Å vise til urimelige lønnsforskjeller. Å argumentere for at slike lønnsforskjeller er urettferdige.
Det er rådet fra Hans Otto Frøland, historieprofessor ved NTNU. Frøland har forsket på lønnsdanning og lønnsfastsettelse.
Les også:
– I en markedsorientert kultur bør du vise til etterspørselen etter arbeidskraft, og peke på at arbeidsgiver kan miste ansatte. I nedgangstider er dette mer problematisk, sier han til Teknisk Ukeblad.
Lik, likere
Likhetsidealet står sterkt i sosialdemokratiske Norge.
– I en kultur hvor likhet er en norm, er det lurt å påberope seg urettferdigheter og urimeligheter, sier professoren.
I stat og kommune, der lønnsforhandlingene i stor grad er kollektive, er situasjonen en annen.
– I offentlig sektor har det sjelden lykkes å få regjeringen til å etablere særordninger for særgrupper. I stedet er det lurt å få på plass resultatavhengige bonuspremier som tilfaller hele kollektivet når de utløses, sier han.
Han understreker at flere forhold spiller inn, deriblant markedsmessige og makroøkonomiske forhold samt lønnstakergruppenes størrelse, lønnsnivå og gjennomslagskraft.
Flere valg
Geir Dølvik, divisjonsdirektør i Manpower Professional Engineering, mener flere valgmuligheter gir større gjennomslagskraft.
– Skal du forhandle om lønn, er det smart å ha flere alternativer. Du forhandler bedre hvis du kan sette flere jobbtilbud opp mot hverandre. Da er du ikke avhengig å få jobben. Det samme gjelder hvis du er nødt til å kjøpe en bil kjapt. Da har du mindre gjennomslagskraft overfor bilselgeren enn hvis du har en annen og billigere bil i kikkerten, sier direktøren.
Han sier at det er essensielt å selge seg selv og egen kompetanse, men advarer mot å gå for langt.
– Det er viktig å unngå å tøye strikken for langt. Alle stillinger har en lønnsramme, en øverste grense. I dag er arbeidsmarkedet så presset at mange arbeidsgivere allerede har strukket seg så langt de kan, sier Dølvik.
Litt ekstra
Åsmund Arup Seip, arbeidslivsforsker ved Fafo, anbefaler det å være villig til å påta seg ekstraarbeid.
– Viljen til å påta seg viktige eller vanskelige oppgaver er noe som teller mye hvis man som arbeidstaker skal forhandle sin egen lønn, sier forskeren.
Han legger til:
– Slike ting som markedet, egen kompetanse og betydning i organisasjonen er også viktig, sier Seip.