Snart kan du kaste husnøkkelen. Og nå kommer den smarte døra til norske dørkarmer.
Dør- og vindusfabrikken NorDan utvikler nå nye smarte dører og vinduer. Ytterdøra skal bli intelligent og få egen app.
Fra utsiden ser den nye smartdøra faktisk ganske smart ut. Det gamle nøkkelhullet er borte.
I stedet finner vi et langt sort panel med mange funksjoner som aktiviseres når det oppdager bevegelser utenfor.
Les også: Nå går elektrogigantene sammen for å pushe smarthus
Slipp inn elektrikeren
Øverst i panelet er det et HD-webkamera, og belysning for de som står utenfor i mørket. Det fins også mikrofon og høyttaler for talekommunikasjon.
Lenger ned finner vi det som erstatter ringeknappen. Her kan man i kjent stil ringe på til hele boligen, men på en skjerm kan man også velge ut hvilke av beboerne man vil ha kontakt med.
Når noen ringer på døra, så ringer det i smarttelefonen til beboeren. Ansiktet som står utenfor døra kommer til syne via kameraet i døra og kan kommunisere via appen.
– Appen vi bruker til smartdøra gjør at vi kan ha toveis tale med de som står utenfor også, sier rådgiver for strategi og marketing i NorDan, Alv Kåre Rasmussen.
Med et abonnement, kan denne funksjonen også fungere uansett hvor eieren av døra befinner seg i verden.
– Skal du slippe inn en elektriker eller vaskehjelp, kan du godt gjøre det fra Sverige eller Australia
Når døra skal monteres er det mer enn skruer, skum og lister som skal til. Denne døra trenger også tilkobling til strøm og ethernet.
Les også: Så smart blir boligen
Døgnsupport
Siden smartdører er noe helt nytt, kommer NorDan til å bruke Lyses supportsenter som er oppe alle årets timer. Det tror de er nødvendig for at folk skal være trygge på teknologien. De som anskaffer en slik dør vil få tre år med denne supporten med på kjøpet.
– Det er ingen fysisk nøkkel til døra. Folk kan låse opp med appen på telefonen, med en kode, eller med en RFID-brikke. Beboerne kan utstede en tidsbegrenset engangskode for å komme seg inn. Praktisk når vaskehjelpen skal inn, sier Rasmussen.
Alle som passerer inn og ut av døra blir loggført. Og om man ønsker det, kan man få en melding når døren låses opp. Greit for foreldre som vil vite at barna har kommet hjem fra skolen.
– Skulle systemet av en eller annen grunn bli strømløst, kan man bruke et 9 volts batteri for å starte det opp fra utsiden. Fra innsiden kan man låse opp med en fysisk vrider eller knapp, sier Rasmussen.
Den nye døra vil også oppdatere seg selv som andre repektable smarte dingser. Når det kommer en ny programvareversjon kan denne installeres automatisk.
Les også: Kan kutte strømmen før brannen oppstår
Smarte vinduer
Det er ikke bare døra som NorDan vil smarte opp. Vinduene blir også en del av systemet.
Her er det sikkerhet som står i fokus og sensorer i vinduene vil fortelle hvilken stilling de står i.
Går du fra huset med åpne vinduer vil du få et varsel.
NorDan arbeider også med nye løsninger for motorstyring av vindusåpning og solavskjerming. En automatisering av slike funksjoner vil bidra til å senke energiforbruket i huset.
Les også: Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler
Fundamentet for smarte bygg
Boligprodusenten Selvaag Bolig AS har tro på fremtidens smarte boliger. Selskapet har et samarbeid med Lyse om å kunne bruke deres plattform i boligene de vil tilby kunder i årene fremover. Da vil den nye døra til NorDan vil være et viktig element i smart-satsingen.
– Vi er helt i starten, og vi trenger å planlegge dette inn i nye boligprosjekter, så det tar nok halvannet til to år før vi kan tilby slike boliger, sier porteføljedirektør Selvaag Bolig AS Halvard Kverne.
Det er ikke sikkert at alle smarthusprosjekter vil få tilbud om alt Lyse har i smartporteføljen sin. Det er et ganske omfattende tilbud som starter med adgangskontroll, sikkerhet, energistyring, velferd og andre muligheter.
– En del av dette tilbudet kommer nok til å være valgfritt for kundene. Men adgangskontroll kommer til å være obligatorisk. Hvordan man kommer seg gjennom frontdøra er helt sentralt i et smarthus, sier Kverne.
Selvaag er usikre på hvordan kundene vil reagere på det nye tilbudet. Dette er jomfruelig mark. De vil teste ut det nye smarthustilbudet en stund og så beslutte veien videre.
– Vi er avhengige av døra til NorDan og den blir klar til sommeren. Sammen med selve fiberforbindelsen til huset blir den en slags grunnstein i tilbudet, sier Kverne.
Les også:
Nå måler Lyse installatørene med stoppeklokke