KLIMA

Slik vil klimakjendisene redde verden

6. juni 2008 - 17:02

Blant konklusjonene i slutterklæringen er at den rike del av verden må kutte sine CO 2-utslipp med 80 prosent innen 2050.

Les det åpne brevet her.

CC8-uttalelsen kommer samme dag som Det internasjonale energibyrået IEA la fram tall for hvor dyrt det vil være å redusere utslippene med "bare" 50 prosent i samme tidsrom.

Les også:

– Det er et sterkt signal at vi i vår uttalelse krever utslippsreduksjoner på 80 prosent i rike land og 50 prosent i fattige land innen 2050. I tillegg har vi lagt vekt på teknologisk utvikling, noe jeg mener er underspilt i de pågående FN-forhandlingene, sier Bellona-leder Hauge.

Åpent brev

Slutterklæringen fra den to dager lange klimakonferansen CC8 ved Hafslund hovedgård i Sarpsborg er stilet som et åpent brev til verdens ledere.

– Anbefalingen blir et nyttig tilskudd til FNs klimaforhandlinger, og jeg er sikker på at brevet vil ha stor innflytelse på sluttproduktet i København neste år, sier FNs spesialutsending for klimaspørsmål, Ricardo Lagos, som også leder Club de Madrid, et nettverk av tidligere statsledere.

Les også: Bellona-Hauges grønne superlag

Teknologi

Brevet inneholder fem punkter som klimakjendisene i Sarpsborg mener det bør satses på:

  • Teknologisk utvikling
  • Forskning og investeringer
  • Prioritering av lavkarbon-teknologi
  • Effektiv internasjonal pengebistand
  • Nasjonale allianser i klimakampen.

– Vi kan være stolte av dette dokumentet, sier seniorforsker og ordstyrer under plenumsdebatten, Gunnar Eskeland ved Cicero.

Prominente gjester

Klimakonferansen CC8 ble arrangert av Bellona, Hafslund og Club de Madrid. Seks tidligere statsledere, flere av dagens toppolitikere, en rekke næringslivs- og finansfolk, akademikere og miljøvernere har deltatt i diskusjonene.

– Det er nettopp et samarbeid mellom miljøbevegelsen, politiske myndigheter og næringslivet som må til. Derfor har denne konferansen vært veldig vellykket, sier konsernsjef Christian Berg i Hafslund.

– Var skeptisk

Richard Benedick ledet USAs forhandlingsdelegasjon under Montreal-forhandlingene, som har vist seg effektive i bekjempelsen av uttynningen av ozonlaget. Han er også full av lovord om konferansen.

– Jeg var skeptisk da jeg mottok invitasjonen. En så ulikt sammensatt gruppe og bare to dager til å snakke sammen? Men vi har produsert kjapt og effektivt et dokument som dekker mange relevante områder. Og jeg er glad for å si at USA snart vil gjeninnta sin plass i verden, sier Benedick, med henvisning til klimakampen etter valget i høst.

U-landene manglet

Oxford-rektor og debattleder under klimadebatten på Hafslund hovedgård, Frances Cairncross, berømmet norsk effektivitet, men etterlyste større innslag fra den fattige verden på konferansen.

– Det ble igjen slik at den første verden snakket til den andre og tredje. Jeg anbefaler Norge å avholde nye konferanser der fattige land får slippe til i større grad, sier hun.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.