Miljøvernministeren har bedt Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) vurdere en panteordning på små elektronikkprodukter som mobiltelefoner og sparepærer.
Tydeligvis har han satt seg inn i rapporten "Et Norge uten miljøgifter" som han fikk overlevert i november i fjor: Vil ha panteordning for småelektronikk
– Vi er elendige
Han sier vi er verdensmester i håndtering av flasker og bokser, hvor vi får inn 99 prosent i retur, og også veldig gode på innsamling av hvitevarer.
– Men vi er elendige på småelektronikk og må finne et innsamlingssystem med en panteordning for egnete typer småelektronikk, sier Erik Solheim til Dagens Næringsliv.
Finner Klif en løsning, kan Norge bli det første landet i verden med pant på småelektronikk.
Les også: Nordmenn dårlig på mobilretur
Skeptisk bransje
I dag er innsamlingsgraden for småelektronikk på mellom 30 og 35 prosent.
Elektronikkbransjen er imidlertid skeptiske til pant, og administrerende direktør Synnøve Bjørke sier til Dagens Næringsliv at det er flere løsninger, og at hun forutsetter at dette utredes skikkelig for å finne den beste måten å samle inn elektronikk på.
Bjørke ser helst at det innføres en frivillig ordning basert på holdningsskapende kampanjer.
------------------------------------------------------------------------
PRESISERING FRA MD (lagt til 19. jan. kl. 11:18):
Miljøverndepartementet presiserer at Erik Solheim kun vil ha en panteordning dersom bransjen selv ikke finner en løsning på den lave returen av småelektronikk:
– Det han sa i møtet Dagens Næringsliv referer til, var at en panteordning vil vurderes dersom bransjen ikke øker innsamlingsgraden kraftig i løpet av året, sier politisk rådgiver Audun Garberg til Teknisk Ukeblad.
– Solheim har bedt Klif om å utrede hvordan en panteordning kan løses, så vi kan ha en slik ordning så klar som mulig dersom innsamlingen ikke blir kraftig økt. Men dette er og blir bransjens ansvar, så vi satser på at de løser problemet på egenhånd, sier Garberg.