IT

Snart får du internett i 3D

Apple, Opera, Mozilla og Google har nå blitt enig om en felles standard for visning av 3D-grafikk i deres nettlesere. Operas Håkon Wium Lie sier at også 3D-video kan komme.

Fra CeBIT 2011 i Hannover.
Fra CeBIT 2011 i Hannover. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen, Dag Yngve DahleStein Jarle Olsen, Dag Yngve Dahle
15. mars 2011 - 10:35

HANNOVER: 3D-teknologien inntar internett. Det var en av trendene på den store teknologimessa CeBIT i tyske Hannover i forrige uke.

Nå ser det ut som mange av internettselskapene klarer å enes om hvordan dette skal gjøres.

Selskapene bak populære nettlesere som Firefox, Opera og Chrome har nemlig kommet til enighet om at alle skal benytte en felles åpen 3D-standard.

Nå må internett oppgraderes

Tre år

– Vi begynte arbeidet med en felles standard for tre år siden. Ting tar tid, men vi har akkurat blitt enige om å samle oss bak 3D-standarden WebGL. Denne standarden er basert på den åpne teknologien OpenGL. Det er hyggelig at man kan samle seg om én standard før man begynner å konkurrere, sier Håkon Wium Lie, teknologidirektør i Opera Software, til Teknisk Ukeblad.

Han legger til:

– Dette betyr at visning av 3D-grafikk vil bli en del av standardpakken til nettleserne. Det er altså snakk om visning av interaktive 3D-modeller og annen 3D-grafikk, sier Wium Lie.

Hva med visning av 3D-video?

– Du trenger ikke 3D-briller for å bruke Operas nettleser. Men jeg tror også 3D-video vil komme. Noen kommer snart til å utvikle teknologi for dette for nettlesere, ihvertfall for å se om folk vil ha det, sier han.

TU20110304IMG_80038415_53_27 1103041517.jpg

Internet Explorer 8 slår Opera

Optimist

Opera-direktøren viser til et tidligere forsøk med en liknende videoteknologi.

– Det ble utviklet og prøvd ut for 15 år siden, med det som ble kalt Virtual Reality Modeling Language (VRML). Da var interessen liten. Det kan tyde på moderat interesse også nå, men samtidig har mye skjedd siden den gang. Nettet er mye større, brukerne er langt flere og de har mye bedre grafikkort enn før. Jeg har derfor større tro på dette nå. Du kan si at jeg er forsiktig optimist med tanke på 3D-video i nettlesere, sier Wium Lie.

Opera, Mozilla og Google har jobbet med en felles åpen standard for 3D i konsortiet Khronos Group.

Der er ikke Microsoft medlem. Det betyr at Microsoft dessverre ikke er blant selskapene som vil bruke WebGL-standarden. Selskapet bruker i stedet den mer lukkede DirectX-standarden.

Google planlegger operativsystem

Syvmilssteg

Å surfe på nettet i dag er en helt annen opplevelse enn for 15 år siden, da de store massene oppdaget internett. Internett har tatt syvmilssteg siden den gang.

I nettets første fase fikk brukerne tilgang til tekst og bilder, og stort sett ikke mer enn det. For vante internettbrukere fortoner dette seg som ekstremt lenge siden.

I neste fase, kalt web 2.0, ble opplevelsen beriket med levende bilder og interaktivitet. Internett har nærmet seg TV som medium, men gir i tillegg brukerne mulighet til å kommunisere gjennom kommentarer, chat og sosiale medier.

– Firefox er farligst

TU20110303TU20110303IMG_79544810_14_395210_21_19 1103030945.jpg

Web 3.0

De har også tilgang til selv å lage og organisere innhold. Særlige sosiale medier som Facebook og Twitter har vært det helt store i noen år nå.

Men hva er neste steg? Hvordan ser neste fase ut? Vi vet allerede at datalagring i nettskyen vil prege web 3.0. Det samme gjelder sammenkobling av ulike applikasjoner og det at ulike ting kommuniserer og fungerer sammen.

Visning av 3D-innhold vil også prege web 3.0.





"Vil gå raskt"

Kristian Sons, forsker ved German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI), forsker på utvikling av standarder for 3D i nettlesere.

Han er ikke i tvil om at 3D kommer, og står sentralt i utviklingen av en annen standard, XML3D .

– Vi håper 3D vil bidra til å bringe internett mot neste fase. Du kan godt kalle det web 3.0. Vi tror 3D-internett virkelig kan slå an. Enkelte nettlesere, nærmere bestemt Google Chrome, har allerede implementert en XML3D-plug-in. Nettleseren Firefox vil få det i neste versjon, sier Sons til Teknisk Ukeblad.

– Chrome er raskere enn lynet

TU20110303IMG_78105110_20_25 1103030944.jpg

Raskere

Han viser oss ett eksempel der en Wikipedia-side om byen Venezia er blitt utvidet med 3D-innhold. Vi kan gå inn i flere museer og med hjelp av 3D-modellert grafikk på fiffig vis bevege oss rundt inne i museene.

Nå er ikke 3D-modellering en nyvinning. Det har eksistert i årevis. Men at det nå implementeres på nettsider er nytt.

– XML3D gjør at utviklere ikke trenger å lære seg avansert grafikkprogrammering. Det vil gjøre at 3D raskere brer om seg på nettet, sier Sons.

Opera i ny ham

"Vil vokse"

Goran Petrovic, forsker ved Universität des Saarlandes i tyske Saarbrucken, jobber med å utvikle teknologi for å enklere å vise video på nettsider.

– Vi utvikler teknologi for enklere å sende og vise videodata på nettet. Det gjelder også 3D-video. Hvordan man sender to datastrømmer - en for hvert øye - er et ledd i dette arbeidet, sier Petrovic til Teknisk Ukeblad.

Han legger til:

– Hvis markedet er klart, vil dette vokse med minst 500 prosent på kort tid, sier forskeren.

Stort

XML3D, som er utviklet av forskere ved DFKI og Saarland-universitetet, er sammen med X3D de mest lovende teknologiene for å bringe 3D-innhold ut på nettet.

– Dette vil bli stort. 3D er kanskje den fremste applikasjonen for framtidas internett, sier Petrovic.

– Valgfriheten vinner alltid

TU20110303IMG_7785_Cropped5410_25_41 1103030954.jpg

På plass

Den økende bruken av berøringssensitive skjermer er også interessant for utviklingen av 3D på nettet.

Forskerne Eva Eggeling og Volker Settgast ved forskningsinstitusjonen Fraunhofer Institute demonstrerte på CeBIT hvordan multitouch og 3D-modeller vil komme sammen på Internett.

Et enkelt eksempel er modeller på nettsider som enkelt lar seg vri og vende på med fingrene.

– Dette krever ingen plugin, og det du ser er rett og slett Firefox 4.0. Vanlige X3D-filer kan enkelt konverteres til et format som fungerer i HTML5-standarden, og som kan navigeres i både med touch-kommandoer eller vanlig mus og tastatur, sier Settgast til Teknisk Ukeblad.

Vil 3D bli et viktig Internett-element?

– Jeg vil si det. Alle teknologiene er på plass, og det meste handler nå om å kombinere dem på riktig måte. Jeg tror ikke det vil komme så mange store nyvinninger på enkeltteknologifronten de neste årene, men teknologiene vil komme sammen på måter som gjør dem enkle og intuitive å bruke for folk flest, sier forskerne. TU20110303IMG_78985510_33_25 1103030958.jpg

Snart får du nett-TV i HD

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.