T2

Snart slipper du å lagre TV-programmer på egen opptaksboks

TV-leverandørene forbereder en ny revolusjon.

Bilde: Produsentene
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
21. apr. 2013 - 17:17

Streamingtjenestene for video har gjort sitt store inntog også på det norske markedet, med Netflix, HBO og Viaplay i spissen.

Videotjenester utgjør hele 50 prosent av trafikken i Telenors kjernenett, og da er tjenester som Telenor opererer CDN-tjeneste for (blant annet NRKs nett-TV og TV2 Sumo) holdt utenfor.

Gjør store grep

Brukervennligheten ved å kunne se det du vil når du vil er stor, men nå gjør også de tradisjonelle TV-leverandørene store grep på funksjonalitetsfronten.

Alle de fire største har omveltninger på gang, endringer som sannsynligvis vil gjøre like mye for vår TV-hverdag som PVR-ens inntog gjorde for noen år siden.

Først og fremst handler det mye om at et sentralt lager i stor grad overtar for lokal lagring i PVR-en. Det betyr at du ikke lenger trenger å tenke på å sette programmer på opptak, men fritt kan navigere i en programguide hvor alle programmer i alle kanaler er tilgjengelige, typisk med en ukes baklogg.

Videre vil du få tilgang til TV-programmene på flere og flere skjermer, enten via nettbrettet, mobilen eller en mikrodekoder på soverommet eller annet sted i huset som også kan strømme opptak fra hoveddekoderen.

Her er det riktignok ikke beint frem for TV-selskapene, da rettighetsspørsmålene med programselskapene er vanskelige.

Les også: Her kommer neste generasjon TV-standard

Canal Digital – Helt ny plattformDen nye kabeldekoderen til Canal Digital har åtte tunere. Det gjør at du kan ta opp tre programmer og se på et fjerde.
Canal Digital – Helt ny plattformDen nye kabeldekoderen til Canal Digital har åtte tunere. Det gjør at du kan ta opp tre programmer og se på et fjerde.

Canal Digital – Helt ny plattform

Canal Digitals nye kabel-tv-plattform har fått navnet T-WE, og er for tiden til test hos utvalgte kunder. Canal Digital opplyser at de ligger litt etter planen, men tjenestene skal lanseres nærmere sommeren.

For oss handler T-WE om å ta brukeropplevelsen ett skritt videre og sørge for at tradisjonell TV er tilpasset livet vi lever i dag. Det vil si at kundene nå i mye større grad slipper å planlegge TV-kvelden ut fra sendeskjema, eller som med PVR planlegge opptak, sier informasjonssjef Catharina Kokkim til Teknisk Ukeblad.

En helt ny PVR-dekoder har åtte tunere, noe som gir mulighet for å ta opp tre kanaler mens du ser på en fjerde.

Start Forfra lar deg starte sendingen forfra, uavhengig av om PVR-en, kanalen eller dekoderen sto på, mens opptak av 30 kanaler en uke bakover i tid vil være tilgjengelig fra et sentralt lager. Flere kanaler skal også legges til i arkivtjenesten etter hvert.

Tjenester som Youtube skal også lanseres på plattformen, og i neste fase kommer også Canal Digitals såkalte «hjemmenett», som lar deg flytte TV-innholdet enten til en ny minidekoder som ble lansert i januar eller til mobilen eller nettbrettet.

Fjernopptak gir også mulighet til å be dekoderen ta opp programmer fra mobilen, PC-en eller nettbrettet.

Kokkim lover også en forbedret TV-arkiv- og filmtjeneste, relaterte TV-anbefalinger og en fjernkontroll med RF-støtte, slik at selve dekoderen kan gjemmes vekk i skapet.

Les også: TV-en kan forstyrres av de nye 4G-frekvensene

Nytt på parabol

Også parabol-tilbudet hos Canal Digital står foran en stor utvikling, med en løsning fra Cisco-eide NDS Group.

Her loves en sømløs opplevelse mellom ulike enheter og tilgang til programmer enten lineært på TV-en, via harddisk eller fra et sentralt lager. Detaljene holdes imidlertid tett til brystet, og det samme gjelder lanseringsdatoen, som foreløpig ikke er besluttet.

– Den nye plattformen kombinerer det beste fra satellitt-tv og bredbånd. Målet er å skape en helt ny form for tv-opplevelse, sier informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital.

Nylig ble tjenesten Follow Me lansert på dekoderne fra ADB, slik at du kan flytte innhold mellom ulike TV-er i huset og se opptak fra PVR-en i stua på andre dekodere i hjemmet.

Canal Digital er også i ferd med å bygge ut arkivtjenestene sine med mer innhold i HD, og det samme gjelder leiefilmtilbudet.

Både kabel- og parabolkunder med familiepakken har også tilgang til 13 kanaler som kan sees live på nett, blant annet TVNorge-kanalene (TVN, Max, Fem og Vox), Disney-kanalene og BBC.

Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Altibox – Relanserer ChillAltibox kommer med en ny utgave av tjenesten Chill, som lar deg streame direkte-tv til PC-en, mobilen eller nettbrettet.
Altibox – Relanserer ChillAltibox kommer med en ny utgave av tjenesten Chill, som lar deg streame direkte-tv til PC-en, mobilen eller nettbrettet.

Altibox – Relanserer Chill

Hos Altibox er de opptatt av å fremheve at de absolutt ikke ser på streaming-tilbudene som konkurrenter, men heller aktører som er med på å understøtte behovet for båndbredde fremover.

– Vi er den eneste aktøren som har inngått et formelt samarbeid blant annet med Netflix, og er glade for at det finnes mye innhold på internett som driver båndbredde på den infrastrukturen vi driver og mener Norge må ha, sier produktdirektør Øyvind Lundbakk i Altibox.

Altibox-kundene har allerede nytt godt av tjenesten Chill i et drøyt år, som lar dem se lineær-TV på nettbrettet, PC-en eller mobilen. Denne tjenesten skal nå utvides og relanseres.

– Vi jobber med å øke kundeopplevelsen og funksjonaliteten. Chill blir knyttet tettere opp mot dekoderen, slik at kunden for eksempel kan styre dekoderen fra nettbrettet. Vi vil også knytte den opp mot vår filmtjeneste, så kundene får se trailere og lage huskelister i VOD-portalen, sier Lundbakk, som også kan love Android-støtte om ikke lenge.

Han peker imidlertid på rettigheter som den store utfordringen både for TV på flere skjermer og for sentrale opptakslagre.

Altibox har foreløpig ingen maskinvarenyheter å presentere, men understreker at de investerer stort i utvikling og Altibox Lab.

Les også: Her er Samsungs Apple TV-konkurrent

RiksTV – Mer i godteposenEkstra-godteposen til RiksTV får mer innhold.
RiksTV – Mer i godteposenEkstra-godteposen til RiksTV får mer innhold.

RiksTV – Mer i godteposen

Bakkenett-operatør RiksTV fremhever at de kombinerer vanlig kringkasting med kringkasting over internett via underholdningsportalen Ekstra, med tjenester som filmleie, musikktjenesten Beat og TV2 Sumo, VGTV og Youtube på TV-en.

På TV2 Sumo kan kundene se utvalgte programmer syv dager tilbake i tid, og flere kanaler blir tilgjengelige på samme måte etter hvert, blant annet Disney Channel og TVNorge-kanalene.

Informasjonssjef Jens Petter Gjelseth i RiksTV sier de også vurderer strømming mellom en mottaker og en annen i husstanden, men at de fra før har konseptet med «en pris – TV fire steder», hvor hvert rom kan ha sin dekoder.

– Hva som skjer videre med RiksTVs muligheter til å se tv på andre plattformer enn tv-skjermen, kan jeg dessverre ikke fortelle mye om foreløpig. Vi vurderer slike løsninger på samme måte som vi ser på alle andre muligheter som åpner seg med teknikken i disse nye hybridmottakerne, sier Gjelseth.

RiksTV er også aktøren som foreløpig har kommet lengst med å tilby kundene fritt valg av kanaler. Her kan du velge fritt i kanalmenyen (utenom typisk pay-per-view som film, sport, etc) for mellom 20 og 40 kroner per kanal per måned.

TEST: En av de råeste TV-ene på markedet

Get – Mikroboks og valgfrihetBåde Gets nye mikro-dekoder og bærbare enheter skal kunne streame fra hoveddekoderen i stua. Et sentralt lager er også på trappene hos Get.
Get – Mikroboks og valgfrihetBåde Gets nye mikro-dekoder og bærbare enheter skal kunne streame fra hoveddekoderen i stua. Et sentralt lager er også på trappene hos Get.

Get – Mikroboks og valgfrihet

Direktør for samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby, har ingen konkrete datoer å komme med, men lover mye av det samme som konkurrentene gjør.

Han lover tilgang både til streaming-tjenester og innhold fra PVR-boksen i stua både på Gets nylig lanserte mikrodekoder, på nettbrettet og smarttelefonen, og en Chill-liknende løsning er for tiden ute på kundetest og skal lanseres om «ikke lenge».

Anbefalinger basert på det du og vennene dine har sett på før skal gjøre det enklere å navigere i multimediajungelen, og et sentralt opptakslager er også i emning.

– Vi mener det beste er en kombinasjon, hvor noe blir lagret lokalt hos kundene i PVR-boksen og noe blir lagret i «skyen». Med denne kombinasjonen får man det beste fra to verdener – hurtigheten og rask tilgang lokalt og fleksibiliteten og enkelheten ved sentraliserte funksjoner, sier Husby.

Han påpeker at Get satte standarden for PVR-bokser, og at ambisjonen ikke nødvendigvis alltid er å være først, men å levere de beste løsningene.

Det inkluderer også det Husby kaller «markedets beste valgfrihet på TV», ved at kundene selv får velge kanalene i grunntilbudet blant et stort antall kanaler. Dette skal skje før sommeren .

Dagens Get-PVR vil få ny programvare som skal støtte en del av den nye funksjonaliteten, mens en ny boks vil gi tilgang til alt.

Viasat - Satser hardt på Viaplay

Presseansvarlig Øystein Hygen Christensen i Viasat sier at de har satset mye ressurser på å utvikle Viaplay både som en hybridtjeneste i TV-mottakerne og som en nettbasert underholdningsportal man kan se på hvilken skjerm som helst.

– I HD-mottakerne våre får man i tillegg tilgang til opptak fra et stort utvalg av programmer fra en rekke av våre samarbeidende TV-kanaler. Viasat tilbyr såkalte play-kanaler fra nitten TV-kanaler, sier han.

Viasats kunder får også tilgang til TV3s programmer før de går på lufta og til TV2s programarkiv på HD-mottakerne. Viaplay er inkludert kostnadsfritt til alle Viasats TV-abonnementer.

– Vårt hovedfokus er derfor å sikre at vi fortsatt gir kundene de beste TV-opplevelsene når som  helst og uansett skjerm.

Les også:

TEST: Kan Viaplay hamle opp med Netflix og HBO?

TEST: TEST: Den nye riksmottakeren

Europeisk TV-kanal sender Ultra HD  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.