Gjennom nettsøk og innlogging på sosiale medier og eposttjenester blir mye av din aktivitet på internett samlet og systematisert.
Ofte blir denne informasjonen solgt til kommersielle aktører som ønsker å vite mest mulig om flest mulig.
Anslag referert i The New York Times viser at det vil ta deg omtrent en måned å lese alle lisensavtalene du signerer i løpet av ett år.
Les også: Herfra skal Facebook serve hele Europa
Flere roller
Aktørene som har mest makt på internett er de som opptrer i flere roller: Google, Yahoo, Facebook, og Microsoft-eide Bing og Msn, kan samle og bruke kunnskap om deg på effektive måter.
De kan systematisere data om din internettadferd på tvers av plattformer og tjenester, og selge kunnskapen til for eksempel forsikringsselskaper.
Her er noen råd om hvordan du kan skjule dine spor på internett.
- Privacy addons. Addons kan blant annet være gratis programvare man laster ned for å forbedre en nettleser. Noen addons kan forhindre at nettsteder du klikker innom videreformidler informasjon om dine besøk.
- Logg deg av epost etter bruk. Hvis du bruker Google som søkemotor og epost, bør du logge deg ut etter at du har sjekket eposten din. Imidlertid kan Google og Facebook bare vite om din trafikk på andre sider, hvis den siden inkluderer Facebook eller Google+ elementer.
- Skjul din epost. Hvis du frykter at noen snoker i eposten din, kan du prøve gratis anti-snoke epostleverandører som RiseUp eller Zoho.
- Få epostadresse hos et webhotell. Hvis du i størst mulig grad vil unngå målrettet reklame kan du få deg en egen epostadresse hos et webhotell, i stedet for å bruke Google, Hotmail eller Yahoo til epost.
- Bruk en diskrét søkemotor. Et tips for å redusere andres registrering av din nettaktivitet er å bruke en søkemotor med anti-tracking og anti-bubbling, for eksempel med søkemotoren DuckDuckGo. Bubbling er filtrering av søkeresultater basert på din søkehistorie, noe som betyr mindre mulighet til å bli eksponert for overraskende søkeresultater. Dermed kan anti-bubbling være fint hvis du ikke ønsker kun forutsigbare søketreff. Man gjemmer ikke sin nettaktivitet med en diskrét søkemotor, men søkemotoren registrerer troilig ikke dine søkeresultater og preferanser.
- Surf i privat modus. Setter du nettleseren din i privat modus kjører den uten informasjonskapsler. Dermed er man ikke logget inn noen steder og ingen preferanser blir lagret.
- Skjul din ip-adresse. Du kan gjøre det vanskelig for myndighetene å spore din aktivitet ved å skjule din ip-adresse ved hjelp av et virtuelt privat nettverk (VPN). Med VPN danner man et privat nettverk innenfor et offentlig nettverk. Blant sikkerhetsmekanismene i et VPN er brannvegger og kryptering.
Les også: Nettskyen snart viktigere enn pc-en
Anonyme proxyer
Teknisk Ukeblad spurte en erfaren datasikkerhetsekspert om å kommentere disse tipsene.
– Det stemmer at det finnes flere måter å skjule seg på, men det vil alltid være en logg hos internettleverandøren (ISP) som du har internettlinje gjennom, sier eksperten, som foretrekker å være anonym.
Han sier videre at tipset som går på VPN er litt tynt, og passer best for en som vil sitte i Kina og surfe ut.
– Du kan heller benytte en proxyserver. Det finnes flere tjenester på nettet som for eksempel gjør at du ser ut som en person som surfer i USA, hvis du skulle ønske å komme inn på det amerikanske iTunes markedet. Anonyme proxyer er mer vanlig enn en VPN-tilkobling.
– Lag flere epostadresser
Et annet tiltak for å skjule sine spor er å lage en epostadresse for hver tjeneste du vil benytte, for eksempel itunes@mittdomene.no, msm@mittdomene.no, handlepaakomplett@mittdomene.no.
– Det finnes også tredjepartprogrammer som kan hjelpe deg med å slette data på maskinen din etter at du har surfet, for ekempel BCWipe. Neste løsning er å kjøre operativsystem via en minnepenn eller cd, for eksempel en Linux live cd. Denne vil slette sporene hver gang du skrur av maskinen din.
Eksperten mener at frykten for at epostleverandører snoker i eposten din er overdrevet.
– Tiltak mot epostsnoking går mer på hvem du ikke vil skal lese eposten din, for eksempel venner, familie eller arbeidsgiver, sier eksperten, som har 12 års erfaring som datasikkerhetsrådgiver i offentlig og privat sektor.
Les også:
De 10 viktigste trendene i 2012
Slik knuste nordmennene Stuxnet
Slik kan hackere mørklegge Norge