Satellitten SORCE har sammen med andre satellitter i over ett år nå gitt oss nye målinger av Solens utstråling og hvordan denne varierer.
Dermed kan vi bedre forstå hvordan Solen bidrar til klimavariasjoner og hvordan den påvirker ozonmengden i Jordens atmosfære.
SORCE observerte også variasjoner i Solens utstråling under de voldsomme solstormene vi hadde i fjor høst. Denne uvanlige høye solaktiviteten ble gjenstand for enorm mediedekning p.g.a. de effekter disse hadde på teknologiske systemer og mennesker i rommet.
Da de tre uvanlig store solflekkene var synlige på overflaten, målte SORCE at utstrålingen fra Solen ble redusert med hele 0.3%. For å sette dette i perspektiv: sist Jorden opplevde en slik reduksjon i utstrålingen var under den Lille Istid for litt over 300 år siden. Den gangen varte denne reduksjonen i 50 år. I fjor varte den bare i 1 uke slike at de klimatiske variasjonene uteble. En slik variasjon må opprettholdes over flere år for å gi betydelige klimatiske endringer på Jorden.
Dersom vi ønsker å kartlegge hvordan Solen påvirker klimaet på Jorden, er det helt vesentlig at vi opparbeider oss bedre kunnskap om variasjoner i Solens utstråling på alle tidsskalaer - fra minutter til flere titalls år. Vi må også forstå hvordan Solens utstråling varierer i de ulike bølgelengdeområdene, slik som i ultraviolett og røntgen.
Soles totalutstråling er bare blitt målt siden 1978, mens UV strålingen bare er blitt observert de siste 10 år. Instrumentene på SORCE har gitt oss bedre og mer nøyaktige målinger, særlig av UV strålingen som absorberes høyt oppe i Jordens atmosfære.
Variasjoner i UV strålingen er meget viktig å forstå da slike variasjoner vil forandre den kjemiske sammensetningen i Jordens atmosfære, forandre temperaturen der og gi variasjoner dynamikk og strømningsmønstre. F.eks vil variasjoner i UV strålingen gi vesentlige variasjoner i mengden ozon i Jordens atmosfære. Alle disse nevnte effektene kan gi klimatiske variasjoner.
Satellitter som SORCE og SOHO gir oss dermed unike observasjoner som i fremtiden vil kunne gi oss bedre svar på hvor mye av den observerte globale oppvarmingen som skyldes Solen. Dette er helt avgjørende for å kunne bestemme hvor mye oppvarming som skyldes menneskeskapte utslipp av drivhusgasser og jordarealforandringer på Jorden.
Dagens klimamodeller må ta hensyn til variasjoner i Solens UV strålning for å kunne gi et bedre bilde hva bidragene fra Solen.