Erik Solheim snakket absolutt ikke om noen månelanding da han tok opp CO 2-fangst for norske lærere i dag.
Nå er Norge en småputtnasjon i energiverdenen, og det har større virkning å rense CO 2 fra verdens mange kullkraftverk enn noen få gasskraftverk i Norge.
Perspektiver
- Det er viktigere å rense CO 2 fra kull enn fra gass fordi dette er en mye større energikilde i verden, sier han til TU.no.
Solheim snakket i dag om hvorfor realfag er viktig for å løse klimautfordringene på NHOs motivasjonsdag for lærere:
- Bare ved å forstå klimaendringene kan vi løse dem, og vi trenger realfag for å utvikle teknologiske løsninger.
Les også: Skolene stryker på regjeringens krav
Vil bidra innen skipsfart
Miljø- og utviklingsministeren la særlig vekt på polforskning og miljøsatsinger innen skipsfart som noe Norge kan bidra med i internasjonal sammenheng.
- Vi kan ikke bli verdensledende i alt, men vi ønsker å bli det innen polforskning og skipsfart. Verden bryr seg lite om hva vi gjør innen fly- og biltransport, men Norge er en av verdens største skipsfartnasjoner. Hva slags standarder vi setter her er fundamentalt for internasjonale bedrifter.
Renser heller kull
Da han tok opp CO 2-fangst var det kullkraft han fokuserte på, ikke gasskraft.
- Ingen kan legge ned veto mot kullkraft, så lenge verdens viktigste nasjoner, USA og Kina, vil bruke det. Da er CO 2-fangst den eneste løsningen, var budskapet.
Annen teknikk
Men teknologien på CO 2-fangst fra kull er annerledes enn den fra gass. Det er et mer konsentrert innhold av karbondioksid i utslippene fra kullkraftverk enn fra gasskraftverk.
- Er det forsvarlig å bruke så mye penger på å rense CO 2 fra gasskraftverk når det er en annen teknologi for dette enn det er for kullkraft?
- Det har aldri vært aktuelt å rense CO 2 fra kull i Norge fordi vi ikke har kullkraftverk. Vi håper at teknologien fra gasskraftverk kan ha en overføringsverdi til kullkraft. Det kan virke som det er vanskeligere å rense CO 2 fra gass enn fra kull fordi det er en en lavere tetthet av CO 2 i utslippene. Dersom dette kan gjøres med gass kan det i hvert fall gjøres med kull, svarte Solheim.
Les også: EU sier ja til CO2-støtte på Mongstad
Norge små
- Betyr det at Norge med denne teknologien egentlig ikke er særlig viktig i internasjonal sammenheng?
- Norge er viktige i forhold til at vi bare er 4,5 millioner mennesker, men det er klart at det viktigste bestemmes og avgjøres i Europa og USA.
Solheim mener at Norge kan spille en rolle i de internasjonale klimaforhandlingene.
- Men vi spiller best inn hvis vi gjør noe på hjemmebane. Forhandlerne fra de store landene som India og Kina glemmer ikke å spørre hva i har gjort i Norge, sier han.
Les også: Solheims skryteliste