OLJE OG GASS

Slik skal Statoil vinne i Brasil

Vi skal være blant topp tre av internasjonale oljeselskaper i Brasil, sier Statoils Brasil-sjef Kjetil Hove.
Vi skal være blant topp tre av internasjonale oljeselskaper i Brasil, sier Statoils Brasil-sjef Kjetil Hove. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
6. juni 2011 - 07:18

RIO DE JANEIRO: Brasil er ikke lenger bare samba, fotball og svingende hofter på stranden. Siden pre-salt funnene ble gjort i 2006 av det statlig eide Petrobras, har nasjonen blitt svært attraktivt for oljeindustri og leverandører.

Storsatsing

Deriblant befinner Statoil seg, og selskapet har allerede gjennomført sitt første prosjekt med operatørskap på Peregrino-feltet.

Nå skal det satses i stor stil i Brasil, og Statoil-sjef Helge Lund tror selskapet har et viktig konkurransefortrinn når de skal forsøke å etablere seg i landet.

– Vi mener at de utfordringene og mulighetene som er i Brasil ikke bare passer godt for Statoil, men også for hele den norske oljeklyngen. Vårt forhold til Petrobras er usedvanlig nært. Det er gjensidig respekt på alle nivåer i selskapene. Vi har henholdsvis de samme rollene i Norge og Brasil og begge selskaper er opptatt av teknologi og innovasjon, sier Statoil-sjef Helge Lund til Teknisk Ukeblad.

Les også: Kronprinsen åpnet Peregrino-feltet

Store ambisjoner

Statoil ønsker å få en sterkere tilstedeværelse i Brasil, og har store ambisjoner. I løpet av de neste 18 månedene skal det bores åtte letebrønner, hvor Statoil er operatør på fem av dem.

Når Peregrino kommer på platåproduksjon, vil feltet produsere 100.000 fat olje per dag. Statoils ambisjon er å få et produksjonsnivå på 200.000 fat innen 2020, og to til tre operatørskap innen utvikling og produksjon.

– Vi skal være blant topp tre av internasjonale oljeselskaper i Brasil, sier Statoil-sjef i Brasil, Kjetil Hove.

Under Statoils feiring av åpningen av Peregrino-feltet forrige uke, ble det ble sendt sterke signaler fra både norske ministere, toppledere og ambassadører om at norsk olje- og gassindustri står klar til å bidra til å utvinne de enorme pre-salt ressursene offshore Brasil.



VIL VINNE MED TEKNOLOGI: Helge Lund tror Statoil har et fortrinn som teknologidrevet bedrift når selskapet skal satse internasjonalt. (FOTO: Maiken Ree)
VIL VINNE MED TEKNOLOGI: Helge Lund tror Statoil har et fortrinn som teknologidrevet bedrift når selskapet skal satse internasjonalt. (FOTO: Maiken Ree)

30 milliarder fat

Bare for det såkalte pre-salt området, som er på størrelse med halvparten av Mexicogolfen, er det estimert å være 30 milliarder fat oljeekvialenter. Men landet står også overfor store utfordringer.

Petrobras har store planer for å utvinne disse pre-salt-ressursene de neste årene, og planlegger å investere svimlende 224 milliarder dollar på leting og produksjon globalt sett.

91 prosent av denne summen skal brukes på hjemmebane.

– Jeg har aldri sett en så ambisiøs plan for et selskap, samtidig som Brasil har strenge krav til lokalt innhold, sier Lund.



Utfordringer i kø

Brasil ønsker å bygge opp en leverandørindustri i sitt eget land, og har lagt ned krav på mellom 35 og 65 prosent lokalt innhold, varierende fra prosjekt til prosjekt.

– En utfordring Petrobras vil møte de neste årene er at de har en såpass ambisiøs industriell plan, samtidig som de skal ha lokalt innhold. Det er krevende å veldig raskt utvikle infrastruktur og kompetanse i hjemmemarkedet. På mange måter er det lettere å fjerne flaskehalsen på kapital og finansiering enn det er å utvikle menneskelig kompetanse. Man skal ha topp kompetanse for å kunne overkomme utfordringene som ligger i pre-salt-områdene. I Statoil tar det gjerne fem til ti år å få utviklet gode ingeniører. Men vi skjønner dette kravet fra Brasils side, og må leve opp til det, sier Lund.

Lund vil bruke selskapets teknologifokus for alt det er verdt i sin videre satsing internasjonalt.



Konkurrerer på teknologi

– Det er en viktig del av strategien vår å ta teknologi som er utviklet i Norge internasjonalt. Også selve anvendelsen av teknologi er viktig. Jeg tenker at Statoil på sikt antakelig ikke vil være konkurransedyktige på de lette fatene, for der vil andre ha en annen agenda som de er villig til å betale mer for å få gjennom, sier Lund.

Han tror selskapet snarere må konkurrere om de krevende ressursene som krever mye erfaring og teknologikompetanse.

– På slike områder er vi konkurransedyktige. Peregrino, oljesandprosjektet vårt i Canada og planene våre i Mexicogolfen er blitt kritisert, men nå viser det seg å være gode investeringer. Vi kommer til å bruke dette teknologifortrinnet enda mer i vår internasjonale satsing, mener Lund.

Les også: Statoil tjener fett på oljesandprosjekt

Vil ikke trekke Statoil ut av oljesandprosjekt

Trenger hjelp

Brasilianske myndigheter sentralt sier at de kommer til å trenge hjelp til å bygge opp kompetanse og knekke de teknologiske utfordringene som ligger i oljeutvinning fra sub-salt feltene.

Ifølge Petrobras-direktør Jose Roberto Netto skal selskapet doble produksjonen i løpet av de neste ti årene.

– Det er likevel en del utfordringer når det kommer til pre-salt produksjon, som konstruksjon av vertikale brønner, brønnintegritet og vi må få ned kostnadene, sa Netto under et arrangement i regi av Norsk Forskningsråd forrige uke i Brasil.



Teknologi i fokus

I tillegg kommer utfordringer med å se gjennom de tykke saltlagene med konvensjonell seismikk. For ikke å snakke om Brasils kapasitetsutfordringer.

– Vi vil få problemer med å bygge opp den kapasiteten vi trenger blant lokale leverandører, og vi kan ikke gjøre dette på egenhånd, sier Netto.



Et steg videre

Under Peregrino-feiringen forrige uke skrev Statoil og Petrobras under på en intensjonsavtale for videre samarbeid innen letevirksomhet.

– Vi ønsker begge å identifisere konkrete prosjekter sammen, og det håper vi å få dette på plass nå. Begge parter ønsket å gå et steg videre, og ikke bare jobbe med teknologisamarbeid, sa Lund.

Avtalen bygger på en allerede eksisterende teknologisamarbeidsavtale mellom de to selskapene, som ble inngått i 2003.



Venter på avklaring

I september 2011 starter brasilianske myndigheter tildelingen av 174 blokker i den 11. lisensrunden i landet.

– Alle land har sine utfordringer, og vi ser at vi må tilpasse oss brasilianske regler og forskrifter. Vi vant tre lisenser i 8. runde, men det er fortsatt uavklart hvorvidt vi får dem på grunn av reguleringene. Vi har ikke fått noen signaler om at det nærmer seg noen beslutning for dette, sier Helge Lund.

Les også: Brasil trenger norsk teknologi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.