Tross mange forsøk på å lage mindre smertefulle metoder er nåler fortsatt den enkleste og mest populære metoden for å sette injeksjoner under huden.
Det vil koreanske forskere gjøre noe med.
Les også: Derfor blir synet dårligere etter 40
Lasersprøyter
Et team fra det nasjonale universitetet i Seoul har utviklet en laserbasert og smertefri metode for å gjøre injeksjoner, og har publisert en artikkel i tidsskriftet Optical Letters.
Teknologien bruker en såkalt Er:YAG-laser (erbium-dopet yttrium-aluminium-granat) for å “skyte” en strøm av medisiner inn i kroppen. Laseren kombineres med et todelt kammer, hvor det ene kammeret inneholder medisinen i flytende form, og det andre kammeret vann. Disse er avdelt med en fleksibel membran.
Hver laserpuls varer i 250 milliontedels sekund og genererer en dampboble i vannet. Denne “skyver” på membranen og presser dermed medisinen ut gjennom en minimal åpning i kammeret.
Les også: Vil lage ibuprofen med 3D-printer
Smertefritt
Tester på marsvin viser at laseren kan penetrere flere millimeter under hudoverflaten uten å skade vev. Den skal også gi minimalt med smerter.
– Vårt mål er imidlertid det epidermiske laget, som er lokalisert nærmere hudoverflaten, ved en dybde på rundt 500 mikrometer. Denne delen av huden har ingen nerveender, så metoden vil være fullstendig smertefri, sier professor Jack Yoh, som har ledet arbeidet, i en pressemelding.
Han jobber nå sammen med et selskap for å produsere billige engangsinjektorer for klinisk bruk.
– I umiddelbar fremtid kan teknologien enklest tas i bruk i sitasjoner hvor små doser medikamenter injiseres på flere steder. Videre arbeid er nødvendig for å ta den i bruk i scenarier som massevaksinering av barn, sier Yoh.
Les også:
Gir bedre bilder av kreft og hjertesykdommer
Verdens sterkeste magnet er norsk