OLJE OG GASS

Slik skal Lundin vekke oppsikt på ONS

529 servomotorer, 3200 føringshjul, 4300 blindnagler, 4800 skruer og 12700 skiver går med.

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. juli 2014 - 07:00

RAUFOSS: I industribedriften Inteks lokaler på Raufoss er noe spektakulært på gang.

En rekke fagfolk innen disipliner som arkitektur, strategisk design, programmering og maskiningeniør, i kombinasjon med blant annet robotteknikk og avansert sensorteknologi, skal lage noe helt unikt til Lundins stand på oljemessen ONS i Stavanger: En installasjon av en geologisk modell.

– Etter hva jeg vet, er ingenting lignende laget, sier prosjektleder i Lundin, Frøydis Eldevik til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende

Geologisk kunstinstallasjon

Utgangspunktet for installasjonen er Lundins letevirksomhet som har tatt selskapet dit de er i dag.

Med bøtter av erfaring med seg fra lange karrierer i Olje-Norge, har Lundin-teamet nærmest kapret norsk sokkel, med funn og utbyggingsprosjekter som Edvard Grieg, Johan Sverdrup, og Gotha i Barentshavet, for å nevne noe.

Sentralt står de geologiske modellene til leteteamet.

Det er dette Lundin har lyst til å vise frem til skuelystne: Først på oljemessen ONS i Stavanger på sensommeren. Deretter i foajeen når de flytter inn i nye lokaler.

Men hva er det egentlig de lager på Raufoss, som krever fagfolk fra så mange forskjellige fagdisipliner?

Det korte svaret er: En teknologisk kunstinstallasjon ved navn «Breaking the Surface», som ved hjelp av blant annet sensorteknologi plassert under parketten, skal gjøre det mulig å vandre inn i en svær geologisk modell av et oljereservoar, bestående av 529 lange rør av pleksiglass.

Sensorene vil føle når noen nærmer seg og installasjonen vil flytte seg deretter. Slik kan man altså vandre inn i et «reservoar».

Lundin: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

529 gule pleksiglassrør skal til slutt utgjøre en bevegelig kunstinstallasjon av et oljereservoar. Installasjonen skal først stå på ONS i Stavanger. Deretter skal den inn i Lundins nye lokaler.
529 gule pleksiglassrør skal til slutt utgjøre en bevegelig kunstinstallasjon av et oljereservoar. Installasjonen skal først stå på ONS i Stavanger. Deretter skal den inn i Lundins nye lokaler.

Høye ambisjoner

I installasjonen vil det også dukke opp ekte råolje fra de viktigste funnene til Lundin.

– Gjennom tett samarbeid har vi fanget Lundin Norways ånd i installasjonen. Utgangspunktet er vår styrke innen leting. Samtidig representerer installasjonen hvordan vi har satt oss fore å kombinere søkende nysgjerrighet og nitid systematikk med høye ambisjoner. Det er dette som gjør at vi i dag er klare til å ta rollen som operatør på norsk sokkel, sier Eldevik.

Hun forklarer at installasjonen skal være en markering av både brudd og gjennombrudd.

– Gjennom estetikk, teknologi, teksturer, lys, farger og bevegelse ville vi skape en opplevelse av den brytningsfasen selskapet er inne i. Samtidig ønsker vi å markere et brudd med den måten selskaper i vår bransje tradisjonelt sett kommuniserer på under ONS, sier hun.

Les også: Lundin-sjefen: Det blir vanskelig med nytt Sverdrup-funn

Hemmelig pris

Hun legger for øvrig ikke skjul på at de har lagt en god porsjon prestisje i prosjektet og åpnet lommeboken for å få dette til.

– Men vi lager ikke dette kun til ONS. Installasjonen skal være en sentral del av utsmykkingen når vi flytter inn i nye lokaler. Vi hadde nok valgt litt annerledes om ikke det skulle vært gjenbruk av installasjonen, sier hun.

Hun vil dog ikke ut med prislappen for prestisjeprosjektet.

Med seg på laget har Lundin med seg det strategiske designselskapet Scandinavian Design Group (SDG) som står for konseptutviklingen, designen, programmeringen og prosjektledelsen. De vant anbudet for prosjektet over en rekke andre firmaer.

– For vår del er dette et banebrytende prosjekt, sier Bjørn Staal i SDG.

– Det er utfordrende. Alle de ulike delene skal samspille med hverandre. Det blir fort en dragkamp mellom funksjonalitet og estetikk, sier Staal.

Les også: Nytt radarsystem skal få øye på oljesøl selv når det er vindstille

60 kvadrats sensorgulv

Han forklarer at installasjonen til slutt vil bestå av 529 servomotorer, drivhjul og kapasitive givere for referansekjøring av rørene.

I tillegg blir det 3200 føringshjul, 4300 blindnagler, 4800 skruer og 12700 skiver, samt om lag 1,2 kilometer med pleksiglassrør, som til slutt utgjør selve den geologiske formasjonen.

– Styringssystemet består av spesialutviklet programvare som kommuniserer med fire soft-PLS-er (software-basert programmerbar logisk styring) for styring av de 529 servoaksene. Alt dette kjører på fire industrielle PCer, forklarer Staal.

– Vi har to lag med sensorikk: Et 60 kvadratmeter stort kapasitivt sensorgulv, som har den samme teknologien som i moderne touch-skjermer under parketten. Dataene fra dette kombineres med fire Microsoft Kinect-sensorer for å bygge opp en sanntidsmodell av miljøet i 3D som grunnlag for rørenes bevegelser i henhold til mennesker som beveger seg under installasjonen, sier Staal til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Vil vekke oppsikt

I tillegg til SDG, er Raufoss-selskapet Intek med på prosjektet, og står for utvikling og bygging av konstruksjonen, prototyping og testing. Arkitektfirmaet Control New, og robot- og automasjonsfirmaet Abida er også med i utviklingen.

– Samarbeidet mellom de ulike fagfeltene som er involvert og det høyteknologiske aspektet ved installasjonen, tror vi er noe som vil interessere ansatte i vår bransje, sier Frøydis Eldevik.

– Jeg håper at installasjonen vil vekke oppsikt på ONS, i tråd med vår utfordrerrolle.

Les også:

Lundin finner olje der andre gir opp

Sentrale politikere var skeptiske til Lundins design av Edvard Grieg-plattformen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.