KRAFT

– Solkraftforskning brukes som unnskyldning for å ikke gjøre noe

Nesten like ille som å si at man skal utrede det, mener Solkraftforeningen.

Forholdene for solenergi er like bra i Norge som i våre naboland, men vi har kun installert en brøkdel av det som er gjort i Sverige og Danmark.
Forholdene for solenergi er like bra i Norge som i våre naboland, men vi har kun installert en brøkdel av det som er gjort i Sverige og Danmark. Bilde: Mona Sprenger
Øyvind LieØyvind LieJournalist
11. nov. 2013 - 13:04

På en høring på Stortinget torsdag etterlyste styremedlem Thor Christian Tuv i Norsk Solenergiforening handling for å få fart på utbyggingen av solenergi i Norge.

– Forskning er alltid bra og alltid riktig, og vi skal ha mer forskning i Norge. Men forskning er dessverre lett å bruke som unnskyldning for å ikke gjøre noe. Man hører mange ganger at man sier at vi trenger ikke å gjøre noe i Norge, men vi skal i hvert fall forske på solenergi. Det er noen av de feigeste uttalelsene jeg hører, for det er en argumentasjon for å ikke gjøre noe.

– Det er nesten like ille som å si at man skal utrede det. Her i Norge må vi først og fremst implementere det og sette i gang og gjøre. Det er det det dreier seg om. Forskning er selvfølgelig bra, og man må for all del støtte forskningsmiljøene, sa Tuv.

Lite utbredt

Fordelene er med solceller er ifølge Tuv mange. Man får miljøriktige bygg, man slipper diskusjonen om biologisk mangfold og skade av fornminner som man ofte får ved andre typer kraftutbygginger.

Men han mener Norge er så håpløst etter resten av Europa at det er til å gråte av. Bruk av solenergi er nemlig lite utbredt i Norge sammenlignet med våre naboland, til tross for at den årlige mengden solinnstråling er sammenlignbar.

For nett-tilknyttede solcelleanlegg var det i 2012 installert ca. 0,1 m2 per 1000 innbyggere i Norge, mens Sverige hadde rundt 13 m2 per 1000 innbyggere og Danmark rundt 467 m2 per 1000 innbyggere.

– Det er på tide å starte opphentingen og gjøre så vi kommer forbi oppstartskostnadene. Deretter vil industrien og bransjen gå videre av seg selv, sa Tuv.

Les også: Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard

Daglig leder i Fusen og styremedlem i Norsk Solenergiforening, Thor Christian Tuv, her ute i felten, mener det raskt må komme investeringsstøtte på plass for at markedet for solceller i Norge kan sparkes i gang.
Daglig leder i Fusen og styremedlem i Norsk Solenergiforening, Thor Christian Tuv, her ute i felten, mener det raskt må komme investeringsstøtte på plass for at markedet for solceller i Norge kan sparkes i gang.

Dyr transport

Han fortalte at aktører som installerer solcelleanlegg i Norge, har samme råvarekostnader for solcellepaneler som et gjennomsnittlig tysk selskap. Men transportkostnadene blir høye.

– Det stativet som er brukt for å montere solcellepanel på Evenstad koster 3500 euro når du kjøper det i Tyskland og så koster det tusen euro å flytte det til Norge når man kjøper ett. Hadde man kjøpt ti eller tjue eller femti samtidig, kunne man kjøpt transport fra Tyskland til Norge og det hadde kostet ca. 2000 euro. Skalaeffekten er helt dramatisk, sa Tuv.

Derfor bør det ifølge Tuv legges til rette for mer solenergi umiddelbart.

– Vi kan bygge dette nå, vi trenger ikke FoU. FoU er alltid bra, men her kan vi bare implementere, kopiere og ta igjen de andre, sa Tuv.

Les også: Det skal bli enklere å få betalt for å produsere solkraft hjemme

– Subsidiefritt om 5 år

For å sparke markedet i gang trengs det imidlertid ifølge Tuv en investeringsstøtte på 40 prosent. Ordningen med skattefradrag for enøk-investeringer som regjeringen har varslet, vil han også at solenergiutbyggerne skal få nyte godt av.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper han hvorfor investeringssøtten må til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det blir som om den første passasjeren må betale både for bussen, veien og alle bensinstasjonene. Vi må komme i gang, så vil kostandene komme ned.

– Vil solkraft da bli lønnsomt selv uten subsidier når volumet blir stort nok?

– Ja. Utvilsomt. I løpet av en femårsperiode bør subsidiene være null. På denne tiden må vi klare å få et såpass stort volum i Norge at vi kan komme ned på et europeisk kostnadsnivå, sier Tuv.

Les også:

Nytt vindu kan generere strøm

Googles solvarmekraftverk har startet opp

Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.