstilsynet vurdere ressursene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.