KARRIERE

Slik outsourcer du riktig

Unngå at ensidig kostnadsfokus kommer i veien for innovasjon.

28. sep. 2012 - 13:59

Redusering av kostnader er den viktigste driveren når det gjelder outsourcing av arbeidsoppgaver, ifølge en undersøkelse rådgivningselskapet KPMG har gjennomført i år.

Hele 72 prosent av de 340 store selskapene som ble spurt ønsket å spare penger med flytting av arbeidsoppgaver til leverandører.

Les også: To av fem mener outsourcing er et tapsprosjekt

Trenger mer kunnskap

En annen faktor som bidrar til at bedrifter hadde eller ønsket å outsource oppgaver, er tilgang på nødvendig kvalifisert arbeidskraft.

I undersøkelsen svarte 52 prosent at kvalifikasjoner hos eksterne leverandører og samarbeidspartnere spilte den viktigste rollen.

Rina Sunder i Entering India sier at man må tenke godt over hvilket selskap man skal outsource til, og hvor mye ressurser man har til det.

– Man bør gjøre en grundig analyse av budsjettet, behovet nå og behov i fremtiden. Man bør også kartlegge om man har nok ressurser innad i selskapet til å håndtere og følge opp selve outsourcingen, sier Sunder, som er ekspert på indisk og norsk forretningskultur og ledelse.

Etabler en tett relasjon

Sunder mener at man også må passe på å etablere en tett og god relasjon til utvalgte leverandør eller samarbeidspartner av outsourcede tjenester.

– Tenk over hvor dedikert selskapet er til ditt selskap, og om dere har de rette forventningene til samarbeidet, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sunder mener man også må reflektere over hvorvidt man er fortrolig med kulturen og arbeidsformen til den fremtidige leverandøren.

Les også:

India tar tilbake ingeniørene

Slik beholder du ingeniører fra utlandet  

Sjekk standard

India har en arbeidsstyrke på 700 millioner mennesker under 35 år, og en stor del av det globale ingeniørmarkedet.

Sunder anbefaler bedrifter som vil å outsource sine tjenester til India å starte med formalia.

– Har den bedriften dere vil samarbeide for eksempel OPC-2000CPS, som er verdens ledende standard for Business Process Outsourcing, eller lignende standard; som COP, Six Sigma, BS 7799?

Sunder mener at man kan også spørre etter referanser, og gjerne fra selskaper med samme kravspec som deres.

Hva med kulturen?

Sunder sier at man må spørre dere selv om dere er fortrolig med kulturen og det utvalgte outsoursing selskapets profesjonelle praksis.

– Typiske kommunikasjonsproblemer man kan oppleve med indiske selskaper er for eksempel indere snakker raskt. Det er ikke uhøflig å be de snakke saktere. Selv om de fleste indere kan engelsk, så betyr ikke det at engelsken er god.

Det kan også oppstå problemer med dysfunksjonelt bredbånd, at telefonlinjen ikke virker og det er tidsforskjeller.

– Be om bekreftelse, igjen, igjen og igjen. Ingen dum ide å ta opp samtaler, sier Sunder.

Etabler regler for personvern

Sunder legger vekt på at ikke bare formalia spiller en viktig rolle, men også bedriftens retningslinjer.

– Undersøk om leverandøren du vil samarbeide med opererer med full åpenhet og innsyn. Har de god datasikkerhet og strategier, retningslinjer for personvern og rett og slett alle nødvendige juridiske dokumenter på plass?

Senior manager Ingar Glenn Pedersen i KPMG anbefaler å skaffe fleksible kontrakter som tillater prosessforbedringer.

– Gå bort fra kontrakter som baserer seg på minimumsbetalinger, og skap rom som gir leverandørene incentiver til forbedringer.

Les også: Bør fri til latino-ingeniører

95 prosent sparer penger

Pedersen sier også at kunder og leverandører konstant må utfordre hverandre på hva fremtiden vil og kan bringe. Ensidig kostnadsfokus skal ikke komme i veien for innovasjon i bedriften.

Ifølge han tar de fleste selskaper i undersøkelsen til KPMG innovasjon på alvor, og de leter også etter nye modeller for å tilby tjenester.

– Det er viktig å legge merke til at 89% er fornøyd med å sette ut IT til eksterne aktører. 95 prosent av de som kjøper outsourcingstjenester har oppnådd kostnadsreduksjoner, sier Pedersen.

Les også:

– Norge er ikke dyrere enn Dubai

Kleven flytter stålproduksjonen hjem

Lettest å få seg jobb i India

Brasil kan gi Norge flere oljeingeniører

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.