Fjorårets sprengkulde fikk nordmenn til å fylle opp oljekjelene. I fjor solgte oljeselskapene over 100 millioner flere liter fyringsolje enn i 2008, viser tall fra oljeselskapene.
– Det har vært en kraftig vekst i forbruket av fyringsolje de siste to årene. Men salget av fyringsolje ser likevel ikke ut til å bli høyere i 2010 enn det var i 2005 og 2006, sier sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet, Eilev Gjerald.
1/3 av Kårstø
Det er to år siden olje- og energiminister Terje Riis-Johansen erklærte død over norske oljekjeleanlegg og det har de siste årene vært bevilget milliarder av kroner til fjernvarmeanlegg. Det hjelper lite når vinterkulda slår til.
De siste to årene har Co2-utslippene fra denne energikilden vokst med 25 prosent. Fyringsoljen som ble solgt i fjor slapp i fjor ut 280 000 tonn CO2. Det er nesten en tredjedel av det Naturkraft Kårstø slipper ut årlig.
– Vi er fortsatt meget avhengig av olje. Det skyldes ikke bare kulden, men også høye strømpriser og begrensninger i elnettet, sier Pål Heldaas, informasjonssjef i Statoil Norge AS.
Etterspørselen har eksplodert
Det er ekstraordinær lang leveringstid på fyringsolje i enkelte områder. Etterspørselen har eksplodert i vinterkulden.
– Vi merker økt omsetning i alle kundegrupper. Det største markedet er fyringsolje til bedrifter, og den største økningen skjer i salget av fyringsolje til store bedrifter og varmesentraler, sier Heldaas.
Norske Shell opplever nøyaktig det samme.
Olje erstatter el
I desember koblet BKK ut 260 elektrokjeler ut for å avlaste strømnettet. Flere store strømkunder har inngått avtaler om at de kan koble ut elkjelene i anstrengte situasjoner mot billigere nettleie.
– Vi har til sammen avtaler for ca. 820 MW utkoblbart forbruk i dag. Det varierer fra tidspunkt til tidspunkt hvor mye som til enhver tid er inne av utkoblbart forbruk. Nå er det mye som allerede er koblet ut på grunn av høy strømpris, sier informasjonssjef i Statnett, Irene Meldal.
Les også: – En katastrofe å kaste ut oljekjelene
Betydning for forsyningssikkerheten
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter at fyringsoljen har betydning for forsyningssikkerheten i år med knapphet på energi:
– Dette vil spesielt gjelde der hvor oljekjeler kan erstatte elkjeler. Utkobling av elkjeler i områder med begrenset nettkapasitet har i vinter bidratt til å forbedre forsyningssikkerheten regionalt, sier Marit Lundteigen Fossdal, avdelingsdirektør for Energiavdelingen i NVE.
– Må skjerpe seg
Miljøorganisasjonen Zero liker ikke denne utviklingen:
– Økningen viser at oljeselskapene må skjerpe seg, og tilby fornybare fyringsoljer, og at Enova bør gi mer støtte til konvertering til pellets og biofyringsolje som er fullgode alternativer. Det er et mye større marked for dette i Sverige, sier sivilingeniør Marius Gjerset i Zero
Tekniske utfordringer
Statoil Norge mener at der vanskelig å imøtekomme miljøvernernes krav fullt ut:
– Statoil tilbyr ren biologisk fyringsolje i dag, men det er foreløpig et nisjeprodukt. Biofyringsolje lar seg vanskelig lagre over tid og vil fungere dårlig hos kunder som fyller sjelden. Vi har flere tusen kunder med ulike anlegg og ulik bruk. Det skaper noen tekniske utfordringer, som er enklere å overkomme for en liten nisjeleverandør, sier Heldaas.
Les også: – Varmepumpe slipper ut like mye CO2 som oljefyr