Moderne gravemaskiner ser ut som de alltid har gjort, de er store, tunge, grove og tilsynelatende unøyaktige. Men det er bare for de uinnvidde.
Stadig flere gravemaskiner, bulldozere og andre anleggsmaskiner kjører nå rundt med maskinstyring der hjernen er en datamaskin
Korrigering
Datamaskinen er koblet til en satellittmottaker som kan lese Glonass- og GPS-signaler og en radiomottaker som tar korreksjonssignaler fra en eller flere basestasjoner satt opp på det aktuelle anlegget.
I tillegg er det montert opp til fire sensorer på gravemaskinen. En er montert på selve plattformen, en på bommen, en på stikka og til sist en på skuffen til å måle helling og vridningsvinkler.
PC og skjerm
Alle disse enhetene sender informasjon til datamaskinen. All nødvendig informasjon om prosjektet kan også lastes inn. På datamaskinen er det en skjerm der maskinføreren kan se nøyaktig hva han holder på med.
På det norske markedet er det europeiske Leica, japanske Topcon og amerikanske Trimble som leverer satellittmottakere.
Presisjon
Maskinføreren får så god kontroll med hvor han er at alle stikkerne som det tradisjonelt har krydd av på anlegg, blir færre og færre.
Maskinføreren jobber ikke bare raskere, men også med mindre feil og med langt mindre behov for assistanse fra andre.
Flere og flere
– Det er ikke noe absolutt krav om datastyring ennå, men vi ser det kommer, sier Geir Langvik i Langvik Maskin.
Han representerer en mindre maskinentreprenør med åtte ansatte.
– Vi fra Gudbrandsdalen håper på utvidelse av E6, da må vi ha GPS for være med.
1 av 5
Jan Floberg fra Gundersen og Løken Instrumenter monterer utstyret på Langviks gravemaskin.
Floberg merker økende interesse fra kunder. Han anslår at det er rundt 5000 gravemaskiner i Norge, opp mot 1000 av disse har nå datastyring og satellittmottaker.
– Jeg tror det vil tre- eller firedobles i løpet av få år, sier Floberg.
På verdens største anleggsmesse, Bauma i München i april vil Floberg lansere egenutviklet programvare for anleggsmaskiner.