T2

– Smeltevoks er de beste skriverne

Ingenting slår såkalte smeltevoksskrivere på miljø, mener Xerox.

Ikke som de andre: Xerox ColorQube ser ut som en multifunsjons laserskriver, men inni er det en helt annen teknologi som gir 90 prosent mindre avfall og bruker 19 prosent mindre energi.
Ikke som de andre: Xerox ColorQube ser ut som en multifunsjons laserskriver, men inni er det en helt annen teknologi som gir 90 prosent mindre avfall og bruker 19 prosent mindre energi. Bilde: Xerox
14. aug. 2012 - 18:05
Vis mer

Markedet for fargeskrivere domineres av to forskjellige teknologier; blekk og laser. Begge teknologiene er utviklet gjennom mange år og har blitt svært raske og skriver med høy kvalitet.

Men begge har en akilleshæl. Både blekk og toner leveres i kassetter, og slikt blir det mye avfall av.

Alternativ tre

I løpet av snart 20 år har et tredje alternativ arbeidet seg sakte, men sikkert inn fra sidelinjen: Smeltevoks. Teknologien ble utviklet av Tektronix i USA, men ble solgt til Xerox for rundt ti år siden.

Sannsynligvis var de mer interessert i kundene enn i teknologien, for det var jo Xerox som fant opp laserskriveren og «not invented here» sto ikke like sterkt.

Men så har årene gått, miljøkravene har økt, og Xerox ser stadig mer på smeltevoks som selve løsningen.

I forhold til laserskrivere, som slike skrivere konkurrerer med, produserer smeltevoksvariantene bare 10 prosent av avfallet og de har lavere energiforbruk.

Les også: Vil lage ibuprofen med 3D-printer

Nye modeller

De to nylig lanserte modellene, ColorQube 8700 og 8900, er begge er multifunksjonsskrivere med svært høy skriveytelse.

Hele 44 A4-fargesider i minuttet kan de produsere. Forskjellen ligger i måten de er priset på.

Mens 8700-brukerne må kjøpe rekvisita løst får 8900-eierne innpass i en prisplan som begunstiger dem som skiver mye.

Men det koster. 11 000 ekstra vil Xerox ha for dette, og da kryper prisen opp mot 40 000.

– Uansett er smeltevoks mye billigere. Jeg kjørte ut en 250-siders manual i farger på laser og smeltevoks. Den første koster 120 kroner, den siste 20 kroner, sier den norske Xerox-sjefen Jens Petter Ørjansen.

TEST: Blekkskrivere med laserambisjoner

Tror på voks: Xerox' sjef for smeltevoks, Jeff Banks, har vært med på utviklingen i snart 20 år. Han tror teknologien har mulighet til å få en mye større andel av kontormarkedet.
Tror på voks: Xerox' sjef for smeltevoks, Jeff Banks, har vært med på utviklingen i snart 20 år. Han tror teknologien har mulighet til å få en mye større andel av kontormarkedet.

Kan bli mye raskere

Internt i Xerox ser utviklerne at teknologien kan kjøres mye raskere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– For tre år siden hadde vi modeller i laboratoriet som kjørte 70 sider i minuttet, og jeg tror vi kan komme opp i 100 uten særlige problemer. Men vi kan komme mye lenger enn det om vi ønsker det. Det er bare å fylle på med flere dyser og høyere avfyringsfrekvens. Hvis vi lager modeller som har dyser i hele papirbredden kan vi sikkert komme opp i et sted mellom 1000 og 2000 sider i minuttet. Det store spørsmålet er hvor stort markedet er for slike skrivere, som vil konkurrere mer mot tradisjonelle offset-trykkemaskiner enn i kontormarkedet. I kontormarkedet er det fremdeles slik at det er de raske skriverne som venter på jobb, og ikke folk som venter på at de skal bli ferdige, sier Xerox' sjef for smeltevoks, Jeff Banks.

Han har vært med på hele teknologiutviklingen siden den startet på 90-tallet.

Banks sier at Xerox har redusert kostnadene til smeltevoksteknologi svært mye de siste årene, men at det enda gjenstår et lite gap til laser.

Det produseres langt flere laserskrivere og det gir en bedre skalaøkonomi. Likevel er han sikker på at de vil lykkes med å lukke kostnadsgapet til laser.

Mens laser er en moden teknologi er det fremdeles mange ideer til ny utvikling rundt smeltevoks. Fordi miljøegenskapene er så viktige tror han teknologien langsomt vil spise seg inn i det enorme lasermarkedet.

Les også:

HP med 3D hjemmeskanner

– Om 10 år har dere 3D-printere hjemme

Her kommer neste generasjons TV-plattform

Snart kan du betale med en app  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.