KRAFT

Sparepærer holder ikke hva leverandørene lover

Sju av 11 leverandører må forbedre produktene eller stanse salget.

SPAREPÆRETEST: Mindre lys og feil energimerking var resultatet avet tilsyn NVE kjørte overfor sparepæreprodusenter.
SPAREPÆRETEST: Mindre lys og feil energimerking var resultatet avet tilsyn NVE kjørte overfor sparepæreprodusenter.
30. apr. 2013 - 15:25

NVE gjennomførte i fjor test av elleve ulike sparepærer, for å sjekke om produktet svarte til kravene til energieffektivitet, om sparepærene svarte til løftene på produktinformasjonen og hvorvidt energimerkingen var oppfylt.

Resultatet av testen er nå offentliggjort, og konklusjonen er at produsentene bak hele sju av elleve sparepærer må endre på produktene eller markedsføringen,  eventuelt stanse salget.

Fra A til B

Et laboratorie i Danmark målte hvilken mengde lys hver lampe ga, og effekten (watt) av lampen. Testene ble utført ved å måle 20 lyskilder av samme produktmodell. Gjennomsnittsverdien av målingene er resultatet.

  • Testen avslørte av sparepæren Sparsam fra Ikea ga 19 prosent mindre lys enn oppgitt på emballasjen, og dermed heller skulle hatt energiklasse B enn A.
  • Sparepærene North Light hos Clas Ohlson og Luxram ga henholdsvis 7 og 12 prosent mindre lys enn emballasjen lovet.
  • Illum fra Lampemagasinet hadde ikke energimerking på emballasjen i det hele tatt, slik økodesignforskriften og forskrift om energimerking krever.

Illum var også sammen med sparepæren Fixit fra Jernia, den som hadde flest feil og mangler.

Energieffektiviteten var det imidlertid ikke mye å klage på.

- Alle lampene i testen tilfredstilte gjeldende krav til energieffektivitet, det vil si at energiforbruket var akseptabelt i forhold til mengden lys som lampen ga, sier leder for energibruksseksjonen i NVE, Birger Bergesen.

Les også: Gjør telyset til flomlys

Lumen, ikke watt

Nå som glødepæren fases ut, er det andre ting enn 20, 40 eller 60 W forbrukerne må se etter. Når det kommer til sparepærer er det lumen som gjelder.

- Ettersom det er ny teknologi i produktene som overtar, er det nå viktigere å angi hvor mye lys (lumen) hver lampe gir, framfor hvor mye strøm (watt) den bruker, sier Bergersen.

Les også: Vi kan spare energi tilsvarende 40 Alta-kraftverk

Kompetente valg

Hensikten med kravene i økodesigndirektivet og forskrift om energimerking, er at forbrukerne skal kunne velge riktig produkt til sitt behov, og være i stand til å sammenligne de ulike produktene.

Alle sparepærene ble innkjøpt hos større butikkjeder i Osloområdet.

Samtlige av produsentene har opplyst overfor NVE at de vil rette seg etter kravene, eller stanse salget av de aktuelle sparepærene.

Les også:

Overfører 3 Gbps fra taklampa

Vil navigere med LED-lys

– LED blir den mest effektive lyskilden  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.