IT

Slik vil Google løse verdensproblemene

Sjefen for Googles tenketank kommer til Norge.

Google Ideas-sjef Jared Cohen har blant annet samarbeidet med det norske fredsforskningsinstituttet Prio om å visualisere den globale handelen med håndvåpen.
Google Ideas-sjef Jared Cohen har blant annet samarbeidet med det norske fredsforskningsinstituttet Prio om å visualisere den globale handelen med håndvåpen. Bilde: Skjermdump / workshop.chromeexperiments.com/projects/armsglobe/
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. sep. 2013 - 19:40

Han var med på Google-sjefens omstridte tur til Nord-Korea og har intervjuet Wikileaks-gründer Julian Assange. I april satte Time ham på listen over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

Utenriksrådgiveren Jared Cohen ble i 2010 ansatt av Googles mektige styreformann Eric Schmidt for å lede søkegigantens tenketank Google Ideas.

Cohen og Schmidt står bak bestselgeren The New Digital Age, der de beskriver hva som kan skje når ytterligere fem milliarder mennesker blir online i årene som kommer.

Google-profilen Cohen kommer i slutten av september til Norge for å fortelle om boken.

Les også: Se Googles hemmelige datasentre

Digitalt diplomati

Cohen bragte sosiale medier som Twitter inn i USAs Utenriksdepartement. Sammen med Alec Ross medvirket han til at sosiale medier ble et av verktøyene i kassen til amerikansk diplomati.

Blant annet ba han ledelsen i Twitter om ikke å stenge tjenesten for vedlikehold i Iran like før det iranske presidentvalget i 2009.

Som tidenes yngste jobbet han som rådgiver både for Condoleezza Rice og senere Hillary Clinton. Midtøsten-eksperten Cohen ble imidlertid stadig mer interessert i hvordan teknologi påvirker oss.

Les også: Han er Googles nye sjefingeniør

Jared Cohen. Google

Omstridt bok

Nylig har Cohen fått mest oppmerksomhet som medforfatter av boken The New Digital Age som kom i vår. Prosjektet startet med at han og Eric Schmidt rett før den arabiske våren startet i desember 2010, skrev om hvordan teknologi kommer til å endre forholdet mellom borgere og stater i det 21. århundret.

– Internett er historiens største eksperiment som involverer anarki, skriver de to i boken. Cohen og Schmidt mener kommunikasjonsteknologi vil overføre makt bort fra stater og institusjoner og over til enkeltmennesker.

For autoritære stater vil det bli langt vanskeligere å  kontrollere og undertrykke befolkningen, samtidig som demokratiske stater i stadig større grad må inkludere enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter i beslutningsprosessene, hevder de.

Prislappen for mer makt til enkeltmenneskene er at dette kan gå ut over privatlivet og sikkerhet. Forfatterne nevner imidlertid verken USAs Prism-program eller EUs datalagringsdirektiv i boken.

Mest oppsikt har de to forfatterne trolig fått for Nord-Korea turen i forbindelse med bokarbeidet, men boken har også fått betydelig oppsikt i amerikansk teknopresse på bakgrunn av innholdet.

Wikileaks-gründer Julian Assange omtalte i sommer boken som «en blåkopi for teknokratisk imperialisme, fra dens to ledende heksedoktorer,  Eric Schmidt and Jared Cohen» i New York Times.

Googles Norge-sjef: – Google kunne vært norsk

Cyberangrep og industrispionasje

Schmidt og Cohen beskriver i boken hvordan de møtte hverandre første gang under en tur til Bagdad høsten 2009. Begge ble overrasket over å se mobiltelefoner overalt, og hvor opptatt folk var av disse, til tross for andre behov som stabil tilgang til mat, vann og elektrisitet.

I boken beskriver de at i tiden etter Bagdad-turen ble det klart for begge at det er en dyp dal som skiller folk som forstår teknologi og personer som jobber med verdens mest prekære geopolitiske spørsmål.

De forteller videre hvordan stater holder på å utvikle to sett med utenrikspolitikk, et sett for cyberspace og et sett for den virkelige verden.

– Stater er villige til å gjøre ting med hverandre online som de aldri ville gjort i den fysiske verdenen, uttalte Cohen i et intervju med Wired tidligere i år. Han henviste til kinesiske cyberangrep og industrispionasje mot USA.

Les også: Se Googles tøffe Oslo-kontor

Googles tenketank

Da etter at Cohen forlot amerikansk UD, ble han plassert i lederstolen til Google Ideas, en tenketank som ifølge Google skal finne løsninger for å håndtere globale utfordringer på en ny og innovativ måte.

– Den er basert på antakelsen at teknologi er en del av alle problemer og en del av alle løsninger. Så hvis du tenker på enhver utfordring, enten om det er en klar link til teknologi eller ikke, så er det helt klart en plass for det 21. århundres verktøy, fortalte Cohen i en presentasjon publisert på Youtube-kanalen til 99U.

Kur mot radikalisering

Radikalisering av ungdom var det første Google Ideas-prosjektet Cohen startet med. I samarbeid med filmfestivalen i Tribeca samlet de 80 avhoppere fra ekstremistbevegelser over hele verden for å dele erfaringer. Blant annet tidligere gjengmedlemmer, nynazister og islamistiske ekstremister.

– Du venter ikke at et selskap som Google skal gjøre dette, men vi mener at vi gjennom dette faktisk er med på å organisere verdens informasjon, fortalte han om radikaliseringsprosjektet.

Tenketanken har også stått bak en visualisering av den globale handelen med håndvåpen, der en av samarbeidspartnerne var det norske fredsforskningsinstituttet Prio.

Google Ideas står også bak et prosjekt der de bygger en database som skal knytte sammen informasjon fra 65 krisetelefoner for ofre for menneskehandel over hele verden.

Jared Cohen er en av foredragsholderne under IT-tinget 2013 som arrangeres i Tønsberg 25.og 26.september. Teknisk Ukeblad er mediepartner til IT-tinget 2013. Til tross for gjentatte henvendelser, har det ikke lyktes tu.no å få noen kommentarer fra Cohen.

Kilder: Time, Wikipedia, The New Digital Age

Les også:

Google vil ikke sensurere ekstremisme

Slik skjuler du dine internettspor  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.