Kapasiteten ved Norstore, landets nasjonale infrastruktur for lagring av forskningsdata, er sprengt.
Over lang tid ble forskerne bedt om ikke å lagre annet en det aller mest nødvendige.
Høsten 2012 måtte all ny lagring fryses.
Nå er en løsning på problemet noen måneder unna. Les videre.
Les også: Nå vil Cern åpne døren til det mørke universet
Stopp
- Kapasiteten er fullstendig sprengt. Vi har ikke kunnet tildele økninger i lagringsplass slik brukerne har søkt om, sier prosjektleder Andreas Jaunsen hos Uninett Sigma.
- Hvilke konsekvenser har det fått?
- Det har gått på bekostning av noen prosjekter, som ikke har kunnet gjennomføre undersøkelser som planlagt fordi det ville ha krevd mer kapasitet, svarer Jaunsen.
Klima
Norstore lagrer mye data fra klima- og genforskning.
Infrastrukturtjenesten ble etablert i 2008 med midler fra Forskningsrådet og universitetene. Den gang fikk man svimlende 1,2 Petabyte lagringsplass for 8 millioner kroner. Løsningen er Sun StorageTek, som driftes ved Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og Universitetet i Oslo (UiO).
Dette var et spleiselag der Norstores andel var 800 TB likt fordelt mellom universitetene i Oslo og Trondheim. De to er back up for hverandre, såkalt speiling, så den effektive kapasiteten er på 400 TB.
Og nå er det fullt.
Les også: Snart kan datamaskinen smake og lukte
Prisras
Våren 2012 startet arbeidet med å oppgradere, og seks selskaper kastet seg på anbudsrunden.
18. desember 2012 signerte Universitetets Senter for IT Teknologi (USIT) ved Universitetet i Oslo kontrakt med Hitachi Data Systems (HDS) om 7 PB for 25 millioner kroner. Drøye 4 PB skal brukes til NorStore, 1,5 PB til CERN, resten til UiO.
Arbeidet med den nye infrastrukturen har startet og skal settes i drift i mars 2013.
Uten backup
Denne gang er alt det fysiske utstyret plassert i Oslo, uten redundans i Trondheim eller andre steder.
- Hvor smart er det?
- Vår erfaring er at forskningsdata stort sett ikke er av en slik karakter at de krever kopier på fysisk atskilte steder, etter som det ofte finnes kopier på andre maskiner i miljøet eller hos internasjonale partnere, sier Norstore-sjefen.
Men uansett tar man ingen sjanser.
- Det er planlagt å investere i utstyr i Tromsø for å sikre kritiske data hvis det skulle oppstå en katastrofal situasjon, som en brann.
Tester nettskyen
It-næringen ivrer for at kundene skal benytte såkalte skytjenester, der man leier kapasitet og tjenester over linje fra leverandøren. Det ble vurdert i 2011, og ble funnet for dyrt.
- Deler av forskningsdataene inneholder sensitiv informasjon og krever spesielle tjenester og infrastruktur. Slike data er derfor uaktuelle å plassere i skyen, sier Jaunsen.
Derimot er en pilot i gang for å undersøke muligheten for å legge enkelte tjenester i slik ekstern infrastruktur.
Les også:
Dette risikerer du ved å lagre filer i nettskyen
Volvo kobler biler til nettskyen