IT

Snart blir det klart om du får stemme på nett

E-valgets skjebne avgjøres i høst.

E-valg
E-valg Bilde: Espen Zachariassen
12. sep. 2012 - 16:12
Vis mer

Forsøket med elektronisk stemmegiving over internett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i fjor høst medførte litt teknisk og demokratisk hodebry, men det store flertallet av de 28001 som stemte over internett syntes dette var fine greier.

Det er kortversjonen av den endelige evalueringsrapporten som ble offentliggjort onsdag.

Intet budskap

Evalueringen har vært et omfattende forskningsprosjekt ledet av Institutt for samfunnsforskning (ISF), med fagfolk fra en rekke virksomheter.

Flere foreløpige rapporter ble lagt frem på forsommeren.

Den endelige rapporten hadde ikke noe konkret budskap om hvorvidt Kommunaldepartementet bør innføre e-valg som en permanent ordning eller ikke.

I løpet av prosjektperioden oppstod det en skarp debatt, der kritikerne fryktet stemmegiving hjemme ved egen pc ville føre til handel med stemmer og totalt brudd med prinsippet om hemmelig valg.

Ikke stopp uten videre

Hele prosjektet var nær ved å bli stoppet.

Prosjektleder Signe Bock Segaard ved ISF advarer mot for kjappe avgjørelser.

– En beslutning om å stenge prosessen nå bør basere seg på alle de argumenter vi nå har funnet, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Det betyr ikke at hun ber norske myndigheter om å satse på e-valg.

– Vi vil heller ikke anbefale full implementering. Det gjenstår flere spørsmål, og det bør gjennomføres flere forsøk for man bestemmer seg, sier prosjektlederen.

SJEKK ALT: Prosjektleder Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning ønsker en debatt om alle sider ved e-valget før det videreføres eller skrinlegges. Espen Zachariassen
Les også:

– Avlyser e-valg ved fusk

Dårlig magefølelse kan stoppe e-valget  

Høyre sier nei til e-valg

Hemmelig problem

Hemmelig valg er litt av problemet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Undersøkelsene under og etter valget i fjor viser at en mindre andel måtte ha hjelp til å avlegge stemme over nettet. Det åpner for påvirkning.

Forskriften om e-valg krever at velgeren er i enerom og ikke blir påvirket av andre. De aller fleste var i et rom sammen med andre.

Her vil forskerne ha en diskusjon om hva det egentlig betyr å være alene.

– Hovedsaken kan jo være at ingen andre kikker på skjermen, sier Bock Segaard.

E-valget var et forsøk med forhåndsstemmer. Til sammenligning har man i dag ingen kontroll med om forhåndsstemming på papir skjer uten påvirkning fra andre.

Ingen knapp

Den store gevinsten ligger hos de funksjonshemmede.

– De som til nå har vært avhengige av hjelp fra andre, fikk her mulighet til å mestre dette på egenhånd, poengterer Kristin Fuglerud ved Norsk Regnesentral.

– Selve skjermbildet medførte noen misforståelser og mangelfulle meldinger. Men slike tekniske problemer og trøbbel med hensyn til brukervennlighet er løsbare. Brukerne følte at de kunne stemme fritt og uavhengig – og uten tidspress. det er det viktigste, sier hun.

Her var ett av problemene en beskjed om «trykk OK for å fortsette». Her var det mange med små skjermer som ikke kunne se en slik knapp. Du måtte faktisk zoome ut for å finne den.

Les også: Ungdommen vil stemme på papir

Ukjent kildekode

Valgløsningen må være i overensstemmelse med anbefalingene hos Europarådet.

Her gjennomførte International Foundation for Electoral Systems (IFES) en kontroll og fant noen problemområder.

– Løsningen skal kunne sjekkes og etterprøves av alle, men kildekoden ble offentliggjort på nett først én måned etter valget. Og funksjonærer i valgadministrasjonen hadde i prinsippet for lite innsyn i deler av valgprosessen, sier amerikanske Ben Goldsmith fra IFES.

Ugyldige stemmer

I tillegg ble det oppdaget ni ugyldige stemmer under opptellingen. Det skyldtes blant annet en tidsbegrensning på innloggingen. Her hadde en velger avgitt stemme så sent at tiden gikk ut før stemmen var registrert som mottatt. Likevel mottok velgeren returkoden som om alt var i orden.

Slike tekniske problemer er løst i ettertid.

– Vår konklusjon er at hemmelige og frie valg ikke ble påvirket negativt av forsøket, sier Goldsmith.

Les også: Ny metode for å avsløre datatrusler

GRENSE: Statssekretær Dag Henrik Sandbakken vil vurdere grensen for for hva som er hemmelig valg.
GRENSE: Statssekretær Dag Henrik Sandbakken vil vurdere grensen for for hva som er hemmelig valg.

Hemmelig grense

I løpet av høsten skal Kommunaldepartementet komme med en anbefaling om e-valgets skjebne. Formelt vil det skje ved at Regjeringen fremmer en proposisjon for Stortinget, som trolig bestemmer seg utpå våren 2013.

– Vi har ingen oppfatning om hvilken vei dette går, foreløpig. Her skal vi gå grundig gjennom rapporten, først, sier statssekretær Dag Henrik Sandbakken (Sp).

– Så dere er ikke fast bestemt på at prinsippet om hemmelig valg er brutt når man benytter egen pc hjemme?

– Nei, her må vi diskutere hvor grensen går for hemmelig valg. Heller ikke med dagens valgsystem er dette noe absolutt, sier Sandbakken til Teknisk Ukeblad.

Så du disse?

De rødgrønne forsinker bygde-bredbåndet

Skal bruke tv-frekvenser til mobilt bredbånd

Digital byplanlegging skal spare energi og kostnader  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.