INDUSTRI

– Staten kunne spart 100 millioner ved å velge norsk teknologi

Pronor føler seg forbigått av Næringsdepartementet.

Håpefulle: Petter Sundby (t.v.) og daglig leder Reidar Lund i Pronor håper Næringsdepartementet vurderer deres renseteknologi når det skal velges et pilotanlegg for de nedlagte gruvene i Folldal. Her viser Sundby og Lund vann som har gått gjennom Pronors renseanlegg fra start til slutt. FOTO: Peder Qvale
Håpefulle: Petter Sundby (t.v.) og daglig leder Reidar Lund i Pronor håper Næringsdepartementet vurderer deres renseteknologi når det skal velges et pilotanlegg for de nedlagte gruvene i Folldal. Her viser Sundby og Lund vann som har gått gjennom Pronors renseanlegg fra start til slutt. FOTO: Peder Qvale
4. sep. 2012 - 14:56
Vis mer

Etter nærmere 200 år med kobberdrift ble den siste gruven i Folldal sentrum stengt i 1941. Ettervirkningene er tydelige.

Død elv

I elva Folla er det en konsentrasjon på 50–60 mikrogram kobber i hver liter vann. Fisken tåler rundt halvparten. Elva er altså helt død.

I 2003 påla Klif Nærings- og handelsdepartementet (NHD) å få ned kobberkonsentrasjonen til rundt 10–15 mikrogram. Det har de ikke klart.

For å få bukt med problemet har man foreslått å fjerne kobbermassen. Det er likevel knyttet så store utfordringer med dette at det i realiteten bare finnes én mulighet: Å bygge et renseanlegg.

Et renseanlegg vil koste over 100 millioner kroner å bygge og noen millioner i året å drifte.

NHD er i kontakt med det amerikanske selskapet Winner Global om å få på plass et pilotanlegg i Folldal.

Les også: Budkrig om gruvene i Kirkenes

Føler seg ikke hørt

Her hjemme har det norske selskapet Pronor AS hele veien vært i tett kontakt med NHD om å selge inn sitt rensekonsept. De har ikke fått gehør.

– Det er rart at myndighetene ikke ser forskjell på at vi kan bygge 10 anlegg for prisen av ett amerikansk anlegg. Vårt er svært mye billigere enn de løsningene departementet ser for seg, sier daglig leder Reidar Lund.

– Vi har lagt fram en løsning som fyller alle de kravene vi kan finne. Vi har fulgt lovverket fra a til å og brukt laboratorier her i Norge og i Umeå for å analysere vannet vi har renset. Vi har fått tilbake resultater ingen har sett maken til. Alle prøvene våre viser resultater der kobberverdiene er under fem mikrogram, men det ser ikke ut til at det er bra nok, sier Lund.

– Hvorfor blir ikke dette lagt merke til?

– Vi bruker blant annet en spesiell type mose i renseanlegget. Dette er noe de har hengt seg opp i, men mosen er bare en liten del av en helhet. Resultatene fra vår rensemetode ligger godt under de kravene myndighetene har til drikkevann, svarer han.

Les også: Kinas monopol skaper frykt

Får rent vann

Prinsippet på renseanlegget fra Pronor er enkelt: Vannet fra gruven går gjennom 14 forskjellige rensestadier fra start til slutt, blant annet gjennom kalkstein, et kullfilter og den nevnte mosen. Resultatet er at vannet kommer ut med høy ph-verdi og lite giftstoffer.

Analyseresultater fra laboratorier som Labnett, Umeå og Renor bekrefter at vannet som har gått gjennom anlegget er så godt som rent. Flere renseselskaper har også meldt sin interesse for teknologien.

En av de store utfordringene med renseanlegg er at gruveslammet blir liggende igjen, noe som reiser spørsmålet om hvor man skal gjøre av det.

Les også: Potensielt storfunn for Nordic Mining

Går til solvarme

Pronor mener de har funnet den rette metoden.

– I stedet for å deponere dette, noe som skaper forurensing andre steder­, plasserer vi det i solvarmeanlegg. Kobberslam holder svært godt på vanntemperaturen og passer perfekt. Jeg har laget en prototype som viser at dette er mulig, sier Petter Sundby, en av oppfinnerne bak renseanlegget.

Nå venter selskapet altså på en avklaring fra NHD om å sette opp et pilotanlegg i gruven. En slik avklaring kan komme snart.

– Det er fullt mulig for flere selskaper å slippe til, sier kommunikasjonssjef Anne Cecilie Lund i NHD til lokalavisen Østlendingen.

– Departementets målsetting er å finne en løsning på forurensningsproblematikken i Folldal i samsvar med Klifs pålegg så snart dette lar seg gjøre på forsvarlig vis, sier hun.

Les også: Åpner for gjenåpning av Sulitjelma

Canadiere vil lete etter edle metaller i Norge

Norge lite attraktivt for gruvedrift

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.