BYGG

Sparte 20.000 per hus på isolasjonsmetode - må betale milliarderstatning

Svensk byggeselskap tapte i retten.

Et svensk byggeselskap er dømt til å betale for fuktskader etter å ha brukt en 1-trinnstetting i mellom 15.000 og 30.000 boliger. Illustrasjonsfoto.
Et svensk byggeselskap er dømt til å betale for fuktskader etter å ha brukt en 1-trinnstetting i mellom 15.000 og 30.000 boliger. Illustrasjonsfoto. Foto: Joachim Seehusen
6. jan. 2016 - 06:00

Det svenske byggefirmaet Myresjöhus har handlet uaktsomt og benyttet seg av en byggemetode som førte til store fuktskader.

Det er konklusjonen til Høyesterett i en ny dom i Sverige, skriver ingeniøren.dk.

Selskapet har ført opp mellom 15.000 og 30.000 bygg med en billig byggemetode som har forårsaket svært store skader, står det i dommen.

Godkjent byggemetode

Metoden selskapet har benyttet seg av, består av en 1-trinnstetting uten ventilasjon mellom fasadens ytterste lag og resten av konstruksjonen.

Metoden er godkjent i Sverige, og dommen overrasker derfor administrerende direktør i Myresjöhus, Joakim Henriksson.

– Dette betyr at vi ikke lenger kan stole på godkjennelsene i byggebransjen, sier han til Ingeniøren.

Dommen slår fast at det ikke finnes noen grunn til å tro at selskapet ikke var klar over risikoen ved å benytte seg av metoden.

Milliardregning

Det er foreløpig ikke sikkert hvor mange av husene som vil få problemer. Men i en undersøkelse gjennomført for et drøyt år siden kom det frem at 55 prosent av husene som er undersøkt, har behov for å skifte ut hele eller deler av fasaden på grunn av fuktskader.

Det kan, ifølge ingeniøren.dk, føre til at Myresjöhus må ut med opp til 400.000 kroner for hvert av disse husene, noe som vil bety en milliardregning for selskapet.

Ingeniøren skriver videre at selskapet ikke sparte mer enn 20.000 kroner per hus, på å velge metoden.

Lover 80 prosent kortere byggetid: Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»

Annen bruk i Norge

Forskningssjef Jan Olav Hjermann ved Sintef Byggforsk er kjent med metoden, og forteller at den også benyttes i Norge.

– Forskjellen er at den her i all hovedsak brukes til etterisolering av eldre mur- og betongbygg, sier han.

Hjermann forklarer at 1-trinnstetting generelt er mer sårbart enn 2-trinnstetting, og derfor bare bør benyttes dersom man tar spesielle forholdsregler. Han viser til Sintefs egen håndbok om temaet, hvor det står:

Fasadesystemer med puss på isolasjon egner seg best ved utvendig varmeisolering av mur- og betongvegger, enten ved etterisolering eller ved nybygging. Puss på isolasjon på lette bindingsverksvegger bør bare benyttes dersom man tar spesielle forholdsregler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Ulike godkjenninger

Hjermann har ikke kjennskap til at det har oppstått den type problemer som det svenske selskapet nå er dømt for, i Norge.

– Puss på isolasjon har, slik vi kjenner saken, i Norge bare i liten grad blitt brukt på småhus, som er der problemene har oppstått i Sverige, sier han.

Hjermann forteller at han ikke kjenner den svenske rettsaken utover det som står i mediene, og dermed ikke kan uttale seg om godkjenningen det vises til i dommen.

– Jeg kjenner ikke til de godkjenninger som omtales for Myresjöhus, og hva de omfatter. Det fremkommer ikke av den informasjonen jeg har sett, om de omtalte godkjenningene omfatter testing av slagregnspåkjenninger slik alle godkjenningene i Norge omfatter, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.