Få av mobiltelefonens funksjoner har forandret den mer enn kameraet, som benyttes flittigere enn tradisjonelle kompaktkameraer.
Autofokus er en viktig egenskap for at mobilen er blitt populær som kamera.
Spoleløs
Til nå har dette vært en kompliserende faktor fordi det innebærer mekanikk, ved at en linse må bevege seg inne i en elektromagnetisk spole.
I Horten har bedriften Polight jobbet i flere år med å utvikle en helt elektronisk løsning som gjør autofokusen enklere og kjappere.
– Til høsten er vi klar for å levere til de selskapene som lager kamerasystemer til mobiltelefoner. De er veldig begeistret for produktet vårt, og vi har fått de første kontraktene. Det betyr at vi vil ha systemet vårt i de første mobiltelefonene om et års tid, sier administrerende direktør Christian Dupont hos Polight.
Glass, silisium og 2000 ringer
Konseptet er en egenutviklet myk autofokuslinse basert på en spesiell polymer: En 20 tusendedels millimeter tynn glassplate legges på en silisiumskive.
Deretter plasseres et 2 tusendedels millimeter tynt piezoelektrisk sjikt på glassplaten. Neste prosesstrinn er å etse piezolaget slik at det blir igjen rundt 2000 ørsmå ringer.
Deretter snur de bunken og etser tilsvarende 2000 hull i silisiumlaget under piezoringene, og i dem fylles en patentert polymerblanding.
Les også: Ny speilrefleks med super-video
Herdes
Så herdes polymeren sammen med glasset uten at polymeren blir hard. Den er myk og formbar, men har samtidig glassets optiske egenskaper.
Når man setter spenning på den piezoelektriske ringen, trekker den seg sammen i takt med spenningen og former glasset konvekst.
Dermed har man en kontinuerlig formbar linse som kan erstatte dagens mekaniske systemer for fokusering.
TEST: Olloclip-objektiv til iPhone 4
Lynraskt
Bedriftens idé har slått an blant mobilkameraprodusentene.
Ikke bare er det nye autofokussystemet enklere, men også mye raskere enn dagens systemer: Selve linsen reagerer på rundt et tusendedels sekund.
Nå er produktet ferdig utviklet i to ulike størrelser for opptil 5 og 8 megapiksel sensorbrikker, og i høst skal det settes i produksjon ved Texas Instruments fabrikk i Dallas.
I tillegg til at selve ideen og utviklingen er norsk, er Polight norsk-finansiert.
Selskapet fikk inn 28 millioner kroner i fjor - et år som ikke var speselt hett blant investorer.
Les også: Smarttelefoner for eldre
Skaper ny progamvare
Horten-innovatørene har flere ideer for å utvikle dennye løsningen
– Nå arbeider vi sammen med Sintef for å bygge inn optisk stabilisering i linsen, og vi ser også på muligheten for å lage et system med optisk zoom, røper Dupont.
Dette skal gi mobilene egenskaper som de ikke har i dag, og Dupont ser for seg at dette vil etablere et fundament for mye ny innovasjon på programvaresiden.
Les også: Kameraene taper for mobilene