VINDKRAFT

Snart kan oljeselskapene få strøm fra flytende havvind - kan spare 3 dollar fatet

Statoil og andre oljeselskaper kan i løpet av kort tid bli strømprodusenter.

Vindkraft: Flytende vindmøller kan få stadig flere funksjoner. Illustrasjon: DNV GL.
Vindkraft: Flytende vindmøller kan få stadig flere funksjoner. Illustrasjon: DNV GL. Bilde: DNV GL
Tormod HaugstadTormod HaugstadKommentator
4. mai 2016 - 08:52 | Endret 4. mai 2016 - 15:50

HOUSTON: Både Statoil og ExxonMobil har vært med industriprosjektet som DNV GL har ledet, hvor dette konseptet er blitt pilottestet med reelle data.

 

Vind- og petroleumsingeniørene har modellert et system for bruk av vindkraft til å drive vanninjeksjon på norsk sokkel.

Kan realiseres

– Vi er blitt sikre på at dette kan realiseres. Nå gjenstår en test i vårt laboratorium i Arnhem i Nederland for å modne konseptet ytterligere.. Dernest håper vi at dette kan kommersialiseres så snart som mulig, sier Johan Sandberg, som leder utvikling av flytende havvind i DNV GL, til Teknisk Ukeblad.

Han sier det har vært fantastisk å se den entusiasmen som petroleumsingeniører har vist i forbindelse med modellpiloten som er første fase i en teknologisk visjon om at oljeindustrien kan bidra til produksjon av fornybar energi fra flytende havvind.

– Det er ingeniørenes kreativitet som kommer til å endre industrien. Dette er bare første steg på en større integrasjon mellom fornybar teknologi og utvikling av olje- og gassproduksjon.

– Hva har vært den største utfordringen rent teknologisk?

– Det har vært vannrensingen. Vi har jobbet med flere teknologier for rensing og innser at ikke alle er like kostnadseffektive. I piloten har vi renset vannet med filter og kjemikalier slik man i dag gjør det på en plattform, men dette er også avhengig om hva som kreves på ulike felt og dermed også et kostnadsspørsmål.

Hywind-kopi

Vindturbinen i prosjektet er en Hywind-kopi med en kapasitet på 6 MW med to injeksjonspumper – hver på 2 MW. Maksimum pumpekapasitet er på 80.000 fat vann per dag.

Selve caset som er brukt i JIP’en(Joint Industry Project) ligger i Nordsjøen med en dybde på 200 meter hvor målsettingen har vært å injisere 44 000 fat vann per dag. Alle data for vind og bølger gjennom et helt år er reelle.

- Vi klarte målet om injisere langt over 44 000 fat per dag gjennom hele året,  også i juni som ofte er en vindstille periode, sier Sandberg.

Investeringskostnaden på dette WIN WIN-konseptet er beregnet til ca. 690 millioner kroner, hvor selve vindturbinen, installasjon og marine operasjoner med legging av rørledninger utgjør halvparten av kostnadene. Drift- og vedlikeholdskostnader per år med 20 års levetid er beregnet til ca. 40 millioner kroner.

– Så selv om operasjonskostnadene ligger høyere enn om man driver vanninjeksjon fra en plattform, vil vårt konsept spare oljeselskapene for opptil 30-40 prosent over en 20 års-periode, sier Sandberg.

Prosjektet beregner at dette utgjør cirka tre dollar per fat olje som produseres.

Lanserte under OTC

DNV GL lanserte WIN-WIN-konseptet sitt under Offshore Technology Conference(OTC) i går.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Konsernsjef Remi Eriksen var selv tilstede sammen med Johan Sandberg og konserndirektør for olje og gass, Elisabeth Tørstad.

– Dette prosjektet viser hvordan teknologiutviklingen innen flytende havvind nå også kan bli et kostnadseffektivt alternativ for å levere ren energi til vanninjeksjon på produksjonsfelt for olje og gass. Testen har vist at den tilfredsstiller alle krav fra industrien, sier Eriksen.

DNV GL har i tillegg til Statoil og ExxonMobil hatt med seg ENI, PG Flow Solutions, VRG Norge, Nexen og ORE Catapult som partnere. Sandberg sier at de fleste av disse har vist interesse for å bli med videre.

Vanninjeksjon er helt nødvendig for å maksimere utvinningen, spesielt på modne felt. DNV GL opererer i sitt konsept med at utvinningen kan økes opp til 50 prosent med vanninjeksjon.

Milliardverdier går tapt uten økt utvinning. Mange av plattformene i industrien må investere i nye gassturbiner eller dieselaggregater for å fortsette driften.

– Det aller mest kostbare for et oljeselskap er stans i oljeproduksjonen, slik man må hvis det skal installeres nye gassturbiner eller øke vanninjeksjonen, sier Sandberg.

Blir strømprodusenter

- For oljeselskapene er dette svært interessant også fordi det er mulig å kople på flere applikasjoner i systemet. Vi vet at det nå utvikles stadig større turbiner med 10 til 12 MW effekt som kan gi større bidrag til strømproduksjonen, sier Sandberg.

I et lengre perspektiv ser Sandberg for seg at strømproduksjonen kan bli mer effektiv med energilagring. DNV GL har laget en visjon om at Japan og andre store nasjoner kan bli fossilfrie innen 2050. Innen den tid må teknologier for energilagring gjennom batterier, hydrogen, komprimert luft eller vann utvikles.

- Det kan se ut som trykksatt vann er det som gir minst energitap, men vi er ennå på et veldig tidlig stadium i forskningen. Jeg har vært ni ganger i Japan og presentert vår visjon under navnet "Nigoshima Continental Shelf". Der er det en kjempestor interesse for fornybar energi og energilagring etter nedstengingen av atomkraftverkene, sier Sandberg. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.