KRAFT

– Slutt å ta overpris

DYR STRØM: I dag kan kraftselskapene ta mye mer for strømmen enn det den koster å produsere. Det liker ikke Olav Norberg i Norske Skog.
DYR STRØM: I dag kan kraftselskapene ta mye mer for strømmen enn det den koster å produsere. Det liker ikke Olav Norberg i Norske Skog. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Øyvind LieØyvind Lie
14. des. 2010 - 07:19

På kraftbørsen Nord Pool Spot bestemmes prisen for all kraften i systemet av det dyreste budet som aksepteres og som blir brukt. Forrige vinter gikk prisen helt opp i over 11 kroner/kWh, og mange i markedet spør seg hvem som la inn det budet. Det ønsker ikke kraftbørsen Nord Pool Spot å si, og har heller ikke anledning til det ifølge sitt eget regelverk.

Norberg, som er energi- og virkesjef i Norske Skog, mener prisberegningen på spotbørsen bør endres.

Olav Norberg, energi- og virkesjef i Norske Skog
OVERPRIS: Olav Norberg i Norske Skog er lei av at kraftselskapene tar mer for strømmen enn den koster å produsere. Privat
– Nord Pool bør ikke godta et hvilket som helst bud helt frikoblet fra den kostnaden det er ved å produsere energien. Vi har jo ingen energiformer på Nord Pool i dag som koster noe særlig over 1,50 kr/kWh å produsere, sier Norberg.

– Tåpelig

Nord Pools tekniske prisgrense i dag er 21 kroner/kWh. Norberg mener det i dag “kastes penger etter” kraftleverandørene som har gitt lave og moderate bud,

– Jeg synes det er tåpelig at det kan prises så høyt, sier Norberg.

Han påpeker at i dagens regime kan kraftprodusentene som nesten ikke har utgifter ved produksjonen, melde inn at de for eksempel skal ha 10 øre/kWh for å produsere kraften, og så kan de plutselig ende opp med å få 5 kroner/kWh.

– Man burde kunne låse kraftbud slik at aktørene som får tilslag på budene sine får den prisen de har budt kraften inn til. Nå må vi isteden betale prisen for det som er den dyreste kraften til enhver tid, sier Norberg.

– Men det ville vel ikke være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bruke dette vannet tidlig, for så å gå tom senere slik at det blir energikrise?

– Kraftprodusentene sparer jo ikke på vannet før det nesten er tomt. Dermed går prisene i været. Systemet er ikke laget slik at det oppfordrer til langsiktig planlegging, sier Norberg.

Les også: – Går mot importrekord av strøm

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Nedre grense

Han innrømmer imidlertid at forslaget ville innebære at man forlater en av grunnprinsippene i det nordiske kraftmarkedet.

Et mer moderat forslag kunne ifølge Norberg være å sette en nedre grense for hvor stort et bud må være før det får lov å sette systemprisen. Hvis grensen for eksempel var på 30 MW ville ikke et bud på 25 MW kunne sette prisen. Da kunne man unngå at små og ekstremt høye bud får sette prisen.

Les også: – Markedet kan oversvømmes

Nord Pool negativ

Nord Pool Spots kommunikasjonsdirektør Siw Hauge avviser ideen om å sette en grense for hvor store bud må være for å sette prisen. Hun mener prissignalet fra budene er viktig for at strømmen i et samfunnsøkonomisk perspektiv blir brukt så riktig som mulig.

Nord Pool Spots kommunikasjonsdirektør Siw Hauge avviser ideen om å sette en grense for hvor store bud må være for å sette prisen. Hun mener prissignalet fra budene er viktig for at strømmen i et samfunnsøkonomisk perspektiv blir brukt så riktig som mulig. NEI: Nord Pool Spots markedsdirektør Siw Hauge er sterkt imot at prisen skal settes i forhold til størrelsen på budet.

– Det er viktig at alle bud er med, for at prisen ikke skal nå ekstremhøyder. Bedriftene bør forsøke å være fleksible og redusere forbruket i perioder hvor prisen er for høy, sier hun.

Les også: Lik strømpris i hele Norge

Markedspris

Når det gjelder Norbergs forslag om å fryse budene slik at kraftprodusentene ikke får mer for kraften enn de har budt den inn i markedet til, er Hauge enda mer kritisk.

– Alle vel fungerende markeder har markedspris, og dette er en grunnstein i strømmarkedet også, sier Hauge.

Hun tror ikke strengere regulering gjør strømmen rimeligere eller at strømmarkedet fungerer bedre.

– Tvert imot. Det vil være interessant å høre hvordan Norske Skog priser sine produkter, men jeg gjetter at de tar markedspris. Et system der prisen settes slik han beskriver, vil påvirke viljen til å investere i ny produksjonskapasitet. Dette vil forsterke de utfordringene vi har i dag, og lede til høyere kostnader for samfunnet, avslutter Hauge.

Les mer:

Kritiserer hemmelighold av prisdata

– Nettkapasiteten bør utnyttes bedre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.