INDUSTRI

Sprek 90-åring går tilbake til trerøttene

Alfsen og Gunderson er verdensledende på dette produktet – filt og vire til papirmaskiner. Her fra en leveranse til Kina.
Alfsen og Gunderson er verdensledende på dette produktet – filt og vire til papirmaskiner. Her fra en leveranse til Kina. Bilde: AG
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
14. juni 2016 - 00:40

Alfsen og Gunderson er som en ingeniørmessig isenkram. De har det meste. Og har de det ikke, kan de antakelig lage det. Som blant annet en støvsuger som fjerner steiner fra den isbelagte flystripen i Antarktis, til vakuumsugere for møkk. Mer om det seinere.

Spredningen i kompetanse- og produktområder har blitt redningen for den tradisjonsrike bedriften som i likhet med så mange andre har gått på en oljesmell.

Omsetningen falt fra 258 millioner til 180 millioner fra 2013 til 2014. Antall ansatte er redusert med 15 prosent og de som var igjen fikk lønnsfrys. Nå ligger det an til en årsomsetning på over 200 millioner kroner.

Planketørking og kvalitet

- Vi har mange bein å stå på og gode relasjoner til kunder gjennom mange år. Det har gitt oss nye løft. Ikke minst er vi tilbake med levering av trelasttørkere til gamle kunder, blant dem Moelven Trysil og Granvin, sier Haakon L. Bryhn, administrerende direktør.

De fleste har et enkelt bilde av trelast. Tømmer inn, planker ut.

- Tørking er nøkkelen til god kvalitet. Det må tilføres fuktighet og kontrollert temperaturøkning for å unngå vridning og sprekker, forklarer Bryhn, som solgte det forrige anlegget til Moelven på Trysil, i 1996.  

– Det er så god kvalitet på de gamle tørkene fra 1960 og 1990-tallet at disse beholdes med ny styring. De nye øker kapasiteten betydelig, sier Bryhn.

Administrerende direktør Haakon L. Bryhn (t.v.) og Oscar L. Olsen er glade for at de har beholdt kompetanse og videreutviklet produkter for treindustrien. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Administrerende direktør Haakon L. Bryhn (t.v.) og Oscar L. Olsen er glade for at de har beholdt kompetanse og videreutviklet produkter for treindustrien. Foto: Tore Stensvold

Filt og vire 

Oscar L. Olsen, med ansvar for utstyr til papir-, cellulose- og trelastbruk, sier med et smil at de leverer for god kvalitet.              

– Det blir lite service og reservedelssalg til de gamle tørkerne, men vi oppgraderer styringssystemer, sier Olsen, som også kan smykke seg med en rekke kontrakter verden rundt på spesialutstyr til papir- og cellulosefabrikker.

Filt og vire, som brukes i papirproduksjon, er en spesiell nisje der AG har sin egen teknologi. Filt og virer er avanserte tekniske tekstiler som utsettes for ekstreme påkjenninger og må varmebehandles før montering. 

– Vi er verdensledende på filt og vire til papirindustrien. Det er svært krevende teknologi og er utviklet og produseres i Norge. Litt ekstra moro er det at vi eksporterer til Kina, sier han.

Produksjon og varmebehandling av utstyret er tatt hjem fra utlandet og satt ut til en norsk underleverandør.

– Vi flytter mye fra Sverige til Norge, mye på grunn av valutagevinst og større vilje til å konkurrere fra norske produsenter, sier han.

Odd-Anders Beckmann, avdelingsleder prosessteknikk, kan konstaterer at offshoremrakedet så smått er på vei opp for Alfsen og Gunderson. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Odd-Anders Beckmann, avdelingsleder prosessteknikk, kan konstaterer at offshoremrakedet så smått er på vei opp for Alfsen og Gunderson. Foto: Tore Stensvold

Gullkalven som forsvant 

Vis mer

Offshore var den store gullkalven for Alfsen og Gundersen for tre-fire år siden. I 2012 uttalte Haakon Bryhn at en Goliat-kontrakt på kjemikalieinjeksjonssystem var springbrettet til videre satsing på offshore. 

I dag er han glad for at de «gamle» ingeniørkunstene og produktene fortsatt finnes i huset. Fra en omsetningsandel på 40-50 prosent, utgjør offshore nå 20 prosent.

– Rundt årsskiftet 2014-2015 var ordreinngangen på offshore lik null, sier Bryhn. 

Siste året har det imidlertid blitt ny vekst i området. Ikke bare takket være flere kontrakter på levering av pumper til Johan Sverdrup, men også oppgradering og fornying på eldre plattformer, blant annet vannrenseanlegg på Oseberg.

– Det er langt fra dødt på offshoremarkedet. Første kvartal i år har vi en solid ordreinngang, sier Odd-Anders Beckmann, leder for prosessteknikk.

Utstyr for rensing av vann, enten det er i industrien eller til drikkevann, er ett av områdene AG har holdt fast ved.

– Vår suksessfaktor er at vi har så mange produkter og områder vi leverer til. Alle bransjer går i sykler, men ved å ha mange bein å stå på, klarer vi oss, sier Bryhn.

Is, stein og møkk

Ett spesielt marked som neppe vil vokse så mye, er vakuumsuging av steiner i Antarktis.

– Det viser vår evne til å lage spesialprodukter og tilpasse løsninger, sier Reidar Smeby, som lever avdelingen for støvrensing. Hans avdeling sørger for å fjerne uønskete partikler fra industriprosesser og lufta til ansatte og omgivelsene. Det skjer både med filtre og andre teknologier. Vakuum er en av dem.

Reidar Smeby, avdelingsleder støvrensing i Alfsen og Gunderson. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Reidar Smeby, avdelingsleder støvrensing i Alfsen og Gunderson. Foto: Tore Stensvold

I Antarktis fører vind og vær med seg steiner ut på flystripa ved de internasjonale forskningsstasjonene. Svart stein varmes opp av sola og smelter ned i isen. Det gir ujevn rullebane. 

– Vi har utviklet en vakuumsuger som fjerner stein fra hullet før det fylles med vann. Det fryser straks til is og dermed er rullebanen like fin, sier Smeby.

– Vakuumsugeren går på propan og ikke diesel, poengterer Smeby.

Hans avdeling er også i sluttspurten for et tilbud om vakuumsuging av hestemøkk fra 50 båser ved NMBU/Norges veterinærskole på Ås.

– Vi har funnet en sveitsisk partner med spisskompetanse på denne type oppgaver, sier Smeby.

Død og brød

En manns død er en annen manns brød. Alle offshoreskip og rigger som ligger i opplag, har gitt vekst for enda et område for AG: Avfukting.

Normalt leveres slikt utstyr for blant annet lasterom i skip, men kan også brukes på andre fartøy.

Skip og utstyr i opplag kan fort ruste og elektronisk utstyr gå i stykker på grunn av kondens i vekslende temperaturer når det ikke er i bruk.  Nå er flere offshorerederier og Transocean på kundelista.

– Avfukting av seksjoner og rom i skip og borerigger er blitt et marked igjen, slik det var på 70-tallet da det lå en rekke oljetankere i opplag, sier Bryhn.

Aksjer og lojalitet

Administrerende direktør Haakon L. Bryhn, Alfsen og Gunderson. Selskapet er eid av de ansatte og verdsetter kompetanse og erfaring. Eierskapsmodellen sikrer at ansatte blir i selskapet. <i>Foto: Tore Stensvold</i>
Administrerende direktør Haakon L. Bryhn, Alfsen og Gunderson. Selskapet er eid av de ansatte og verdsetter kompetanse og erfaring. Eierskapsmodellen sikrer at ansatte blir i selskapet. Foto: Tore Stensvold

Alfsen og Gunderson verdsetter ansatte med lang erfaring og bred kompetanse, helst ingeniører med praktisk erfaring, gjerne fra «gølvet». Bedriften er eid av de ansatte.

– Alle får tilbud om å kjøpe aksjer i selskapet. Vi er avhengig av å ha folk som har dyp kunnskap og erfaring. Derfor ønsker vi at folk blir lenge i selskapet. Den kunnskap som bygges opp over tid og relasjonene som bygges til kunder, er gull verdt for oss, sier Bryhn.

Salgsarbeidet for nye prosjekter foregår i mange tilfeller ved å oppsøke bedrifter og tilby en gjennomgang av systemer og prosesser med tanke på forbedringer og oppgraderinger.

– Det er ikke alltid det blir kontrakter med en gang, men det bygger opp forholdet og gir oss innsikt i kundenes behov, sier Jan Vaksdal, markedssjef.

– Apropos lang erfaring og familie, tredjegenerasjon Gunderson, Harald og Olaf, er fortsatt aktive i bedriften, sier Vaksdal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.