At smarttelefoner har fått større skjerm er noe av det beste som har skjedd på mobilfronten de siste årene.
Store telefoner har nemlig plass til større batterier. Så selv om en stor skjerm er kjekt å ha, setter vi langt større pris på at vi ofte slipper unna med å lade disse telefonene annenhver dag selv om vi bruker dem forholdsvis mye.
En portabel lader med batteripakke kan likevel være greit å ha i tilfelle du går tom for strøm. Den får plass i sekken, vesken eller jakkelomma. Smart når det kniper, eller når du er på reise.
Det finnes mildt sagt mange typer å velge mellom. Batteripakker kommer i alle kapasiteter og utforminger, fra de som bare kan holde telefonen din gående litt lenger, til de som kan lade mobilen og nettbrettet flere ganger.
Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet
Kapasitet
Hvor kraftig laderen er kommer an på kapasiteten til batteripakken, som vanligvis oppgis i milliamperetimer (mAh). Jo høyere verdi, jo større kapasitet. Kapasiteten til mobilbatteriet oppgis med samme verdi.
Det kan være fristende å tenke at et mobilbatteri vil lades helt opp av en batteripakke med tilsvarende kapasitet. Så enkelt er det dessverre ikke. For eksempel vil en batteripakke på 5000 mAh stort sett bare kunne lade et mobilbatteri på 3100 mAh én gang før den er tom.
Det skyldes en del faktorer, først og fremst at spenningen i batteripakken er omtrent den samme som i mobilbatteriet, typisk 3,7 volt, og derfor må økes til en ladespenning på 5 volt. I den prosessen går noe energi «tapt».
Selv om det vanligste er å oppgi kapaistet i mAh, er det beste å se etter kapasitet oppgitt i Wh (wattimer). For eksempel har vi funnet en batteripakke som annonseres med 10.000 mAh kapasitet. Det er forsåvidt riktig ved en batterispenning på 3,7 volt.
Telefonen skal imidlertid lade på 5 volt. Produsenten oppgir en kapasitet på 37 Wh, som omregnet til mAh ved 5 volt gir 7400 mAh.
Det beste er å sammenligne Wh på batteripakken med Wh på batteriet i telefonen for å få et inntrykk av hvor mange ganger du kan lade opp.
Om du vil ha mulighet til å lade et stort batteri flere ganger må du altså opp i ganske store kapasiteter på batteripakken. Om du skal bruke den til å lade nettbrett bør du også passe på at batteripakken kan levere nok strøm. 2,1 ampere er et minimum og du vil lade iPad. Høyere strømstyrke vil generelt lade telefonen din raskere også.
Les også: Norsk spillsensasjon fra 300.000 til 16 millioner brukere på ett år
Høy kapasitet til lav pris
Når du skal velge en batteripakke er det noen ting det kan være lurt å tenke over. Det ene er om kapasiteten er høy og prisen er lav. Det kan bety at det er brukt et billig batteri som kanskje ikke har den annonserte kapasiteten.
Det andre er at enkelte slike produkter ikke kan levere en annonsert ladestrøm på 2 ampere over lengre perioder.
Vær spesielt oppmerksom på batteripakker som lover høy kapasitet, og som samtidig er små og lette. Et li-ione-batteri med en kapasitet på 3000 mAh kan veie 40-50 gram eller mer, ikke inkludert innpakning, elektronikk eller deksel. For eksempel veier et mobilbatteri på 3000 mAh til LG G3 49 gram.
Kommer du over en billig batteripakke med lav vekt og høy oppgitt kapasitet kan det derfor være smart å være mistenksom.
Vi kan kort dele utvalget av batteripakker opp i tre kategorier: Ladere som gir deg litt ekstra kapasitet, ladere som lar deg lade mobilen inntil én gang, og ladere som lar deg lade mobilen mange ganger. Her er noen eksempler i hver kategori.
(Alle produkter og priser er hentet fra Prisjakt.no 5.12.14)
Les også: Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet
Nødstrøm
Om du bare vil ha en liten batteripakke som lar deg forlenge brukstiden til telefonen din litt, finnes det en rekke billig, små batteripakker. Et eksempel er Nokia DC-18, som koster rundt 150 kroner i nettbutikkene (ikke inkludert frakt).
Denne har en oppgitt kapasitet på 1720 mAh (6,36 Wh), og en batteriindikator som kan fortelle deg om det er strøm på eller ei. Den har Micro-USB-kabel integrert, så utstyret du skal lade må i tilfelle også bruke samme plugg. Det er uansett praktisk, siden du slipper å ha med en ladekabel i tillegg.
Den måler omtrent seks ganger seks centimeter, er halvannen centimeter tykk, og veier 65 gram. Dermed får den lett plass i jakkelomma.
1720 mAh kan gi deg påfyll, men vil ikke lade telefonen helt opp. Med mindre du har en telefon med veldlig liten batterikapasitet, da.
Vær oppmerksom på at den ikke fungerer med iPhone med mindre du har en overgang. Da er det gjerne beste å kjøpe et annet produkt først som sist.
Det finnes en rekke andre batteripakker i denne prisklassen, og noen av dem har sågar høyere kapasitet, og de fleste har vanlig USB-tilkobling slik at en iPhone-kabel også kan brukes.
Les også: Tre tjenester du bør slutte å betale for
En full opplading
Skal du ha en batteripakke som kan lade en smarttelefon med stor batterikapasitet – rundt 3000 mAh – helt opp, må du ha en batteripakke på omtrent 5000 mAh.
Det er mye å velge mellom. En sak vi har hatt inne til test en stund er Sony Cycle Energy CP-V5, som koster rundt 400 kroner.
Denne har en kapasitet på 5000 mAh, og lader en Huawei Honor 6 som har batteri på 3100 mAh helt opp én gang om vi plugger den til ved 10 prosent gjenværende batteri. Det vil da være noe strøm til overs til nødstilfelle.
Vi liker at Sony ikke bare oppgir batteripakkens kapasitet ved 3,7 volt, men også ved 5 volt. Ved ladespenning på 5 volt og ladestrøm på 1,5 ampere leverer den 3000 mAh, eller 15 wattimer. Dermed er det enklere å faktisk vite hva du kan forvente.
CP-V5 er omtrent på størrelse med en mobiltelefon, så den tar ikke store plassen i en romslig jakke, eller i en sekk eller veske. Du må ha med en egen ladekabel til det du skal lade, ettersom laderen bare har en USB-utgang. Laderen skrur seg automatisk på når du setter i en USB-kabel, og skrur seg av når du tar den ut. En lysdiode angir hvor mye batterikapasitet som gjenstår.
Den billigste ladepakken vi har funnet i denne kapasitetsklassen er en Deltaco PB-1040, som med en oppgitt kapasitet 5000 mAh koster 200 kroner ikke inkludert frakt.
Les også: Test av batteripakken Avantree Juno
Store batteripakker til mange ladinger
Blar du opp en tusenlapp kan du få en batteripakke med svært stort batteri. Iconbit FTB20000M er et eksempel på en slik.
Batteriet er oppgitt til 20.000 mAh, eller 74 Wh. Den kan ikke bare kan lade mobilen din, men også en PC.
I tillegg til en USB-tilkobling som leverer 2.1 A ved 5 V, kan den også levere 12, 16 og 19 volt (henholdsvis 4, 3,5 og 3 A).
Du vil kunne lade mobilen din flere ganger med en slik batteripakke. Det bør være mulig å lade opp for eksempel en iPad minst én gang.
Det finnes mange andre alternativer i denne kategorien. Noen av dem er billige, andre dyre. Vi skal ikke beskylde noen for fusk, men det er ikke helt urimelig å anta at det da er brukt billige batterier.
PS: Med unntak av Sony Cycle Energy CP-V5, kan vi ikke gå god for noen av de andre batteripakkene i artikkelen ettersom vi ikke har testet dem selv. Disse er bare eksempler på hva som er tilgjengelig i markedet akkurat nå.
Les også: