Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er innstilt på å utsette innføring av automatisk måleravlesing, såkalt AMS, utover gjeldende frist, som er 1.1.2016.
De første skissene til et landsomfattende system for automatisk avlesing av strømmålere i private hjem og fritidsboliger ble laget for drøyt ti år siden.
Målet er avanserte strømmålere, som sender forbruksdata til kraftleverandøren uten at du selv bør lese av.
Les også: Telenor dropper tapsprosjekt
Fremdeles er det blitt med planene.
Venter på EU
Arbeidet skjøt fart i 2007, og kort fortalt planla NVE at energileverandørene skulle ha systemene på plass i 2014.
Nå pågår det en prosess i EU for å bli enige om et sett med standarder for utstyr og programvare. Her skal den delen av arbeidet være klart til sommeren.
NVE besluttet i fjor å utsette fristen til utgangen av 2015 for å kunne lage en forskrift som har de samme krav til standarder som resten av Europa.
Fritt valg
Hensikten er at strømleverandørene skal kunne velge forholdsvis fritt mellom ulike leverandører og ikke bli låst til ett system som ikke kan kommunisere med løsninger fra andre it-leverandører.
Hos NVE er man spent på om standardiseringsarbeidet i EU blir ferdig som planlagt.
Seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt er forberedt på at det kan bli forsinket, og NVE vil vurdere å utsette den norske fristen.
Privatsalg
– Hvis vi ser at arbeidet har en fremdrift og tydelig retning mot et sett standarder, kan det være riktig å vente litt lenger. Det blir en avveining mellom gevinster på kort og lang sikt. Hvis vi starter opp før EU-standardene er klare, får kraftleverandørene uansett en bedre måleravlesing enn i dag. Men ved å vente får de langsiktige gevinster ved at systemene da skal takle mer avanserte tilleggfunksjoner mer effektivt, sier Grammeltvedt til Teknisk Ukeblad.
Dette handler om blant annet mulighet for forbrukere til å selge energi tilbake til nettet.
Vil vente
Seksjonssjefen er mest innstilt på å vente.
– Det kan være fornuftig å vente lenger enn 2016, slik at vi får standardiseringene på plass, sier han.
Bransjen er enig
Hos en av de største aktørene i kraftbransjen er holdningen at en ytterligere forsinkelse er helt greit.
– Da NVE sommeren 2009 hadde på høring et forslag om blant annet utsettelse, støttet Hafslund dette. For å få AMS så rimelig som mulig i Norge, bør man avvente standardiseringer for å sikre at Norge ikke havner på sære løsninger, sier informasjonssjef Morten Schau hos Hafslund.
– Dersom standardiseringsavklaringene tar tid, blir konsekvensen at det går mot ytterligere utsettelse i Norge, sier han.
En forklaring på denne holdningen er at det tar tid å få på plass utstyr hos kundene, infrastruktur og bakenforliggende systemer i eget hus.
– Vi har gjort en analyse som viser at det er behov for en prosjektperiode på fem og et halvt år fra klarsignalet blir gitt til fristen for fullført utrulling går ut, sier Schau.
Prislapp: Ti milliarder
AMS kan koste opp til ti milliarder kroner.
For it-leverandørene åpner det seg et stort marked når AMS skal rulles ut i full skala.
– Vi har anslått at investeringer i nye målere vil utgjøre om lag fem milliarder kroner, sier seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt. Han understreker at dette ikke er et investeringsbeløp som NVE forholder seg til i dag.
I tillegg må nettselskapene sørge for kommunikasjonsløsninger for å utveksle data med målerne. Og de må oppgradere it-systemer og -utstyr for å håndtere økte datamengder og nye tjenester.
Her kan det være snakk om investeringer for ytterligere fem milliarder kroner. Beløpet er vage anslag basert på ulike rapporter laget av og for NVE
Stort marked
Danske Kamstrup leverer målere og løsninger for rundt én milliard kroner årlig. Norgessjef Lars Bo Kristensen ser muligheter for store kontrakter.
– Her åpner det seg et stort marked. Ikke bare i Norge, men i hele Europa, sier Kristensen, som også er direktør for AMS-systemdivisjonen i konsernet.
Nettleien øker
Ifølge en Econ-rapport drypper det også på nettselskapene, med reduserte kostnader til strømsalg og -måling. Kundene kan vinne på økt konkurranse, men må regne med økt nettleie for å dekke milliardregningene.