ARKIVNYHETER

Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet

25. feb. 2012 - 16:15

Besparelser og budsjettkutt preger hverdagen til Helse-Norge i dag. Kan bruk av ny teknologi endre det bildet på bare åtte år?

Det Norske Veritas, DNV, har tittet inn i krystallkulen og oppsummerer hvilke teknologier som vil sette sitt preg på hvordan helsetjenestene leveres i 2020. Ny teknologi åpner for nye behandlingsmetoder, effektivisering av behandlingsforløp og bedre pasientsikkerhet, men introduserer også ny risiko overfor pasientene.

Det sies at helsetjenesten har gått fra å være enkel, ineffektiv og trygg til å bli kompleks, effektiv og potensielt farlig.

Pasienter blir skadet

Enkel fordi kunnskapen var begrenset, mens vi i dag opplever eksponentiell vekst i tilgjengelig medisinsk kunnskap.

Ineffektiv fordi behandlingen baserte seg på enkle metoder og tilgjengelig teknologi, mens avanserte metoder for diagnostikk og behandling er tilgjengelige i dag.

Den var relativt sikker fordi selve sykdommen var årsak til dødsfall og varig mén, mens 3–17 prosent av pasientene på sykehus opplever å bli påført skade som følge av behandlingen.

Åtte år er ikke lang tid, men det som er sikkert er at norsk sykehus, og ellers i verden, vil møte nye og krevende utfordringer i løpet av perioden.

I tillegg vil enda mer ny teknologi med potensial til å løse mange problemer banke på døren. Det medfører også nye store utfordringer og farer:

Tilgangen på nye typer antibiotika er fallende. Det er dårlige nyheter når mange mikroorganismer utvikler resistens mot dem vi har. Hvis denne utviklingen fortsetter får det konsekvenser for medisinsk praksis. Mangelen på affektiv antibiotika kan rive beina vekk under moderne medisin, som ulike former for kirurgi.

DNV mener likevel at det er mulig å forbedre pasientsikkerheten på sykehus ved å anvende tilgjengelig teknologi. Her er noen eksempler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Oversikt

Pasientsikkerhet og behandlingskvalitet overvåkes kontinuerlig og alle avvik vil bli meddelt til sykehusets ledelse.

Slike systemer er integrert helt ut til pasienten og kan fungere i sanntid.

Les også:

Derfor blir synet dårligere etter 40

Nordmenn kurerer kreft med lys og kjemi

Fiskeolje kan skade cellene



 <i>Illustrasjon: Coor Design</i>
Illustrasjon: Coor Design

Sykehuset kobles til pasienten

Moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi kan forenkle oppfølgingen av pasienter etter at de er utskrevet fra sykehuset.

I stedet for å måtte møte opp til behandlende lage kan de følges opp hjemmefra via videokonferanse.



Avansert opplæring

Illustrasjon: Coor Design

IT vil også spille en stor rolle i opplæring og videreutdanning av personell.

Det åpner seg helt nye muligheter mellom den tradisjonelle læreboka og opplæring på den virkelige pasienten.

Teknologi fra dataspill kan brukes til trening av helsepersonell.

I stedet for slagscener og racerbaner kan men etablere virtuelle sykehus med pasienter i form av «syke» avatarer – datamodeller av mennesker som oppførere seg i henhold til de lidelser de har.

Før en kirurg betyr det at han kan gjennomføre en vanskelig operasjon i en simulator basert på en modell som er bygget opp fra pasientens egne undersøkelsesdata, for den virkelige operasjonen blir utført.



Ut med papiret

Illustrasjon: Coor Design

I 2020 vil pasientdata være basert på elektroniske journaler som oppdateres kontinuerlig med informasjon om diagnostikk, behandling, journalnotater, overvåkingsdata og beslutningsstøtte.

Det vil gjøre det svært mye enklere for det behandlende personalet å ha oppdatert oversikt selv om de går på ulike skift.

Digitale white boards, nettbrett og andre teknologier vil langt på vei eliminere dagens problemer med informasjon som blir borte i overleveringen mellom vaktskift.



Robotene kommer

Illustrasjon: Coor Design

Kirurger som utfører inngrep ved å styre roboter er allerede i bruk i mange land, men de vil bli billigere og bedre i årene frem mot 2020.

De vil bidra til at inngrepene blir både mindre og mer presise.

I tillegg kan mindre sykehus bruke spesialister fra andre deler av landet eller andre land som kan opererer over nettet.



 <i>Illustrasjon: Coor Design</i>
Illustrasjon: Coor Design

Elektroniske pasienter

Nye sykehus bygges med enerom for pasientene.

Nye typer sensorer og trådløse nettverk muliggjør kontinuerlig overvåking av vitale funksjoner som hjerterytme og pust på sengepost.

Pasientene har tilgang til sine egne elektroniske pasientjournaler gjennom en berøringsfølsom skjerm ved sengen, hvor der de også kan se TV og surfe på nettet.



Oppdatert personell

Helsepersonellet er utstyrt med håndholdte enheter som gir dem tilgang til det nivået av pasientens journal de har adgang til.

Enhetene brukes også til kommunikasjon og for å sende personellet dit de trengs.



Rask registrering

Illustrasjon: Coor Design
I 2020 er det slutt på skjemaveldet ved ankomst.

En rask skanning av helsekortet er alt som trengs for å koble et individ til pasientjournalen og annen relevant informasjon. På sykehuset blir pasientene utstyrt med et RFID-armbånd som forenkler medisinering, bruk av utstyr og kontakt med helsepersonell.

Kilde: Programdirektør for helse i DNV, Morten Pytte. Illustrasjoner: Coor Design.

Les også:

Det blåser ikke mer enn før

TV-selgerne kan for lite om TV

Slik blir du overvåket av avansert teknologi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.