OLJE OG GASS

Spår tidobling av oljevirksomheten i nord

Omfanget av olje- og gassvirksomheten i Nord-Norge kan øke fra 30 milliarder i år til det tidobbelte i 2030.

Olje- og gassvirksomheten i nord kan øke til 300 milliarder kroner i 2030.
Olje- og gassvirksomheten i nord kan øke til 300 milliarder kroner i 2030. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
10. okt. 2012 - 12:43

Nordnorske leverandører kan stå for en firedel av leveransene de kommende ti årene.

Det er blant de oppsiktsvekkende og optimistiske konklusjonene i en analyse Rystad Energy har gjort på oppdrag for Pro Barents, PetroArctic og Kunnskapsparken nord.

Framstillingen viser at markedet for regionale leveranser vil øke både i Barentshavet og Norskehavet. Med de allerede vedtatte utbyggingene vil de doble seg de kommende tre årene.

I tiårsperioden fram til 2012 vil leverandører i Nord-Norge kunne stå for 25 prosent av leveransene.

Les også: Statoil tredobler arktisk forskning

Barentshavet størst

Rystad Energy tror også at Barentshavet og Norskehavet samlet vil være en større leverandør av olje og gass enn Nordsjøen, og at Barentshavet om 20 år vil være den største oljeprovinsen.

– Vi vet ikke 100 prosent fordelingen av dette. Men gjennom de siste funnene i Barentshavet er det helt innlysende at man har knekt koden for Barentshavet. Det gir helt andre perspektiver på hva som finnes der enn hva man hadde for få år siden, sier samfunnskontakt for Norsk Olje og Gass (tidligere OLF) i Nord-Norge, Geir Seljeseth til NTB.

Ny situasjon

Analysen blir presentert i Tromsø onsdag som en opptakt til LOs årskonferanse for olje og gass. Leder for LOs olje- og gassutvalg, Frode Alfheim, mener analysen underbygger at det har skjedd et omfattende skifte i oljevirksomheten i nord.

– Nå kan man planlegge på en helt annen måte enn da vi hadde to sikre felt Nornefeltet i Norskehavet og Snøhvit i nord. Nå er det så mye at både utdanning for ungdommen, bedriftsetableringer og investeringer i næringslivet nå kan komme på en helt annen måte enn bare for få år siden, sier Alfheim, som også er nestleder i fagforbundet Industri Energi.

Ringvirkninger

Når det nå ikke lenger er et spørsmål om, men når enda tyngre nordnorske etableringer innen olje- og gassbransjen kommer, vil det ifølge Norsk Olje og Gass nødvendigvis måtte dryppe mye på regionale og lokale aktører.

– Det er politisk umulig for olje- og gassbransjen å ikke skape ringvirkninger på land når vi går inn i et område. Det betyr ikke at vi skal ha jernverk eller ilandføring på hvert et nes. Men at det skal skapes aktivitet på en bred front. Det er bare å se på Sandnessjøen og Hammerfest hva ett funn på hver plass har ført til. Vi får ikke et nytt Stavanger i Nord-Norge. Vi vil få mange små Stavanger. Det er ikke logisk med alt på en plass, sier Geir Seljeseth.

Les også:

Forskningsfartøy kan gi ny kunnskap om Arktis

Vil ha ut mer olje med nytt forskningssenter

Lundin bruker 28 milliarder på norsk sokkel

– Det blir ingen boring på Nordpolen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.