OLJE OG GASS

Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

– Noen vasker klærne deres, skifter på sengen og lager maten for dem.

20. nov. 2013 - 06:45
Vis mer

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at regjeringen blåser støv av Åm- og Reiten-rapportene for å se på hvordan man kan redusere kostnadene på norsk sokkel.

Reiten-rapporten – som ble laget av et ekspertutvalg for å se på hindringer for å få nok rigger til norsk sokkel – konkluderte blant annet med at 2-4-ordningen er meget kostnadsdrivende.

Flere aspekter

Teknisk Ukeblad har nå snakket med to arbeidslivsforskere om effektene av å jobbe i rotasjonsordning.

Den ene er Cathrine Haugene Ljoså ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), som i 2006 gjorde en spørreundersøkelse der hun så på tre aspekter ved livet til offshorearbeidere som jobbet i en 2-4-ordning: Familielivet, deres mentale helse og følelsen av mestring i jobben.

Undersøkelsen er en del av en doktorgradsoppgave Ljoså kom i mål med i år.

Les også:  Derfor må mobilene bo på hotell

Bred gruppe

Testgruppen bestod av totalt 1697 personer fordelt på alle Statoils plattformer i Nordsjøen. I den første kategorien, altså familieliv, sammenlignet Ljoså offshorearbeidere med arbeidere i rotasjon på land.

– Konklusjonen i hele avhandlingen var at de opplevde å ha nok tid til familie og venner og at skiftordningen gikk ut over familielivet i veldig liten grad. Når det gjaldt det mentale var det lite symptomer på angst og depresjon. Offshorearbeiderne kom også veldig godt ut på følelsen av mestring. Totalt sett fungerer det fint der ute, sier hun.

Kan gå utover helsen

Ljoså peker på at de som jobber offshore også har bedre muligheter til å restituere seg.

 – Det er noe helt annet å være isolert på plattform enn å jobbe på land. De er borte fra hjemmet sitt, noen vasker klærne deres, skifter på sengen og lager maten for dem. De har i tillegg ikke reisevei for å komme på jobb når de først er der ute, sier hun.

Les også: – Oljenæringen pælmer penger etter folk

Mest fornøyd med fire uker fri

Ljoså hadde også en spørsmålsrunde i forkant av undersøkelsen der hun spurte offshorearbeiderne om hva de største ulempene og fordelene med jobben var.

Svarene var stort sett gjennomgående: De fleste synes det var ugunstig å være borte fra familiene sine i to uker – mens de fleste trakk frem fire uker fri og god lønn som det mest positive.

Ljoså peker likevel på at nattjobbing, som de fleste i en 2-4-ordning må være innom, kan ha negative konsekvenser.

– Vi så ikke på det helsemessige, men andre studier peker på en sammenheng mellom nattarbeid og visse former for kreft og tarm- og mageproblemer. Det anbefales at man ikke jobber for mange netter i strekk. Jeg vil ikke mene noe om det er farlig eller ei, men det bør undersøkes nærmere, sier hun.

– Men man skal huske på at enkelte som jobber offshore er engstelige. Det er en risiko ved å jobbe på en plattform. Det er mye dårlig vær og man må tåle at man ikke kommer hjem med en gang hvis det skjer noe med familien hjemme, påpeker hun.

Les også: Tjener én månedslønn på to døgn

Bedre mulighet for restitusjonArbeidslivsforsker Heidi Nicolaisen i forskningsstiftelsen Fafo
Bedre mulighet for restitusjonArbeidslivsforsker Heidi Nicolaisen i forskningsstiftelsen Fafo

Bedre mulighet for restitusjon

Arbeidslivsforsker Heidi Nicolaisen i forskningsstiftelsen Fafo har sett på hva slags effekt rotasjonsarbeid har på familielivet ved å sammenligne helsearbeidere med industriarbeidere i rotasjon.

Hun fant, i likhet med Ljoså, at folk som jobber i rotasjonsordninger borte fra hjemmet har bedre mulighet til å restituere seg.

– En av de viktige forskjellene er at folk i helsesektoren bor hjemme, mens de som jobber offshore bor borte fra familien. De har det tilrettelagt for restitusjon, de slipper å lage mat, er borte fra familien og fra krav i hverdagen. Folk i helsesektoren kommer hjem etter lange skift og møtes med nye forventninger og krav der, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Dette fungerer litt ulikt fra familie til familie. Mange ser nok en fordel i å slippe adskillelse fra familien, men de som ikke får nok restitusjon i arbeidsperioden kan bli veldig slitne, sier hun.

Les også: Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Påvirker arbeidsplassen

– I tillegg kan rotasjonsarbeid påvirke arbeidsplassen. Et eksempel er på arbeidsplasser der de som bor langt unna jobber rotasjonsordning, mens arbeidstakere som bor i nærmiljøet ikke jobber rotasjon.  Mange steder innvilges rotasjonsordninger kun for dem som er langpendlere og det kan på den enkelte arbeidsplass skape misunnelse og noen utfordringer knyttet til arbeidsorganisering, sier hun.

Nicolaisen sier også at enkelte som jobber i rotasjon opplever å få mindre tid til familiene sine.

– Selv om man har lange friperioder ligger mye av denne fritiden til tider der resten av familien ikke har fri. Problemet gjelder kanskje særlig ektepar der ektefellen til den som jobber rotasjon benytter den andres friperiode til å jobbe ekstra mye. Slike par kan få lite tid sammen, sier hun.

Neste utvikling i saken:

Les også:

– Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

Her trengs det flere enn i oljebransjen

Skal fly med nattbriller i Arktis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.