OLJE OG GASS

Sparetiltak medvirket til oljekatastrofen

En eksplosiv brann fikk i april i fjor ojeriggen Deepwater Horizon til å synke i Mexicogolfen og store mengder olje lekket ut fra brønnen.
En eksplosiv brann fikk i april i fjor ojeriggen Deepwater Horizon til å synke i Mexicogolfen og store mengder olje lekket ut fra brønnen. Bilde: Scanpix / Reuters
6. jan. 2011 - 07:31

Kommisjonen retter i sin sluttrapport en anklagende pekefinger mot BP og deres partnere Halliburton og Transocean og slår fast at sparetiltak gikk ut over sikkerheten.

20. april oppsto det en eksplosiv brann på oljeplattformen Deepwater Horizon, som til slutt sank. Store mengder olje lekket ut fra Macondo-brønnen, og de miljømessige konsekvensene ble katastrofale.

Økte risikoen

BP og deres samarbeidspartnere manglet et skikkelig sikkerhetssystem, konkluderer granskingskommisjonen.

– Mange av beslutningene BP, Haliburton og Transocean fattet, økte risikoen for en Macondo-utblåsing og sparte disse selskapene for betydelig med tid og penger, heter det i rapporten.

Granskingskommisjonen ble opprettet av president Barack Obama mens utslippene fortsatt pågikk, i et forsøk på å finne årsakene til katastrofen og utarbeide nye retningslinjer for oljeindustrien i området.

Legges til grunn

Kommisjonen har ikke myndighet til å straffe selskap som har opptrådt klanderverdig, ei heller utforme nye regler, men konklusjonene de trekker vil bli lagt til grunn både for erstatningssøksmål i forbindelse med katastrofen og utforming av framtidige regler.

Sluttrapporten trekker andre konklusjoner enn kommisjonen gjorde i sin foreløpige rapport i november. Den konkluderte med at BP og de andre selskapene ikke hadde gått på akkord med sikkerheten for å spare penger.

Klart for Statoil

Onsdag ble det kjent at Statoil får gjenoppta sin leteboring i Mexicogolfen etter å ha fått ny tillatelse fra amerikanske myndigheter.

Statoil hadde to rigger operative da forbudet ble innført i fjor vår. Den ene riggen borer nå utenfor Egypt. Den andre er innleid av ExxonMobil i Mexicogolfen. Statoil har derfor ikke ledige rigger tilgjengelig akkurat nå, men vil starte leteboring så snart det er praktisk mulig.

Boreforbudet ble opphevet i oktober, men det ble ikke utstedt boretillatelser. Det har skjedd nå, og Statoil kan sammen med tolv andre selskaper fullføre boringen på det som blir betegnet som en håndfull brønner.

Statoil produserer i dag 65.000 fat oljeenheter i døgnet i Mexicogolfen, og har investert mer enn 11 milliarder dollar i oljeleting og produksjon i golfen. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.