- Skrevet av: Torstein Bye, Cathrine Hagem og Knut Einar Rosendahl, alle SSB
Tennbakk og Thema Consulting Group angriper forskere i SSB for å bruke forenklede forutsetninger når de fastslår at støtte til fornybare energikilder ikke vil lede til lavere utslipp av klimagasser, ettersom vi har et kvotemarked som regulerer utslippene.
Gitt forutsetning om fast kvotemarked sier hun seg enig i vurderingene våre, men hun mener at perspektivet må utvides til også å ta med eventuelle endringer i politiske rammebetingelser.
For eksempel kan det være enklere for politikerne å stramme til kvotemarkedet når prisen i dette markedet faller ved økt produksjon ved fornybare energikilder. I flere artikler av undertegnede har vi nevnt dette som en mulighet.
Argumentasjonsrekken er imidlertid ikke så entydig som Tennbakk synes å mene.
– Spekulasjonsaktig
For det første blir det spekulasjonsaktig å påstå dette så lenge man ikke kan vise til teoretisk eller empirisk belegg for at så vil skje.
For det andre er det mekanismer som også kan trekke i motsatt retning av hva Tennbakk påstår:
- når prisene i kvotemarkedet faller, vil det bli mindre lønnsomt å forske på alternative teknologier til de forurensende, noe som bidrar til økte kostnader ved fremtidige støtteordninger
- hvordan økt støtte til fornybare teknologier vil påvirke FOU på disse teknologier er uklart da de jo uansett får dekket forskjellen mellom kostnad og markedspris gjennom støtteordninger
- løsningen av klimakrisen blir dyrere enn om man bruker mer målrettede virkemidler, altså vil den samfunnsøkonomiske kostnaden ved å redusere utslipp øke selv om prisen i kvotemarkedet blir mindre
Man kan gjerne spekulere i mange andre effekter også.
Dyrere, ikke billigere
The bottom line er likevel følgende: Subsidiering av fornybar energi gjør det dyrere, ikke billigere, å nå et klimamål.
Hvis politikerne bare ser på kvoteprisen lar de seg lure (av seg selv). Hvis de også tar hensyn til kostnadene ved subsidieringen, ser de at kostnadene ved å nå klimamålet øker.
Det kan bety at de kan velge å gjøre mindre innsats for klima i neste periode.
Det er også uheldig å subsidiere fornybar energi siden vi antar at de aller fleste energiformer enten er begrensede eller har negative miljøvirkninger.