Telenor har funnet summetonen sammen med Wikipedia. Sammen med den franske telegiganten Orange var Telenor først ute med å tilby fri datatrafikk for Wikipedias innhold til svært mange av sine abonnenter.
I dag var selveste Wikipedia-gründer Jimmy Wales på Fornebu og skrev under en ny avtale med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.
Nå skal de sammen sørge for at Telenorabonnenter i Myanmar fra neste år får tilgang til den enorme kunnskapsmengden som ligger i Wikipedia
Zero
Wikipedia Zero er et initiativ fra Wikimedia Foundation for å gjøre kunnskap tilgjengelig for dem som trenger det mest. Og det er ikke oss her i rike land.
Wales og Co vil nå ut til alle de fattige gjennom mobiltelefoner. Til å hjelpe seg fått de selskaper som Telenor. Ideen er at de får økt interessen for sine tilbud, men de må forplikte seg til ikke å ta betalt for datatrafikken.
Telenor er snart ferdig med å implementere gratis Wikipedia i syv land, og Myanmar blir det åttende første kvartal neste år om utbyggingsplanene går som de skal.
– Vi tror det er viktig å støtte opp om utviklingen i mange av markedene vi er inne i, og samarbeidet med Wikimedia Foundation er en god måte å gjøre dette på. Vi tror ikke det er noe tapsprosjekt at vi gir bort datatrafikken. Tvert imot tror vi Wikipedia vil være et viktig aktivitetsnav i de nettverkene vi bygger ut og vil bidra til å utvikle markedet raskere slik at flere bruker mobilt internett. Vi gjør noe lignende i Bangladesh også. Der tilbyr vi førstegangsfødende gratis informasjon uten å ta betalt for datatrafikken, sier Baksaas.
Les også: – Forbrukerne har all grunn til å glede seg. De får mer og betaler mindre
Lettvariant
For å gjøre gratis datatrafikk lettere å svelge for mobiloperatørene er Wikipedia Zero en datateknisk lettvariant av den vanlige mobilsiden.
Den inneholder ikke bilder som ellers ville slukt altfor mye kapasitet i nettverk som ikke er like tett bygget ut som i i-landene. Det er heller ikke mulig å redigere artikler med Zero.
– Dette er en mulighet for oss til å bringe kunnskap til de som har minst og som trenger den mest. Jeg vil heller har en million nye brukere i fattige land enn en million nye i rike land, sier Wales.
Neppe sensur
Wales tror ikke Wikipedia vil møte mye sensur i de nye landene de blir tilgjengelige igjennom Zero.
– Det er riktignok noen land som nå blokkerer artikler hos oss. Det er rett og slett for at de har utviklet teknologi som har gjort det mulig. Vi ser det i Midtøsten og i Kina, men jeg engasjerer meg aktivt for å få stoppet det. Vi vil ikke ha ytringer og skjellsord, vi vil ha nøytral informasjon og mange statsledere synes det er vanskelig å argumentere mot det. Når land som Myanmar nå åpner seg politisk spiller vi en viktig rolle. Ikke bare fordi vi bringer informasjon, men fordi vi bringer forståelse for prinsippet om at informasjon skal være åpen. På sikt ser vi at det er et viktig bidrag til å endre myndighetenes holdninger, sier Wales.
Les også: Snart kan du stenges ute fra mobilnettet i en krisesituasjon
Billig
I forhold til hvor store de er blitt er Wikimedia Foundation en svært billig organisasjon.
De har ikke mer enn 150 ansatte og de klarer seg på donasjoner.
– Vi har bedt brukerne om bidrag til drift og utvikling i 10 år og det har gått bra. Faktisk går det bedre hele tiden, så vi trenger ikke be om penger så ofte lenger. Vi får inn rundt 50 millioner dollar årlig fra rundt to millioner mennesker. Dette er crowdsourcing i stor skala, så vi slipper å være kommersielle og det passer oss fint. Jeg tenker på Wikipedia som et tempel for sinnet og der skal det ikke være butikk, sier Wales.
Liker Snowden
Wales mener måten Edward Snowden har avslørt hvordan amerikanerne har tappet informasjon fra nettet er bra utført.
– Jeg var ikke så overrasket av at slikt ble gjort men jeg var overrasket over omfanget av tappingen. Dette kommer til å få store konsekvenser ikke minst for alle som tilbyr nettskylagring. Mange land vil nok nøle med å sende informasjon ut av landet til lagring i USA. Dette vil påvirke både hvor ting lagres og det vil øke krypteringen av informasjon.
Wikipedia vil fortette og utvikle seg, men ikke i et veldig høyt tempo, tror Wales. Det har de ikke penger til.
Han ønsker å effektivisere måten folk finner frem til det de interesserer seg for ved å foreslå artikler, ikke ulikt måten Netflix gjør det på. Han ser også for seg at de kan gjøre det enklere enn i dag å etablere og redigere artikler.
Les også:
Laser-bredbånd gir seks ganger raskere kommunikasjon