Det norske karbonfangstselskapet Sargas har hittil ikke funnet et marked for sin virksomhet i hjemlandet. Nå skal de bygge et gasskraftverk i Houston, Texas, i samarbeid med General Electric.
Ambisjonen er kommersiell oppskalering av CO2-fangst.
Les også: 3000 skjebnetimer for CO2-fangsten
GE satser på Sargas
Forvaltning av drivhusgassutslipp i stor skala har tradisjonelt sett ikke vært en lønnsom affære.
Sargas har de siste tre årene samarbeidet med General Electric om utviklingen av et konsept for fangst av CO2, og håper og tror at salg av CO2 til bruk som trykkstøtte skal gjøre konseptet økonomisk levedyktig.
I USA og Canada kan dette markedet utgjøre omtrent 90 millioner tonn per år.
I forbindelse med satsningen har General Electric begrenset markedsføringen av sin egenutviklede karbonfangstteknologi til 5,4 milliarder dollar, til fordel for satsning på det norskutviklede designet.
Les også:
– Mer testing av CO2-fangst er bortkastet
Nisje
I USA er tendensen nå at naturgass er i ferd med å erstatte kull. Gassprisene er lave, og det er derfor i utgangspunktet et marked for en slik nisjevirksomhet, da særlig i USA og Canada.
Oljeselskaper har siden 1970-tallet injisert karbondioksid, først og fremst i form av naturgass, i sine reservoarer for å få ut mer av råoljen.
Sargas ser et marked for å selge CO2 til oljeselskapene.
Lansering av CO-fangst fra gasskraftverk for forbedret oljeutvinning, Enhanced Oil Recovery (EOR), kan være det største fremskrittet mot kommersialisering av teknologien, mener Sargas.
Les også:
CO2 fra Mongstad kan bli fiskefôr
Akilleshel
Prisen på gass for trykkstøtte ligger i USA og Canada i dag mellom 4 og 30 dollar per tonn, en variabel som anses som en akilleshel for selskaper som driver karbonfangstvirksomhet.
Eksisterende teknologi overgår som oftest denne prisen, noe som fører til at firmaer må legge ned sin virksomhet, eller er avhengige av subsidier for å kunne opprettholde prosessen.
– Denne typen teknologi må være kostnadseffektiv for at verden skal få råd til dette, og Sargas eier en kjerneteknologi som vi tror vil kunne gjøre denne prosessen lønnsom og fri for subsidier, sa administrerende direktør i Sargas, Henrik Fleicher, på et møte med Norsk Elektroteknisk Forening i Oslo onsdag.
Karbonfangstkonsepter har hittil vært preget av avlyste prosjekter og store budsjettoverskridelser, og ifølge den internasjonale tenketanken The Global CCS Institute har åtte av ni CCS-prosjekter blitt kansellert det siste året.
Likevel har GE og amerikanerne tro på kommersialisering av Sargas-teknologien. Sargas fikk tidlig i søknadsprosessen en forespørsel fra guvernøren i Texas om hva de kunne gjøre for å få fortgang i sakene.
– Det er tydelig at man i USA ønsker raske fremskritt i denne industrien, sier Fleischer.
Les også: Rådyr norsk gass gir blodrøde tall
Debatt: Strøm er bedre og verre enn sitt rykte
Kraftverk i Texas
Det første kraftverket fra Sargas skal bygges i Texas, hvor selskapet har kjøpt en tomt for utbygging i Point Comfort i Houston. De skal benytte en gassturbin fra GE, som er en av verdens mest effektive gassturbiner.
Den totale energieffektiviteten i prosessen ligger på 48 prosent med CO2-fangst og -kompresjon.
Sargas-testene fra Vartan i Sverige demonstrerte en 98 prosent fangst, og for et fullskalert anlegg har Sargas beregnet det totale energiforbruket til 1.0 Gigajoule (GJ) per tonn CO2-fangst, noe som tilsvarer omtrent en tredjedel av hva tilsvarende teknologier greier ved atmosfærisk trykk.
I Texas vil det produseres 250 MW elektrisk kraft, og konseptet fra Sargas skal være i stand til å tilby opp til 95 prosent kommersiell fangst av CO2-utslippene.
De fleste klimabestemmelser krever 85 prosent fangst.
Les også:
Ny giv for CO2-rensing på Svalbard
Fra GEs side er investeringen i Sargas en del av deres strategi for å redusere utslipp av karbondioksid.
Tidligere i år advarte det internasjonale energibyrået IEA (International Energy Agency) om at de store mengdene med skifergass som nå utvinnes verden over vil bidra til en global temperaturøkning på 3,5 grader.
Per i dag kommer 80 prosent av verdens energiforsyninger fra olje, gass og kull, og lite tyder på at fossilt brensel vil bli uunnværlig i nærmeste fremtid.
Dersom satsningen lykkes, kan designet utviklet av Sargas bidra til reduksjon av klimagassutslipp, og bli et av verdens første økonomisk lønnsomme gasskraftverk med CO2-fangst.
Les også:
Dette skipet kan forsyne Norge med strøm
CO2-renseanlegget kan bli stående uten CO2
Her skal Statkraft realisere drømmen om saltkraft
– Vi er villig til å ta en høyere teknologirisiko
TU mener: