KRAFT

Smøla vindpark kan bli nedlagt

Ikke lønnsomt: Norges første vindpark­, Smøla i Møre- og Romsdal, kan bli nedlagt om lønnsomheten ikke bedres. foto: Statkraft
Ikke lønnsomt: Norges første vindpark­, Smøla i Møre- og Romsdal, kan bli nedlagt om lønnsomheten ikke bedres. foto: Statkraft
29. aug. 2013 - 15:42
Vis mer

Norges første vindpark, Smøla i Møre- og Romsdal, kan bli nedlagt fra 2025.

Det er et av scenarioene Statkraft og kon­sernets vindkraftselskap, SAE Vind, skal vurdere når de i løpet av høsten skal vurdere framtiden til vindparken, som består av totalt 68 turbiner.

Konsesjonen til Smøla vindpark varer til 2025, mens levetiden for en vindturbin ligger på rundt 20 år. De 48 yngste turbinene på Smøla som ble satt i drift i andre utbyggingstrinn i 2005, har dermed en estimert levetid til 2025.

Til tross for at utbygging av vindparker gjerne krever ti års arbeid og utbyggingskostnader i milliardklassen, er det ingen automatikk i at Smøla vindpark blir oppgradert og får forlenget levetid. Usikker lønnsomhet er årsaken.

Les også: – Bygger vi ikke nå, vil svenskene le

Trenger fornying

– Hovedtrekket er at Statkraft er avhengig av elsertifikater for å gjennomføre en repowering (fornying, red. anm.) av Smøla. Denne støtteordningen går ut i 2020. Hvis fornyingen skjer etter 2020, ser det ikke ut til å gå økonomisk rundt for vindparken. I så fall blir det rett og slett en nedleggelse av Smøla, sier direktør i prosjektutvikling, Knut Andreas Molstad, i SAE Vind (Statkraft Agder Energi Vind DA) til Teknisk Ukeblad.

Mollestad er ansvarlig for den første fasen av planleggingen, og presiserer at ingenting ennå er avklart.

Haster med avklaring

Statkraft vil også se på muligheten for å oppgradere vindparken innen utgangen av 2020, slik at de nye turbinene og den nye konsesjonen til Smøla faller inn under ordningen med elsertifikater.

Men skal Statkraft rekke å få ny konsesjon og gjennomført en oppgradering av vindparken, har selskapet svært dårlig tid. Fornying av konsesjoner for gamle vindparker er upløyd mark i Norge. I tillegg er rammeverket rundt fornying av disse vindparkene heller ikke klart.

– Norges vassdrags- og energidirektorat­ (NVE) jobber med regelverket for «repowering», og vi venter på resultatet av dette. Men som sagt, skal oppgraderingen få elsertifikater, må alt være på plass i 2020, sier Mollestad.

Les også: Her er bølgekraftverket som virker som en radio

Skifte brukbare turbiner

Skal Smøla oppgraderes i 2020, innebærer det også at turbiner som ikke har gått ut på dato skiftes ut.

– Lønnsomheten kan tenkes å gå ned om man fornyer før levetiden går ut. Det er en av tingene som må regnes på. Men på den andre siden kan man få betydelig større produksjon med nye turbiner, sier Mollestad.

– Hva slags turbiner kan i så fall erstatte de gamle 2 MW og 2,3 MW turbinene?

– Det blir spekulasjoner, men det har skjedd en utvikling for turbiner som er egnet for forholdene på Smøla. Vi kan se for oss en 40–50 prosent høyere installert effekt per turbin. Den naturlige størrelsen å erstatte de gamle med vil være en turbin på i overkant av 3 MW, sier Mollestad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Les også: Her er Norges største solfangeranlegg

Forstudie

Statkraft og SAE Vind planlegger nå en for­studie hvor framtiden til Smøla vindpark meisles ut. Her skal forhold som layout, nettkapasitet, gjenbruk av infrastruktur, ny kunnskap og erfaringer, samt lønnsomhetsvurderinger gjøres.

– Man ønsker å se på de mulighetene som finnes. Man må finne ut av dette relativt snart, for dersom parken skal fornyes, er det en jobb som skal gjøres og en konsesjon som skal fornyes. Dersom dette ikke skal skje, skal turbinene og tårnene tas ned, og området i størst mulig grad bli tilbakestilt slik det var før. Transformatorstasjonen blir  værende, sammen med øvrig bygningsmasse, som tilhører det regionale nettselskapet, sier Mollestad.

Regler for fornying

NVE har så langt ikke gitt føringer for hvordan demontering av vindparken skal utføres. I øye­blikket jobber direktoratet med å avklare hvor store utbedringer en eksisterende vindpark må gjennom før den kvalifiserer til å motta elserti­fikater.

– Forskriften for elsertifikat er ikke tydelig på hvordan man skal beregne effektøkning i vindkraftverk, og vi jobber med å avklare dette og når et vindkraftverk er å anse som helt nytt, sier seksjonssjef Mari Hegg Gundersen i NVE. Det norske regelverket ligger fast. De som skal få utløst elsertifikater må komme i drift innen utgangen av 2020, sier Hegg.

Les også:

– For mange dårlige vindkraftprosjekter i Norge  

Google betaler svensk vindpark

Her satser de på vertikal vindkraft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.