Det vil de gjøre med en nedlastbar applikasjon som knytter mobilen din til bankkontoer og kredittkort. Dermed kan du bruke mobilen når du skal ut å handle.
Betalingen skjer ved at Mcash belaster den valgte kontoen og sender pengene til en mottaker.
Systemet skal gjøre betalingsprosessen lettere for forbrukerne, men også langt rimeligere for butikker og andre brukersteder.
– Jeg har jobbet med mobilteknologi lenge og irritert meg over at ingen utnyttet denne muligheten tidligere, så jeg gikk i gang selv, forteller Daniel Döderlein, administrerende direktør og grunnlegger av selskapet.
Like lett som SMS
Siden Mcash-systemet kan leveres i et programtillegg er det lett å implementere for en rekke betalingssituasjoner; i kassaapparater, på nettsider, i automater eller andre apps til mobiler.
Alle disse mulighetene vil de kunne tilby sine brukere ved lansering.
– I tillegg vil det være mulig å betale rett til privatpersoner, noe som er like enkelt som å sende en sms. Alt man trenger er telefonnummeret til vedkommende, skrive inn summen og trykke send, forteller Döderlein.
For å betale i butikker må man skanne en QR-kode tilhørende kassen du står ved, Mcash kommuniserer deretter med banken, og betalingssummen og en bekreftelse vil dukke opp på mobilen etter noen sekunder.
Les også: Telenor spår bompenger på mobilnettet
Slipper ny maskinvare
Mange andre selskaper, deriblant Visa og Mastercard, har også innsett verdien av mobile betalingsformer.
Mcash skiller seg ut ved at de ikke baserer sin teknologi på «Near Field Communication» (NFC).
Denne løsningen vil kreve ny maskinvare, og forbrukere må altså kjøpe ekstern NFC-sender/mottaker, eventuelt kjøpe helt ny mobil, for å benytte systemet.
– Med Mcash trenger man ikke noe ekstra utstyr, alt som trengs er appen, sier Döderlein.
NFC: Små lapper gjør smarttelefonen smartere
Kutter oppgjørsprovisjon
I dag blir butikkene trukket en prosentvis oppgjørsprovisjon når en kunde bruker kredittkort.
Disse pengene blir fordelt mellom kundens bank, butikkens bank og nettverket, som i Norge som regel er Visa eller Mastercard. Betaler man med bankkort, er det ingen provisjon, butikker foretrekker derfor denne løsningen.
Direktør for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen, Odd Birkenes, ser nytten av den nye teknologien, men er kritisk til systemer som fører til økte kostnader for butikkene:
– Aktuelle NFC-baserte løsninger i dag, spesielt de presentert av Visa eller Mastercard, vil øke oppgjørsprovisjonen ytterligere. Det er uaktuelt for oss. Vi ønsker nye betalingsløsninger, utfordringen er bare hvor mye det skal koste i forhold til dagens system, sier han.
Les også: Mobilen overtar for kontanter
Billigere
Mcash mener at de har løst dette problemet. Ved debetkjøp vil de ikke trekke noe provisjon, og butikkene vil ende opp med hele beløpet selv.
Ved kjøp med kredittkort vil Mcash belaste en lavere provisjon, hvorav den største andelen går til banken.
Selskapet vil primært tjene penger på faste transaksjonsgebyr som de belaster bankene og brukerstedene. Döderlein forsikrer om at disse gebyrene vil bli langt lavere enn med andre systemer.
– Vi har som mål å levere en betalingsløsning som er dramatisk bedre for brukerstedet, samtidig som bankene sparer/tjener mer på betalingene. Det er en win-win for oss, butikkene og bankene, sier Döderlein.
I første omgang satser de på å vinne hjemmemarkedet. Planen er å lansere en pilot mot slutten av året.
Innsikt: Mobilen som lommebok