Chile gjør som mange andre land og bygger ut nye kraftverk gjennom auksjoner, hvor den som leverer den billigste kraften får garantert salg av elektrisiteten i mange år framover.
Onsdag ble en historisk avtale inngått i det som skal ha vært den største auksjonen for kraftkontrakter i Chiles historie: En av verdens billigste kraftkontrakter for fornybar energi noensinne - uten subsidier, ifølge Bloomberg new energy finance.
Energikilden? Solkraft.
Det går ikke fram hvorvidt Bloomberg energy finance også inkluderer kontrakter med norsk vannkraft i kåringen. Sol-kontrakten var uansett nesten halvparten så kostbar som en kontrakt som ble inngått for kullkraft i samme auksjon.
Det spanske solenergi-utviklingsselskapet Solarpack Corp. Technologica inngikk en kraftavtale med chilenske myndigheter til en kraftpris på 29,1 dollar per megawattime.
Det tilsvarer en norsk el-pris på rundt 24 øre per kilowattime.
Kraften skal leveres fra den kommende solparken Granja Solar (120 MW), som skal bygges i Tarapaca i Atacama-regionen i Chile.
Rekordprisen bryter forrige prisrekord fra mai i år, på 29,9 dollar per MWh, eller 2,99 cents per kilowattime, for kraften fra en kommende solpark i Dubai.
Til sammenligning er el-prisen for en bolig i USA rundt 12 cents per kilowattime, ifølge Thinkprogress.
Omstridt: Sverige innfører skatt på solcelleanlegg
Verdens høyeste innstråling
Atacama-ørkenen i Chile, hvor den kommende solparken skal ligge, er ifølge den Inter-amerikanske utviklingsbanken IDB det stedet på jorden med den absolutt høyeste solinnstrålingen.
Dette og flere andre forhold gjør at solcelle-ekspert Bjørn Thorud i Multiconsult ikke er overrasket over prisrekorden.
- Chile har noen av de beste solressursene i verden. De har mange tørre områder som ligger høyt hvor atmosfæren er tynn og solinnstrålingen er god, samtidig som landet ligger på en gunstig breddegrad. Men det er ikke den eneste forklaringen, sier Thorud.
En annen fordel er at prisen på landarealene i ørkenområder er nær null, mens det for eksempel i Europa er rift om landarealene som sender prisene både for kjøp og leie i været.
- Solnasjonene knuser Norge: Derfor får vi ikke solkart for hele landet
Enkelt og billig
Chilenske myndigheter har gjort det enkelt å bygge ut solkraft ved å forenkle regelverk, og skal være et av de billigste landene i verden for privatpersoner å bygge ut og bruke egen solenergi.
Thorud regner med denne ukens prisrekord vil bli slått, og utelukker ikke at Chile stikker av også med kommende rekorder.
- Det er flere ting som må til for å oppnå så gode kraftpriser vi ser her. Selskapet som står bak må ha en god innkjøpsavtale og effektiv byggeprosess. Dessuten må finansieringsløsningen være god, og disse varierer kraftig i mange land, sier Thorud.
- Afrikanske land, for eksempel, har langt høyere priser på solkraft enn mange andre steder på grunn av høye finansieringskostnader og risiko. Land med lav valutarisiko og lave rentekostnader får de billigste solparkene, forklarer Thorud.
Mest solkraft i Sør-Amerika
Chile har firedoblet solkraftutbyggingen siden 2013 til totalt 1000 megawatt koblet til nettet i 2016. Ifølge Thinkprogress er ytterligere 2000 megawatt under bygging.
Prisen på kullkraft var nesten dobbelt så høy i samme auksjonsrunde, ifølge samme medie.
Toppsjef for den chilenske fornybarorganisasjonen Acera, Carlos Finat, mener den lave prisen sender et viktig signal:
- Auksjonen er et sterkt varsel om at energibransjen fortsetter overgangen til fornybar energi og at selskaper raskt må tilpasse seg transformasjonsprosessen, sa Finat ifølge Bloomberg.
- Chile har verdens høyeste solinnstråling, 3.000 kilometer kystlinje og store elver, så forholdene ligger til rette for å øke fornybarressursene, sa energiminister Maximo Paxcheco på en pressekonferanse i forbindelse med kraftauksjonen, ifølge Bloomberg Markets.
Selskapet Solarpack, som skal bygge ut rekordparken, har allerede fire solparker i Chile, inkludert Calama Solar (1,1 MWp) i Atacama-ørkenen. Dette skal ha vært den første industrielle solparken i Sør-Amerika som ble bygget uten subsidier, ifølge selskapet.
- Norsk sol-eksplosjon: – Vi har ristet på ketchup-flasken i tre år. Nå løsner det